Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-13 07:59:00

Fürjes: Hosszú hónapokra kell felkészülni

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának összehívását kezdeményezi az államtitkár. Fürjes Balázs arról is beszélt az ATV-ben, hogy a buszok cseréjére a fővárosnak ígért 3,2 milliárdot nem idén, hanem jövőre kapnák meg Karácsonyék.

Fürjes: Hosszú hónapokra kell felkészülni

Fürjes Balázs levelet írt Karácsony Gergelynek. Az ATV birtokába került dokumentum szerint Fürjes Balázs kezdeményezi a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának összehívását május végére vagy június elejére. A dokumentum szerint a közparkok látogatásának biztonságossá tételéről, a közösségi közlekedésről, valamint a túlkoros és környezetszennyező járművek cseréjéről tárgyalna a főpolgármesterrel.

Fürjes Balázs az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy hosszú hónapokra kell felkészülni. A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár javaslata szerint a közparkok látogathatóságát biztonságossá kell tenni, ebben lehet segítség a Sziget fesztivál tapasztalatainak felhasználása.

Az államtitkár szerint fejleszteni kell egy ingyenes mobilapplikációt, amivel a parkok telítettséget lehetne koordinálni, erről már több startup céggel is beszéltek. Hozzátette: egy teljesen ismeretlen helyzet előtt állunk, lehetővé kell tenni a közparkok látogathatóságát, de mindezt felelősen kell tenni. 


Fürjes elmondása szerint korábban is nyitottak lettek volna a tárgyalásra.

Megnőhet az autóforgalom

Egyetértenek azzal Karácsony Gergellyel, hogy új egyensúlyra van szükség a budapesti közlekedésben, a közösségi közlekedés, az egyéni autós közlekedés, a kerékpáros és a gyalogosközlekedés aránya tekintetében.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a város legforgalmasabb helyein történő sávlezárások és a sebességkorlátozás nagyobb dugókat eredményezhet. Mint mondta: az emberek a járvány miatt kevésbé veszik igénybe a közösségi közlekedés eszközeit, de kimutatások szerint a járvány lecsengésével akár 20-50 százalékkal is megnőhet az autóforgalom Budapesten.

Túlkoros autók

A harmadik kezdeményezés szerint támogatnák a túlkoros és környezetszennyező járművek cseréjét Budapesten a lakossági és közösségi közlekedésben egyaránt. Budapesten a közösségi közlekedés autóbuszai és a lakosság által használt autók egy része 10-15 évnél is idősebb, működésük pedig erősen környezetkárosító.

Fürjes szerint Nyugat-Európában is van arra példa, hogy ösztönzik a lakosságot a régebbi autók lecserélésére. „Közösen előrébb tudnánk jutni" – fogalmazott az államtitkár.

A járműbeszerzésekkel kapcsolatban Fürjes azt mondta: 2019-ben kapott jelentős összeget a főváros a járműbeszerzésre. További 3,2 milliárd forintot kapna idén a főváros a buszok cseréjére, de az a javaslatuk, hogy ezt az összeget ne idén, hanem jövőre kapják meg, tekintettel a járványhelyzetre.

Ferencváros 400 milliótól, Józsefváros 1,125 milliárd forint fejlesztési támogatástól esett el. Farkas Örs a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője tegnap szintén a Startban arról beszélt, hogy nem csak ellenzéki vezetésű önkormányzatok esnek el pénztől, példaként hozta Dabast, ahol fideszes polgármester van, mégis elvonnak pénzt a várostól. Fürjes nem érti azokat a felvetéseket, hogy politikai hovatartozás alapján vonnának el pénzeket önkormányzatoktól, hiszen „fideszes többség van az önkormányzatokat nézve is".

A folyamatban lévő beruházásokról azt mondta: azokra szükség van, mert munkahelyeket teremtenek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink