Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-13 20:50:00

Kocsis Máté: Pikó András felveszi az áldozat szerepet, holott az ő kezében van a hatalom

Pikó András, Józsefváros polgármestere sérelmezi, hogy a járvány-elleni védekezésre hivatkozva elvonták a kerülettől a fejlesztési pénzeket, politikai akciót sejt az intézkedés mögött. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, korábbi józsefvárosi polgármester pedig azt kifogásolja, hogy Pikó András sajnálkozás helyett miért nem hívta le a fejlesztési pénzeket, amíg lehetett.

Kocsis Máté: Pikó András felveszi az áldozat szerepet, holott az ő kezében van a hatalom

Kocsis Máté az ATV Egyenes Beszéd műsorában elmondta, hogy ő maga is a sajtóból értesült arról, hogy Józsefvárostól mennyi pénzt vonnak el, de felhívta a figyelmet arra, hogy a járványvédelmi-alap létrehozásakor lehetett már számolni azzal, hogy a fel nem használt forrásokat elvonják.

 

Pikó András szerint amikor Kocsis azt ígérte, hogy lobbizni fog ezekért a pénzért, akkor már elvették azt. Kocsis erre azt reagálta, hogy a 2021-es költsévetésről beszélt ő, aminek majd csak a jövőben kezdődik meg a vitája.

Nagyon sokan kerültek nehéz gazdasági körülmények közé, az eslődleges az volt, hogy emberéleteket mentsenek, most pedig a gazdaságot és a munkahelyeket kell beindítani - ezzel magyarázza Kocsis fel nem használt források visszahívását.

Ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy fel nem használt forrásokról van szó: tavaly még Sára Botond programjaira lobbizott ki 1 milliárd forintot a kerületnek, ez pedig Pikónak is rendelkezésére állt, Kocsis állítása szerint február- máricusban lehívhattta volna, amikor még nem volt veszélyhelyzet, ez viszont ne történt meg. Sőt, az idei költségvetésbe bele sem írta az önkormányzat- mondja Kocsis. Erre pedig Pikó azt válaszolta korábban, hogy az előző vezetés nem készítette elő ezeket a pénzügyi tranzakciókat, azért nem hívták le.

Kocsis szerint nem kifogás, hiszen a 2020-as költségvetésre vonatkozik az a költségvetési döntés amire az ellenzéki polgármester utal, 19-ben nem volt elérhető a pénz, tehát Pikónak kellett volna az előkészítést csinálni, ennek van egy ütemterve. "Akár segítettem volna neki, ha megkérdez. Ott volt a pénz, csak nem hajoltak le érte."- mondja Kocsis.

Kocsis elmondta, hogy frakcióvezetőként "fékezett habzású" a ráhatása a kormány-főváros viszonyra, hiszen nem kormányzati tag. Tiszteletben tartják, hogy megválasztották az emberek Karácsony Gergelyt, egy dolgot kér, "kezdjen el úgy viselkedni, mint aki vágyik erre a pozícióra és felelősségre".

Azt nem "szereti" Pikóban sem, hogy felveszi az áldozat szerepet, holott az ő kezében van a hatalom, a költségvetési döntés. Kocsis szerint olyan nincs, hogy Karácsony az ő felügyelete alá tartoző idősotthonba személyesen nem látogat el.

Kocsis azt mondja, hogy ő az elmúlt 5 hónapban nem támadta Pikót se, pedig sok mindennel nem ért egyet, például negyedmillárddal többe kerül szerinte Pikó udvartartása, mint a korábbi vezetésé. Most csak azért állt ebben bele, mert annyira alávalónak tartja a támadást. Szerinte most az összesfogásnak van ideje, nem a politikai csatározásnak.

Annak kapcsán, hogy van-e közöttük bármilyen személyes kapcsolat, azt mondta, hogy Pikó András megválasztásakor írt egy levelet neki,a levél hangulata udvarias, támogató volt szerinte. Azóta sem találkoztak, csak azt halotta, hogy mit csinál rosszul. Sajnálja, szeretné a vitát lezárni, de nem ilyen méltánytalanul- mondja a frakcióvezető.

Kocsis Máté Tüttő Kata nyilatkozata kapcsán, hogy süt a szeméből a nőgyűlölet elmondta, hogy határozottan visszautasít minden erre vonatkozó vádat. Felhívta a figyelmet arra, hogy hogy az általa vezetetett kerületi képviselő-testületben jóval több nő volt, mint a mostaniban.​

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink