Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-14 20:03:00

Karácsony: Ne érezzék már azt a budapestiek, hogy ők szívatva vannak!

A főpolgármester az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt: akár azonnal el lehetne kezdeni a korlátozások enyhítését Budapesten, ezt többször világosan el is mondta. Karácsony szerint azonban a kormányzat továbbra sem hajlandó megosztani a városvezetéssel a döntéshez szükséges információkat.

Karácsony Gergely korábban egy újságcikk alapján azt írta közösségi oldalán, hogy az igazolt koronavírusos betegek 31%-a kórházakban fertőződött meg. A főpolgármester azt mondta, továbbra sem talált magyarázatot arra, miért kellett kiüríteni a kórházakat, ebben az ügyben ő csak "spekulál", mivel nincsenek erre vonatkozó kormányzati információi. 

"Az elmúlt időszakban túl sokszor hallottunk olyan mondatokat, amelyek kapcsán kételyek merültek fel, és utólag kiderült, hogy ezek a kételyek jogosak"

- mondta a főpolgármester, aki szerint hiába kérik, továbbra sem kapják meg a Budapestre vonatkozó járványügyi adatokat a kormánytól. Hozzátette: ha van adat arról, hogy lakossági szinten majdnem kimutathatatlana  vírus - márpedig szerinte a napokban elindított tömeges tesztelés eredménye ezt igazolja - akkor másféle védekezésre van szükség. Ebből következik, hogy nem csak vidéken, de a fővárosban is újra lehet indítani az életet.

Arra a kérdésre, hogy mikor enyhítene a korlátozásokon a főpolgármester egyetlen szóval válaszolt: tegnap. Azt ugyanakkor hozzátette: az, hogy a lakosság körében igen alacsony a fertőzöttség, nem jelenti azt, hogy nem kell továbbra is óvatosnak lenni. Az újraindításra szükség van ahhoz, hogy ne omoljon össze a gazdaság, de ehhez is hiteles információkra van szükség, hogy biztonsággal dönteni lehessen.

Karácsony hangsúlyozta: az ő véleménye egyértelmű, nem érti, miért kommunikálja azt a kormányzat, hogy tőle nem kapnak egyértelmű álláspontot.

A főpolgármester szerint a kormányzat az újranyitás után si segíthetné a védekezést: kezdeményezhetne olyan jogszabályt, ami rugalmasabb kezdést enged a munkahelyeken, vagy épp tegye elérhetőbbé többeknek a távmunkát. Ezzel Karácsony szerint csökkenthető lenne annak veszéyle, hogy a járvány újra fellángol.

Az iskolák újranyitásával kapcsolatban azt mondta: szeptemberben valószínűleg már "rendes" oktatás lesz, persze ma még erről nem lehet biztosat mondani. Karácsony szerint a kockázat csökkentése érdekében itt is el lehetne gondolkozni bizonyos változtatásokon: például más-más időpontra tenni a tanórák kezdetét az egyes intézményekben, így a tömegközlekedési eszközökön sem alakulna ki reggelente zsúfoltság.

Karácsony Gergely a beszélgetés végén újra megerősítette: véleménye szerint újra kell indítani az életet a fővárosban.

"Ne érezzék már azt a budapestiek, hogy szívatva vannak!"

- fogalmazott a főpolgármester, aki hozzátette: ő nem gondolja ezt, de szerinte sok fővárosi igen, ugyanis információk híján sokaknak úgy tűnhet, a kormányzat politikai megfontolásból tolja el a korlátozások enyhítését Budapesten.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink