Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-13 21:46:00

Szakértői vélemény: Jól is elsülhet a különleges gazdasági övezetek bevezetése

Minden öt milliárd forintnál nagyobb beruházás helyi adóját elvonják a településektől – egy új kormányjavaslat szerint. Városvezetők szerint ezzel teljesen ellehetetleníthetik a településeket. A kedd este beterjesztett törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyzi, a parlamentnek kétharmaddal kell elfogadnia.

 

Törvényjavaslatot nyújtott be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedd éjszaka. Ennek értelmében a kormány elvenné a helyi városvezetéstől és a mindenhol fideszes többségű megyei önkormányzatokra bízná azokat a gazdasági övezeteket, amelyeken legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahely-teremtő és -megtartó beruházásokat hoznak létre.

Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint a javaslat a legrosszabb tanácsi időket idézi. Gémesi György úgy gondolja, ezzel a döntéssel folytatódik az önkormányzatok leépítése. 

Semjén Zsolt törvényjavaslatát megelőzte, hogy áprilisban a rendkívüli állapotot kihasználva a kormány Gödöt már különleges gazdasági övezetté nyilvánította. Erről akkor a település ősszel megválasztott Momentumos polgármestere azt nyilatkozta, hogy ez halálos ítélet a gödieknek. Gémesi György szerint pedig ez az eset volt az első intő példa.

Dunaújváros alpolgármestere szerint az iparvárosban szinte minden beruházás eléri az 5 milliárd forintos határt. Ezért, ha megszavaznák a törvényt, a települést is biztosan különleges gazdasági övezetté nyilvánítanák.

Szabo Zsolt úgy gondolja, jó eséllyel mondhatják azt, hogy Dunaújváros is el fog lehetetlenülni, ha ez a kiemelt gazdasági övezetes törvény hatálya alá kerül. Hozzátette: Dunaújváros minden lehetséges módon élni fog azzal, hogy megvédje a dunaújvárosi polgárokat illető iparűzési adót, hiszen azok a vállalatok, akik dunaújvárosban létesítettek telephelyet, a dunaújvársi infrastruktúra használják, ezért a dunaujvárosi polgárokat illeti az ő iparűzési adójuk.

A gazdaságpolitikai szakértő szerint azonban pozitív hatásai is lehetnek a törvényjavaslatnak.

„Ha megalapozott hatástanulmányokkal, konszenzussal sikerül ezeket az adóbevételeket részben helyben tartani, részben pedig a közvetlenül érintett településekhez átcsatornázni, akkor még az is megkockáztatható, hogy kistérségi szinten ez az eszköz még jó is lehet.” 

– magyarázta Szebeni Dávid az Enrawell stratégiai igazgatója.

Kérdéseinkkel kerestünk a kormányt is, de adásunk nem kaptunk választ.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink