Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-19 11:20:00

A NAIH-elnök is bírálja Semjén törvényjavaslatát, ami szerinte "korlátlan megfigyelést eredményezhet"

Ha elfogadják a javaslatot, akkor a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatok szinte mindent megtudhatnak egy adott állampolgárról, a rendőrök pedig még az ártatlanul meggyanúsított személyek adatait is 20 évig őrizhetik.

Egy kormánypárti törvényjavaslat felhatalmazná a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot arra, hogy egy Magyarországot érő kibertámadás elhárítása érdekében ellenőrizze az állami és önkormányzati szervezetek „elektronikus hírközlési hálózatainak tartalmát” – írja a Népszava.

A törvényben az szerepel, hogy a szakszolgálat nem ismerheti meg az adott szervezetek közti kommunikáció tartalmát, de a lap által idézett adatvédelmi és jogi szakértők szerint ezt semmi sem garantálja. Vagyis – ha a parlament keddi ülésén elfogadják a javaslatot – akkor a jövőben a szakszolgálatok a Népszava szerint szinte mindent megtudhatnak egy adott állampolgárról, láthatják például egészségügyi papírjait, esetleges NAV-büntetését, de rálátnak a kormányhivatalok szerverein tárolt szabálysértési adatokra is.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett javaslatot a lap szerint bírálta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is, aki – a belügyminisztérium közigazgatási államtitkárának írt levelében – kifejtette: a törvény „korlátlan megfigyelést eredményezhet”, „nem áll összhangban az alapjogi követelményekkel”, ráadásul „nem nyújt garanciát a személyes adatok és a magánélet védelméhez”.

Semjén tervezete a rendőrségi törvényt is módosítja, az új szabályozás szerint a szándékos bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt kihallgatott személyek és kapcsolataik adatait – azaz „kriminalisztikai szempontból fontos jellemzőit” – legalább huszonöt évig tárolnia kell a rendőrségnek. Húsz évig még abban az esetben is megőrzik ezeket az információkat, ha a meggyanúsított személyről kiderül, hogy ártatlan - írja a lap.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink