Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-18 12:07:00

Szlávik János nagyon aggódik: túl gyorsan akarják az oltóanyagot tömeggyártani

Budapesten hétfőtől az általános intézkedések léptek életbe, Szlávik János viszont arról beszélt, hogy továbbra is úgy kell élnünk, mintha a járvány bármikor felüthetné a fejét. Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a nem megfelelően bevizsgált oltóanyagok rengeteg kockázatot rejtenek magukban.

Szlávik János az ATV Start című műsorában elmondta, hogy a lecsengés járványügyi fogalma azt jelenti, hogy az új esetek és a halottak száma folyamatosan csökken, az 50 alatti esetszám rendkívül kedvezőnek tűnik. 

 

Arról, hogy a tömeges megbetegedési fázisba voltunk-e, Szlávik azt mondta, hogy ezt megakadályoztuk mi és a környező országok is, ugyanis nálunk indőben sikerült elkapni a vírust. Erre példaként azt hozza, hogy Franciaroszágban az első esetet decemberben azonosították, itthon pedig március elején, ez hatalmas különbség az infektológus szerint.

Szlávik elmondta, hogy rendkívül nagy óvatosságot ajánl, a járványügyi intézkedéseket továbbra is fenn kell tartani. Az infektológus szerint továbbra is úgy kell élnünk is járnunk, hogy a járvány bármikor felütheti a fejét.

Szlávik szerint a járvány megint kívülről érkezhet, tehát azokból az országokból, ahol még tart a járvány, továbbra se érkezzenek Magyarországra. Szerinte ha lesz is második hullám, akkor enyhe lesz, ráadásul rendkívüli felgyorsult az oltóanyag kutatás és gyártás is.

Szlávik ezzel kapcsolatban felhívta arra a figyelmet arra, hogy akár engedély nélkül is elkezdhetnek oltóanyagot gyártani, szerinte ez rendkívül aggasztó folyamat.

Az infektológus azt mondja, hogy a vakcina előállítása kapcsán aggódva figyeli a fejleményenek, nem lehet felgyorsítani a folyamatokat, mindenképp meg kell várni a vizsgálatok eredményeit, hogy az adott hatóanyag biztonságos-e vagy sem. Azon is aggódik, hogy Kínában és Indiában ezen vizsgálatok nélkül akarnak tömeggyártásba kezdeni, Szlávik szerint veszélyes olyan oltóanyagot forgalomba helyezni, amelynek hosszútávú mellékhatásaival nem vagyunk tisztában.

"A világ sokkal jobban tenné, ha a jelenlegi intézkedésekkel fékezné a járványt, mintha egy nem bevizsgált oltóanyagot kezdene el tömegesen gyártani"

- adott hangot aggodalmának a szakember.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink