Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-14 16:52:00

Fürjes Balázs: A rendőrség "túlszaladt" a rémhírterjesztési ügyekkel

A koronavírus elleni védekezés sok mindent átalakított az elmúlt időszakban. Fürjes Balázs arról beszélt a Harcosok Klubjában, hogy hogyan hatott a megváltozott helyzet a Karácsony Gergellyel való viszonyra, mit gondol a rendőrség tevékenységéről a rémhírterjesztéssel kapcsolatos ügyekben, valamint vár-e tömeges csődhelyzetet az önkormányzati oldalon.

Fürjes Balázs államtitkár a Spirit Fm műsorában elmondta, hogy folyamatos és rendszeres a kapcsolat közte és a fővárosi vezetés között, bár Karácsony meglepő hangneme zavarba hozta, miközben szerinte mindenkinek az az érdeke, hogy Budapest és a kormány megtalálja a közös hangot, mert szerinte "Budapest nem lehet csatatér".

"A város mindig akkor volt sikeres, ha a kormány és a városvezetés együtt tudott működni"

- mondja Fürjes műsorvezetői kérdésre reagálva, hangsúlyozva, hogy a város építése nem lehet politikai kérdés.

Fürjes szerint máricusban komoly veszély fenyegetett, erre fel kellett készíteni a kórházakat, be kellett szerezni a védekezéshez szükséges eszközöket.

Az államtitkár az ellenzéki polgármesterekkel való kommunikáció kapcsán elmondta, hogy Tóth József angyalföldi polgármestertől "nem politkai jelszavakat kaptak, hanem azt, hogy fokozatosan akarnak nyitni." Hasonló példát említ Zuglóból Horváth Csabától, aki hasznos javaslatokat is tett, és úgy fejezte be a levelét, hogy megköszönte a kormány munkáját, nem mindig, leírva, hogy messze nem minden kérdésben értenek egyet, de elismeri a munkájukat.

Fürjes leszögezte, hogy kijárási korlátozásról szóló döntéseket csak a kormánynak van joga meghozni, kikérik az operatív törzs véleményét, és az önkormányzatokat is, de a döntés a kormányé.

Fürjes a Pesti úti idősotthon ügyében való felelősségvállalásról azt mondta, hogy az állami döntések esetében az államnak kell vállalnia a felelősséget, míg az önkormányzati fenntartásúaknál az önkormányzatnak.

"Minden intézményben a fenntartónak kell vállalnia a felelősséget, nincs kettős mérce, a magyar kormány nagyon küzd ezzel szemben"

- magyarázta az államtitkár. Felelősség kérdésében még azt is hangsúlyozta Fürjes, hogy Magyarország jogállam, ezt igazolja az is, hogy a rendőrség most "túlszaladt" a rémhírterjesztések ügyében, és az ügyészség megállapította ezt a túlkapást. Az államtitkár szerint igazságügyi kérdésekben ők és a bíróság kompetensek, így nem egy államtitkárnak, hanem az igazságszolgáltatásnak kell majd választ adni a Pesti úti idősotthon ügyére is.

Önkormányzati mozgástér

Fürjes elmondta, hogy fideszes városvezetők is kritizálják az önkormányzatok mozgásterének szűkülését. 1000 milliárd forint esik ki a költéségvetésből, miközben minden állami feladatot működtetni kell, ez be kell foltozni. A kormány saját magától is elvont pénzt, és 5 százalékot tesz hozzá a védekezéshez, közös teherviselés van, nem lehet kivonni senkit - tette hozzá. 

Fürjes elmondta, hogy lesznek nehéz beszélgetéseik, hiszen az önkormányaztaok el fognak jönni kormányzati segítségért, aminek kétféle kimenetele lehet. Könnyebb lesz segíteni azoknak, akik megtettek mindent, de így is nagy bajba kerültek. Ezzel szemben egészen más beszégetés lesz akkor, amikor valaki nem tesz semmit, és úgy kéri a kormányt, hogy oldja meg a problémáit. Itt behozta a BKV veszteséges működését, szerinte kérdéses, hogy ők megtesznek-e mindent azért, hogy ez ne így legyen.

Fürjes szerint tilos pártpolitikai alapon dönteni, a fejlesztési pénzeknél sem így döntött a kormány. Egyenlő elbírálást akarnak biztosítani mindnekinek, Budapesten is látnak erre törekvést.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg

Ajánlom

További belföldi híreink