Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-20 05:53:00

Leszakadt alkatrész: állja az orosz cég a metrókocsik helyreállításának költségeit

Bármikor leszakadhat egy hűtőszekrény méretű alkatrész a felújított orosz metrókocsikról - írta meg elsőként az atv.hu. Az újabb sorozathibára két közlekedési egyesület hívta fel a figyelmet. A VEKE elnöke Híradónknak azt mondta: az alkatrész leszakadása a szerelvény kisiklását is előidézheti. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes hozzátette: már zajlik a tartó-vasak cseréje, és az orosz gyártó költségén újabb biztosítórendszert is beépítenek.

Bármikor leszakadhat egy hűtőszekrény méretű alkatrész a felújított orosz metrókocsikról

 

Részben a nyílászárókért, és az áramellátásért is felel az elektromos átalakító, amihez az orosz gyártmányú szerelvények legújabb sorozathibája is köthető. Jobban mondva, azok rögzítéséhez. Az alvázhoz rögzítő kis konzolokon ugyanis sorozatban repedések jelentkeztek. Jelenleg acélhuzatok rögzítik a mázsás készüléket.

„Eddig mindenki azt gondolta, hogy oké, az orosz termékek nem a legkorszerűbbek, de legalább masszívak, van bennük anyag. Hát ez az állítás is megdőlt" – mondta híradónknak a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke, aki szerint konstrukciós hiba állhat a háttérben. Mint mondta, 37 szerelvényből 18-nál már látszanak a repedések. Dorner Lajos arra figyelmeztet: ennek a hibának akár súlyos következményei is lehetnek, egészen a vonat kisiklásáig. Ha nagy sebességnél valami a pályára kerül, egy ennél jóval kisebb tárgy is kisiklathat egy vonatot, egy ekkora mázsás láda pedig nyilvánvalóan ezt tenné, magyarázta.

A Metróért Egyesület elnöke gyors megoldást sürgetne. Bíró Endre szerint két lehetőség közül lehet választani. Vagy az orosz parner küldi ki szakembereit a hiba elhárítására, vagy a BKV saját embereinek kell majd a munkálatokat elvégezni, és utólag kiszámlázni a költségeket az orosz félnek.

Az oroszoktól vásárolt metrókocsikkal korábban is akadtak problémák. Már az átadás másnapján ajtóhibára hivatkozva kellett kivenni egy kocsit a forgalomból. 2020 elején pedig a padlólemezek rozsdásodása miatt volt szükség hasonló lépésre.

A sorozathiba hírére Tüttő Kata főpolgármester-helyettes helyszíni szemlét tartott. Mint mondta, az orosz fél is elismerte, hogy gond van, és partner volt a probléma kiküszöbölésében: az összeset cserélik, és plusz egy biztosítóberendezést is beépítenek.

A főpolgármester-helyettes hozzátette: már zajlik a tartóvasak cseréje. A felszerelést a vasúti járműjavító végzi az orosz gyár saját költségén.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink