Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-14 13:17:00

A DK azt kívánja a kormánynak: „ne legyen gyáva, és ne akarja másra hárítani a felelősséget

A Demokratikus Koalíció budapesti kerületi polgármesterei közös nyilatkozatot fogalmaztak meg a kormány fővárosi polgármestereknek küldött levelével kapcsolatban.

A kormány levelet küldött Budapest kerületi polgármestereinek, mondván, az ő véleményüket is meg akarja hallgatni abban a kérdésben, hogy mit gondolnak a Budapestre érvényes korlátozások lazításáról, esetleg fenntartásáról. A DK-s fővárosi kerületi polgármesterek közös nyilatkozatában a véleményezés helyett a döntés hiányát kifogásolják. Mint írják, „a fővárosi kerületek DK-s polgármestereiként nem tartjuk komolyanvehetőnek, hogy a kormánynak éppen most, egy fontos járványügyi döntés meghozatala előtt lett fontos a polgármesterek véleménye.”

Emlékeztetnek arra, hogy a kormányt nem érdekelte a véleményük, amikor elvonta a kerületeiktől az iparűzési adó egy részét. Felhívják arra is a figyelmet, hogy a kormányt nem érdekelte a véleményük, amikor megtervezte a kiemelt gazdasági övezetek létrehozását azért, hogy elvegye az önkormányzatok helyi bevételeit. „A kormányt nem érdekelte a véleményünk akkor sem, amikor információt és segítséget nem, megszorításokat és plusz feladatokat azonban annál inkább kaptunk a járvány kezdete óta, és ezt szóvá is tettük” - írják.

„Pedig éppen a kormány helyett dolgoztunk az egész járványban” - fogalmaznak. A kormány helyett dolgoztak, amikor maszkot és védőfelszerelést adtak a kerületeikben működő egészségügyi intézményekben dolgozóknak. A kormány helyett dolgoztak, amikor megoldották, hogy legyen, aki a kerületeikben élő időseknek bevásárol a kijárási korlátozások alatt. A kormány helyett dolgoztak, amikor kifizették a rendkívüli fővárosi otthonápolási támogatást a kormány által kórházakból hazaküldött betegek családjainak. A kormány helyett dolgoztak akkor is, amikor támogatást vezettek be a válságban munkájukat elvesztettek támogatására. „Akkor tehát nem volt fontos a véleményünk, amikor mi végeztük el azokat a feladatokat, amelyekre a kormány nem volt hajlandó vagy képes” - hangsúlyozzák.

Valamennyi DK-s fővárosi polgármester szerint „a mai napig nem történt semmilyen járványügyi adatközlés a kerületi polgármesterek felé. A kormány - miután teljhatalommal ruházta fel saját magát - arra kér minket, hogy mi tegyünk javaslatot egy olyan döntésre, aminek a meghozatalához csak a kormánynál vannak naprakész információk és adatok. Ez gyávaság.” Azt kívánják a kormánynak, hogy „ne legyen gyáva, és ne akarja másra hárítani a felelősséget, különösen olyan kérdésekben ne, amely a világon mindenütt a járványvédelemért felelős kormány hatáskörébe tartozik. Azt kívánjuk, hogy használják a veszélyhelyzetet arra, amiért kihirdették: hozzanak felelős döntést a kijárási korlátozásokkal kapcsolatban és vállalják a döntésükért a felelősséget!”

Remélik, hogy bátorító nyilatkozatuk után - minden magyar polgár érdekében - a kormány maga mögött tudja hagyni az eddig tanúsított gyávaságot.

Ajánlom

További belföldi híreink