Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-12 18:11:00

Fürjes három javaslatról tárgyalna Karácsonnyal

Fürjes Balázs a birtokunkba jutott dokumentum szerint a közparkok látogatásának biztonságossá tételéről, a közösségi közlekedésről, valamint a túlkoros és környezetszennyező járművek cseréjéről tárgyalna a főpolgármesterrel.

Fürjes három javaslatról tárgyalna Karácsonnyal

Fürjes Balázs levelet írt Karácsony Gergelynek. A birtokunkba került dokumentum szerint Fürjes Balázs kezdeményezi a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának összehívását május végére vagy június elejére. Erre az ülésre várják Karácsony Gergelyt is. Az ülésen három kérdéscsoport megbeszélését fogják javasolni, amelyek a járványhelyzet miatt különösen aktuálissá váltak.

Parkok látogathatósága

Az egyik ilyen kezdeményezés, hogy Fürjes szerint megoldást kellene találni arra, hogyan biztosítható a járványidőszak alatt a nagy fővárosi parkok biztonságos látogathatósága. A Budapesti Fejlesztési Központ azt javasolja, hogy az intézkedési terv tartalmazzon egy olyan mobilapplikáció gyors kifejlesztését is, amely regisztrációs és információs felületként támogatja a látogató létszám ésszerű koordinálását és a felelős látogatás szabályainak betartását. Javaslatuk szerint a Sziget Fesztivál rendezési tapasztalatainak felhasználásával lehetne kidolgozni az intézkedési tervet, amely alapján biztonságosan látogatható lenne a Margitsziget és más nagy budapesti parkok.

Budapesti közlekedés

Egyetértenek azzal Karácsony Gergellyel, hogy új egyensúlyra van szükség a budapesti közlekedésben, a közösségi közlekedés, az egyéni autós közlekedés, a kerékpáros és a gyalogosközlekedés aránya tekintetében. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy ez nem jelentheti azt, hogy az autósokat ellenségként kiáltsák ki. A dokumentumban megemlítik, hogy a budapesti autóknak a város legforgalmasabb útjain sávlezárásokkal szűkebb keresztmetszetet biztosítanak, a sebességkorlátozással pedig növelik a dugó és a károsanyag kibocsátás lehetőségét.

A kormány partner abban, hogy megvitassák a főváros olyan fejlesztési és forgalomszervezési javaslatait, amelyek segítenek a jobb egyensúly megteremtésében a budapesti utakon és köztereken - áll a dokumentumban.

Túlkoros járművek cseréje

A harmadik kezdeményezés szerint támogatnák a túlkoros és környezetszennyező járművek cseréjét Budapesten a lakossági és közösségi közlekedésben egyaránt.

Fürjes a dokumentumban megemlíti, hogy Budapesten a közösségi közlekedés autóbuszai és a lakosság által használt autók egy része 10-15 évnél is idősebb, működésük pedig erősen környezetkárosító. Ezért egy olyan intézkedési terv kidolgozását javasolják, amely szerint legfeljebb hétéves időtávon, a budapesti közösségi és lakossági járműpark környezetbarát megújítása által hozzájárul a fővárosi légszennyezettség radikális csökkentéséhez. Javaslatuk szerint a terv központi része a járműcsere támogatása legyen, az pedig terjedjen ki a buszokra és a gépkocsikra egyaránt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink