Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-18 11:36:00

Megszólalt az ügyészség a Borkai-ügyben - itt tart most a nyomozás

Lassan fél év telt el azóta, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda három nyomozást is elindított Borkai Zsolt volt győri polgármester ellen, ezért Ungár Péter országgyűlési képviselő megkérdezte a Legfőbb Ügyészséget, hol tart most az ügy.

Az LMP-s politikus a 24.hu szerint a következő kérdéseket tette fel:

- Befejezték-e a nyomozás felderítési szakaszát és kihallgatták-e Borkai Zsoltot az ellene indított feljelentések kapcsán?
- Ha igen, milyen minőségben hallgatták ki?
- Ha kihallgatták, milyen új információk birtokába jutottak, amik segítik a további nyomozást?
- Ha még nem került kihallgatásra sor, annak mi az oka?
- Ha a nyomozás még a felderítési fázisban van, mikorra várható a gyanúsítottak kihallgatása és a vizsgálati szakaszba való továbblépés?

Az ügyészség válaszából kiderül, hogy a zsarolás bűntette és más bűncselekmények ügyében, amelynek középpontjában Borkai és társaságába tartozó személyek adriai hajózásán készített fotók állnak, a nyomozás során szerzett bizonyítékok öt személlyel szemben támasztották alá a bűncselekmény megalapozott gyanúját. Az öt gyanúsítottat vagyon elleni erőszakos, valamint emberi méltóság és egyes alapvető jogok elleni bűncselekménnyel gyanúsítják. Borkait ebben az ügyben tanúként hallgatták ki.

A két másik büntetőeljárás tárgya különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények, ebben gyanúsítottakat nem hallgattak ki, így azok nyomozási határidő nélkül folynak.

Az ügyészség megjegyezte, hogy a nyomozás két részre, felderítésre és vizsgálatra oszlik, a két szakasz közötti határvonalat a gyanúsított kihallgatása jelenti. A felderítési szakaszban a nyomozás ura a nyomozó hatóság, tehát erről az ügyészség nem adhat ki tájékoztatást.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink