Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-19 19:05:00

Döbbenetes fordultat: a kormány visszavonta a saját javaslatát az egyszer használatos műanyagok betiltásáról

Az Európai Unió 2021-től betiltja az olyan könnyen és olcsón helyettesíthető, egyszer használatos műanyagokat mint például a műanyag fülpiszkálók, evőeszközök, tányérok vagy szívószálak. Ennek nyomán nyújtotta be az Innivációs és Technológiai Minisztérium május 13-án saját javaslatát, melynek értelmében 2021. január elsejétől Magyarországon is tiltólistára kerültek volna az egyszer használatos műanyagok, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók forgalomba hozatala. Ám a kormány visszavonta a törvényjavaslatot.

A HVG arról írt, a jogszabálytervezet parlamenti adatlapjáról csupán annyi derül ki, hogy annak státusza visszavont, az visszavonása pedig ma, május 19-én történt meg. A Semjén Zsolt által jegyzett és Kövér László házelnöknek címzett levélben csak annyi áll: „az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot a kormány nevében visszavonom.”

Gulyás Gergely a múlt heti Kormányinfón egyébként még arról beszélt, hogy bár a szabályozás csupán uniós kényszer, melynek eleget kell tenniük, de állnak mögötte méltányolható környezetvédelmi szempontok, ezért a döntést a kormány támogatni tudta.

A visszavonásról a HVG megkérdezte az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, de levelükre cikkük megjelenéséig nem kaptak választ.

atv.hu/HVG

Ajánlom

További belföldi híreink