Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-14 21:24:00

PDSZ-elnök: Ebben a tanévben már sem pedagógiailag, sem szakmailag nincs értelme az iskolák újranyitásának

Egyes településeken újraindulhat az általános iskolai oktatás júniustól. Ez elsősorban az alsós diákokat érintené. Az oktatási akciócsoport tagja azt mondta Híradónknak: részben az újra munkába álló szülők dolgát szeretnék megkönnyíteni. Gulyás Gergely miniszter viszont már arról beszélt: június másodikáig biztosan nem indul újra az élet az intézményekben. Karácsony Gergely főpolgármester hozzátette: szeptemberben látja reálisnak az iskolák újranyitását.

Pünkösdig nem nyitnak ki az iskolák

 

Jelenleg távoktatás zajlik az országban, de az is elképzelhető, hogy már júniusban újraindulhat a tanítás egyes településeken.

Az oktatási akciócsoport Horváth Péter a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke és az Oktatási Akciócsoport tagja támogatná az alsósok visszaengedését: úgy gondolja, a munkába visszatérő szülők dolgát könnyíthetné meg az, ha gyermekeiket újból visszaengedhetnék az iskolába.

Az oktatási akciócsoport tehát nem zárná ki, hogy még ebben az évben megnyissanak az iskolák. Gulyás Gergely azonban a csütörtöki Kormányinfón leszögezte: június másodikáig erre biztosan nem kerül sor, de arról, hogy az év hátralévő részére elrendelik-e a kötelező iskolai látogatást, még nem született döntés.

Szigorú óvintézkedések mellett ugyan, de az iskolák több európai országban is fogadnak már diákokat. Ilyen például Hollandia, Franciaország és Svájc is. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szerint legkorábban ősszel állhat vissza minden a normális kerékvágásba. Szerinte azonban ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, a kormánynak intézkedéséket kell hozni annak érdekében, hogy például a reggeli csúcsidőben kialakuló tömeget el lehessen kerülni.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is feleslegesnek ítéli meg az intézmények kinyitását.

Az elnök, Szűcs Tamás híradónknak elmondta,

sem pedagógiailag, sem szakmailag, nem látják értelmét az újranyitásnak. Elmondásuk szerint ilyen rövid idő alatt már nem lehet érdemi munkát végezni.

Az oktatási akciócsoport - legalábbis Horváth Péter szerint - a településeket és iskolákat is bevonná az intézményeket érintő döntésekbe.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink