Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-17 19:09:00

MSZP: Igazságtalan, hogy nem lesz felső korlátja a 13. havi nyugdíjnak

Igazságtalannak tartja az MSZP, hogy nem lesz felső korlátja a 13. havi nyugdíjnak. Novák Katalin szombaton jelentette be, hogy a korábbiakkal ellentétben nem maximalizálják a plusz nyugdíjat. A nyugdíjszakértő szerint is igazságtalan a rendszer, éppen ezért inkább egyösszegű pluszjuttatást kellene adni az érintetteknek.

A magyar lakosság 26 százaléka nyugdíjas, több mint 2 millió 584 ezren vannak, vagyis ennyi embert érint az, hogy a kormány jövőre elkezdi visszavezetni a 13. havi nyugdíjat. Ez is része a gazdaságvédelmi akciótervnek.

Négy év alatt fokozatosan hozzák vissza a korábban megszüntetett ellátást 2021-től. Novák Katalin szerint két változás is lesz a korábbiakhoz képest. Az egyik, hogy nagyjából 150 ezerrel nő a jogosultak köre. A másik változás, hogy nem lesz maximalizálva az összege.

„Nem lesz felső plafonja a 13. havi nyugdíjnak, ennek a gyakorlatát is ismerjük. Megint csak, amikor nehezebb időszak következett, a 13 havi nyugdíjnak egy 80 ezer forintos plafont határozott meg a baloldali kormány. Ez most nem így, tehát a 13. havi nyugdíj teljes egészében jár majd mindenkinek, felső korlátozás nélkül.” - jelentette be Novák Katalin.


Az éhező, vagy gyógyszert kiváltani nem tudó nyugdíjasokon nem segít, hogy többen kapnak 13. havi nyugdíjat – mondja Korózs Lajos. Az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke szerint pont emiatt követelték a 6,5 százalékos nyugdíjemelést, illetve az alacsony nyugdíjak felzárkóztatását. A szocialista képviselő szerint igazságtalan, hogy nem lesz felső korlátja a nyugdíjnak.


„Miért kell a 2-3 millió forintos havi nyugdíjjal rendelkezőnek is ugyanazt a 2-3 millió forintot kifizetni, mint mondjuk, aki 50 ezer forintos nyugdíjból él, és az csak 50 ezer forintnak az egyheti ellátását fogja kapni. Szóval ez borzasztóan igazságtalan.” - nyilatkozta Korózs Lajos.

Hibásnak tartja a plafon nélküli 13. havi nyugdíjat a nyugdíjszakértő szerint is. A lakosság fele eleve ellenzi ezt a juttatást – véli Simonovits András.

„Ez egy végzetes döntés, ugyanis az egész más, hogy a 12 havi nyugdíjat kifizetik plafon nélkül, ez is hibás, de amikor van egy ajándék, akkor sokkal ésszerűbb lenne egyösszegűt fizetni mindenkinek, vagy ha az túl erős, akkor maximalizálni hasonlóan, mint a nyugdíjprémiumot, 100 vagy 150 ezer forintban.” - fejtette ki Simonovits.

A szakértő szerint azért is igazságtalan a rendszer, mert a 13. havi nyugdíj mögött már nincs járulékfizetés. Ez pedig azt jelenti, hogy a költségvetés terhére fizetik ki az állam a plusz juttatást.

Ajánlom

További belföldi híreink