Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-07 21:06:00

Artisjus: Csúszhatott hiba a támogatásra jogosult zenészek kiszűrésébe

Van olyan zenész, aki jótékony célra ajánlotta fel az Artisjus 160 ezer forintos támogatását, mert nem szorul rá; de van, akinek ez volt az egyetlen bevétele három hónapja. Így reagáltak a művészek arra, hogy Majoros Péter, vagyis Majka gusztustalannak és szánalmasnak nevezte a támogatási rendszert. Az Artisjus szociális bizottságának egyik tagja azt mondta az ATV Híradónak: csúszhatott olyan a rendszerbe, akinek vitatható a jogosultsága.

Kiderült, milyen szempontok alapján döntöttek a művészek támogatásáról

 

A koronavírus miatti veszélyhelyzet kihirdetése óta nincsenek színházi előadások, koncertek, nemrég pedig az is kiderült, hogy a nagy nyári fesztiválok is elmaradnak az idén. Az előadóművészek így jelentős bevételektől esnek el.

Az elmúlt időszakban viszont több jogdíjkezelő is rendkívüli szociális támogatásokat hirdetett meg, az Előadóművészi Jogvédő Iroda és Egyesület, és az Artisjus pedig nyilvánosságra is hozta az általuk támogatottak névsorát.

Az Index írta meg elsőként, hogy Majka az igénylők egy részét erős kritikával illette privát oldalán. A nem publikus posztban egyebek között azt írta, hogy az ő zenekarából is jelentkezett egy ember, de a pénzt aztán jótékony célra ajánlotta fel. A portál megkeresésére pedig azt monda telefonon: Gusztustalannak, és szánalmasnak tartja az egészet.

Majka szavaira többen reagáltak.

Az Artisjus által támogatottak egységesen bruttó 160 000 Ft-ot kapnak. Például Kállai Saunders András, aki Facebook-oldalán azt írta: Neki csak a zenéből van pénze, és hogy 3 hónapja ez az első bevételi forrása.

Pély Barna is a Facebookon reagált, a zenész jótékony célra a Szent László és Szent István Kórház Betegeiért, Orvosaiért és Dolgozóiért Alapítványnak ajánlja fel a kapott összeget.

Híradónknak az Artisjus szociális bizottságának tagja, Vitáris Iván elmondta: ők azt nézték, hány koncerttől esett el az illető, van-e más munkahelye, hány embert tart el, szociálisan rászorul-e, és hogy mennyire aktív szerző.

„Csúszhatott a rendszerbe természetesen egy két olyan név, akinek mondjuk morálisan, vagy etikailag vitatható a jogosultsága, de a pályázat elbírálásának szempontjából viszont semmiképpen, mert hogyha megfelelt a feltételeknek, akkor a bizottság megítélte neki azt a támogatást, amit mindenki másnak is.”

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda és Egyesülettől 391-en kaptak támogatást, az összegek 38 ezertől 128 ezerig terjednek. Az egyesületnél a legfontosabb szempont az volt, hogy a művész hány embert tart el, de ezen felül is további szigorú feltételrendszernek kellett megfelelnie ahhoz, hogy megítéljék neki az összeget, mondta el híradónknak, Gyimesi László, az Előadóművészi Jogvédő Iroda és Egyesület elnöke. Hozzátette: a feltételeknek való megfelelés nyilatkozatokon alapul, de az egyesületnek nincs se lehetősége, se apparátusa egy-egy nyilatkozat valóságtartalmának leellenőrzésére.

Az egyesület elnöke híradónknak azt is elmondta, volt, amikor visszakérdeztek, de a támogatott ezek után is megerősítette korábbi nyilatkozatát.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink