Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-18 06:15:00

Gulyás: Május 26-án nyújtjuk be a különleges jogrendet megszüntető javaslatot

A kormánynak az a szándéka, hogy május 26-án nyújtja be a jogszabály-tervezetet a rendkívüli jogrend megszűnéséről Magyarországon - mondta Gulyás Gergely tegnap este. A kancelláriaminiszter szerint a törvényt júniusban fogadhatja el a parlament.

Az a szándékunk, hogy május 26-án benyújtsuk azt a jogszabály-tervezetet a parlamentnek, melynek az elfogadásával - ami már június lesz - megszűnhet a rendkívüli jogrend Magyarországon - mondta Gulyás Gergely tegnap este a Hír Tv-ben.

Orbán Viktor pénteken Belgrádban, a Vucic szerb elnökkel tartott sajtótájékoztatón jelentette be: arra számít, hogy a kormány május végén vissza tudja adni a parlamentnek a koronavírus-járvány miatti különleges felhatalmazást. A miniszterelnök emlékeztetett, hogy a Magyarországon megalkotott különleges jogrend hatalmazta fel a kormányt és vezetőjét a járvány miatti súlyos, nehéz döntések gyors meghozatalára. A kabinet a felelősséget vállalta, a döntésekből pedig még két-három meghozatala van hátra. A különleges felhatalmazás visszaadása után mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért - mondta Orbán Viktor.

Varga Judit pénteken: A levegőben az enyhítés

Minderről Varga Judit igazságügyminiszter péntek este az ATV-ben úgy fogalmazott: “folyamatosan benne van a levegőben az enyhítés“. A koronavírus-járvány miatti különleges felhatalmazás megszüntetéséhez egy törvényjavaslatot kell majd benyújtani az Országgyűlésnek. Az ország veszélyhelyzetre való felkészítése már megtörtént, ha bármilyen újabb rendelkezésre lenne szükség, akkor a jogalkotók megfelelően fogják kezelni a helyzetet – mondta a műsorban az igazságügyminiszter. Átgondoltan kell a kivezetésre gondolniuk, mert minden eshetőségre fel kell készülniük, így akár egy második hullámra is. Gondolkodnak azon, hogy mi lenne a legrugalmasabb megoldás – tette hozzá péntek este Varga Judit.

Gulyás: A rendkívüli jogrend nemcsak egy alkotmányos fogalom

Tegnap este a Hír Tv-ben a Miniszterelnökséget vezető miniszter a műsorvezető kérdésére, hogy “minek kell ahhoz történnie, hogy ez ne következzen be” (mármint a különleges jogrend kivezetésének) azt válaszolta: “ha újra tömegessé válnának a megbetegedések“, ha nem csökken a megbetegedések száma, hanem radikálisan nőni kezd, akkor merül fel a kérdés, hogy milyen intézkedéseket kell hozni.

“A rendkívüli jogrend nemcsak egy elvont alkotmányos fogalom, hanem olyan alapjog korlátozásra ad lehetőséget, amire nem lenne lehetősége egy jogállamban a kormánynak, az államnak”

- tette hozzá.

Gulyás Gergely erre azt hozta fel a műsorban példának, hogy vasárnap éjfélkor véget ért a kijárási korlátozás Budapesten, és már két hete véget ért vidéken. “Ez egy olyan mértékű jogkorlátozás volt, amihez nem rendkívüli jogrendben az államnak nincs joga. Mert hogy jön ahhoz az állam, hogy megmondja nekem, hogy kimehetek-e az utcára?” Ezért alakították ki a világon mindenhol, természeti katasztrófára, járványhelyzetre, háborús helyzetre, hogy van kijárási korlátozás, vagy tilalom, de ez csak rendkívüli jogrendben lehetséges - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az ellenzékről: meglepő, új, negatív tapasztalat...

Arra a kérdésre, hogy a járvány elmúltával az “újjáépítést” mennyire fogja gátolni az egyre élesebb politikai szembenállás, Gulyás Gergely azt mondta: az elmúlt tíz évben is ezt tapasztalták. Ez nem gátolta meg az országot abban, “hogy azokat az eredményeket elérjük, melyeket sikerült elérni”. Példaként említette, hogy a KSH-adatok szerint március elején majdnem 900 ezerrel többen dolgoztak, mint 2010-ben.

“Az egy meglepő, új és negatív tapasztalat, hogy még egy válsághelyzetben, egy ennyire közvetlen fenyegetettség esetén sem számíthat a kormány az ellenzékre”

- mondta a műsorvezető kérdésére válaszolva. Szerinte egy felelősségteljes ellenzék ebben a politikai helyzetben sem támadta volna nap mint nap “kifejezetten méltatlan módon” a kormányt. Le kellett számolni azzal az illúzióval, hogy ami nem sikerült rendes körülmények között, az talán egy rendkívüli veszélyhelyzetben sikerülhet - tette hozzá Gulyás Gergely.

Leszámoltak az illúzióval

Arra, hogy volt-e ilyen illúziójuk, a miniszter azt mondta, hogy neki volt, ő úgy gondolta, hogy ha nem is a kormány iránti megértés, vagy akár az ország iránti felelősség miatt - egyiket sem feltételezte az ellenzék jelentős részéről -, de aktuálpolitikai számítás alapján arra jut az ellenzék, hogy megéri, ha két-három hónapig nem támadják ugyanolyan vehemenciával a kormányt. De ők nem ezt tették - jelentette ki. A közbevetésre, hogy a járvány alatt “sokkal vehemensebben támadták”, Gulyás Gergely azt tette hozzá,, hogy nemcsak itthon, hanem külföldön is.

Most már látjuk azt, hogy valószínűleg rövidebb lesz Magyarországon a rendkívüli jogrend időszaka, mint Franciaországban, vagy nagyon sok más országban, ahol hónapokkal tovább fog tartani, és ahol abban sem volt vita, hogy be kell vezetni, abban sem, hogy szigorú intézkedéseket kell hozni. Ehhez képest sikerült itthon és szerte a nagyvilágban a lehető legdurvább vádakat mindenhol elhinteni és alá is támasztani, elsősorban ellenzéki EP-képviselőknek. “Tehát mára már a látszatra sem ad az ellenzék ezekben a kérdésekben” - jegyezte meg Gulyás Gergely a műsorban.

Ajánlom

További belföldi híreink