Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-13 10:41:00

Az ügyészség szerint nem bűnös az a férfi, akit rémhírterjesztés miatt vittek el a rendőrök

A 64 éves férfit kedden állították elő egy Facebook-poszt miatt, amiben többek közt ez a mondat szerepel: „Kegyetlen zsarnok vagy, de jegyezd meg, a diktátorok mind elbuktak eddig”.

A férfi a 444-nek elmondta, a kihallgatásán arról is kérdezték, pontosan kit tart diktátornak. A portál megkeresésére az ügyészség kedden azt közölte, hogy a férfi a gyanúsítás közlésével és az őrizetbe vétellel szemben is panaszt tett, melyeknek az ügyészség helyt adott.

"Az ügyészség ezen döntése nyomán a férfi őrizetbe vétele és egyben gyanúsítotti minősége megszűnt, és a nyomozás vizsgálati szakaszból felderítési szakaszba került vissza"

– írták.

Az ügyészség álláspontja szerint „a férfi cselekménye tényállási elem hiányában nem valósított meg bűncselekményt, mivel a bűncselekmény megvalósulásához az elkövetőnek valótlan tényt vagy valós tényt elferdítve kell állítania vagy híresztelnie nagy nyilvánosság előtt, amely alkalmas a védekezés eredményét hátrányosan befolyásolni. Az inkriminált Facebook-bejegyzés pedig ilyet nem tartalmaz”.

Továbbá azt írták: „A 2020. április 28. napján közzétett poszt egy később bekövetkezett esemény – a járványhelyzetben bevezetett korlátozások 2020. május 4 .napján történt részleges feloldása – esetére nézve egy feltételezett állapotot elemez, így csupán feltételezésnek minősíthető, amely kizárja a bűncselekmény megvalósulását és amely nem is alkalmas a járványügyi védekezés eredményességének akadályozására vagy meghiúsítására”.

"Éppen ellenkezőleg, a bejegyzés az olvasókat arra indíthatja, hogy a korlátozások részleges feloldása esetén is, saját biztonságuk érdekében inkább maradjanak otthon"

– közölte az ügyészség.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink