Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-14 11:12:00

Erre érdemes odafigyelni: 150 ezer forint ütheti a markát

Nem jár automatikusan a 20 százalékos, tavalyi befizetésünkkel arányos adójóváírás, ha van államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarításunk. Azt az szja-bevallásunkban kell visszaigényelni, május 20-ig – írja a Portfólió.

A portál összeírta, mire kell figyelni az államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarításoknál. Ezeknek három fajtája létezik:
-az önkéntes nyugdíjpénztárak, melyekhez évente maximum 150 ezer forintnyi adójóváírást igényelhetünk évente,
-a nyugdíjbiztosítások, melyekhez évente maximum évi 130 ezer forintnyi adójóváírás jár,
-illetve a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), melynél 100 ezer forint az éves adójóváírási limit.
 
Mindhárom esetben az éves befizetésünkhöz viszonyítják az adójóváírás mértékét, ennek arányában a fenti határok szerint 20%-os állami támogatást vehetünk igénybe, melyet szintén befektethetünk a számlán. Fontos, hogy együttesen ezekre a termékekre maximum 280 ezer forintnyi szja-t igényelhetünk vissza.
Az adójóváírás kapcsán arról kell figyelni, hogy az nem jár automatikusan, vissza kell igényelni, valamint csak akkor tudunk adójóváírást igényelni, ha fizetünk személyi jövedelmi adót.
 
Nem élhet az államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítások adózási előnyeivel, aki katás vállalkozó, a munkanélküliek és abban az esetben, ha már az szját családi adókedvezményen keresztül visszaigényeltük.
 
Önkéntes nyugdíjpénztár
 
A Portfólió cikke szerint számtalan előnye van az önkéntes nyugdíjpénztárnak: itt a legnagyobb az adójóváírás maximuma (150 ezer forint az egészség és önsegélyező pénztárak után igénybe vett adójóváírással együtt), valamint az is, hogy a munkáltató befizetése is hozzáadódik a vagyonhoz. Haszna még az is, ami egyben a hátránya is: 10 év eltelte után hozzáférhetünk a hozamhoz
 
A termék legnagyobb vonzereje talán a 150 ezer forintos állami támogatás, melyet 750 ezer forintos éves befizetés mellett tudunk elérni. A 20% viszont nem alanyi jogon, automatikusan jár: ezt nekünk kell igényelnünk adóbevallásunkban. Nyugdíjpénztárunk minden év február 15-éig adóigazolást állít ki és küld el, mely igazolja, hogy a számlánkra beérkezett a befizetés. Adóbevallásunkban a 131-es és 138-as sorok közt találjuk a kitöltendő részeket, (itt az elektronikus szja-bevallásban). Itt ki kell töltenünk:
-a különféle pénztárakba befizetett összegek 10-20%-át (önkéntes nyugdíjpénztár esetén 20%), amely után az adójóváírás jár,
-a visszaigénylendő adóösszeget,
-a pénztárunk adószámát (ezután az e-szja a nevet, számlaszámot automatikusan kitölti).

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás előnye, hogy a tanácsadó, biztosító noszogat, hogy fizessük a megtakarításunkat rendszeresen, valamint számos olyan plusz extrát tudunk venni, mint a kockázati kiegészítők (vagyis munkaképesség csökkenésére; rokkantságra, tartós betegségre is nyújthat fedezetet), a haláleseti alapbiztosítás, a díjátvállalás, árfolyamfigyelés (szintén nem feltétlen előny, erről itt írtunk), a sok esetben díjmentes portfólió-módosítás lehetősége.
 
Nyugdíj-előtakarékossági számla

Ennek előnye, hogy itt a legszélesebb a befektetési eszközök választéka, hiszen nemcsak befektetési jegyeket / egységeket, hanem kötvényeket, részvényeket, egyéb instrumentumokat is választhatunk. Továbbá előnye, hogy ha jól használjuk, ez a legolcsóbb megtakarítási forma, ha rövid távon fel kell törnünk a számlát, itt szenvedjük el a legalacsonyabb veszteséget,
Hátránya, hogy a széles választék a kevésbé pénzügyileg tudatos ügyfeleknek zavarba ejtő lehet és a 20 százalékos adójóváírás maximális mértéke itt a legalacsonyabb (100 ezer forint, 2020 előtt nyugdíjba vonulók esetén 130 ezer forint).

A teljes cikket itt tudja elolvasni.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink