Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-07 18:24:00

Egészségügyi szakértő: Túl sok szakadt az egészségügy nyakába 3 nap alatt

A vírus szempontjából magas kockázatot jelentő, de nem sürgős beavatkozások előtt néhány napja már kötelező a betegek tesztelése. Mostantól azonban a mintavételt nem a mentősök végzik. A járó- és a fekvőbetegeket ellátó intézményeknek maguknak kell levenniük azt, és a teszt elvégzését is nekik kell megszervezni.

Bizonytalanul működik a kötelező tesztelés az egészségügyben

 

Egy nézőnk által készített videón rögzített párbeszédből azonban az derül ki, hogy nem zökkenőmentes az átállás:

- Tud nekem segíteni? Csak idejövök, és ki kell töltenem valamit, vagy hoznom kell magammal negatív tesztet?
- Egyelőre nem. Holnap reggel 8 órakor jöjjön.
- És itt csinálnak tesztet?
- Nem.
- Tényleg?
- Nem fogunk csinálni tesztet. Kérésre nem csinálunk tesztet.
- Jó, csak azért kérdeztem, mert azt olvastam az interneten, hogy a fülészeti meg fogászati beavatkozásoknál kell.
- Egyelőre ez vitatott, pont ez a megbeszélés tárgya. Nem tudok most többet segíteni.

Kárász Anikó, a Magyar Orvosi Kamra főtitkára szerint az eset nem egyedülálló:

„Nincs kiszállítva a PCR-teszt a szakrendelőkbe. A kormányhivatalok népegészségügyi osztálya fogja biztosítani. Arről értesítették a szakrendelőket, hogy fel kell mérni az igényeket és arról is kaptak értesítést a szakrendelők, hogy melyik kórházba kell majd küldeni a mintát.„

Kunetz Zsombor, egészségügyi szakértő szerint ugyan tesztelésre mindenképpen szükség van, de ha a dolgozók pontosan betartanák a jelenlegi intézkedéseket, megugrana a súlyos esetek és a halálozások száma. Most sok esetben életszerűtlen helyzetekben is kötelező lenne a tesztelés, ráadásul ezek elvégzésére nincs is elegendő kapacitás.

„Az egészen biztos, hogy a most feltorlódott, ellátásra szoruló betegeket nem lehet egyszerre ráengedni az ellátórendszerre. Tehát valóban kell egy terv, ami lépésről lépésre engedi vissza a normál kerékvágásba az egészségügyet. Erre nyilván 3 nap - amit Kásler erre szánt - nem elég."

Az teszteléssel kapcsolatos kérdéseinkre az EMMI egészségügyért felelős államtitkárságára azt válaszolta, hogy a mintavételi csomagokat az egészségügyi intézmények igényeknek megfelelően folyamatosan biztosítják. A PCR-tesztek pedig a minták beérkezéstől számított 24 órán belül elkészülnek az eredményéről az egészségügyi szolgáltatók elektronikus úton tájékozódhatnak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink