Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-07 10:35:00

Donáth Anna: Még mindig nevetnek azon, hogy "az asszony ütve jó"

Magyarország nem akar az Isztambuli Egyezményhez csatlakozni a szövegben található "ideológia elfogultság és gender-elmélet miatt", az ellenzék állva, táblákkal tiltakozott a döntés ellen. Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője szerint a kormánynak a Parlament csak egy eszköz, amin áttolja az akaratát.

Donáth Anna az ATV Start című műsorában elmondta, hogy a tegnapi szavazás hangulata számára nem volt meglepő sem kormánypárti, sem ellenzéki oldalról. Szerinte az egész egy színjáték volt, mutatva, hogy a Parlament a kormány számára csak eszköz, amin áttolják az akaratukat.

A EP-képviselő elmondta, hogy az Isztambuli Egyezményt elfogadtuk, csak nem ratifikáltuk. Van egy szerv, ami ratifikálás - vagyis a magyar jogrendbe ültetés - után folyamatosan ellenőrzi az egyezményben foglalt feltételek betartását, a politikus szerint emiatt sem fogadták el.

Szerinte itt arról van szó, hogy amelyik állam ezt elfogadja, az kimondja, hogy a legmagasabb szinten lép fel a nők elleni erőszakkal szemben, és egy prevenciós szemléletmód is van benne, amelyben az állam aktívan vesz részt. Donáth szerint minden országban jelen van a nők elleni és családon belüli erőszak is, ami nőkre, gyerekekre, férfiakra egyaránt vonatkozik, így az Isztambuli Egyezmény mindannyiunkat véd.

A politikus szerint az egyezmény egy mentalitásbeli váltásra kéri fel a kormányokat, hogy mindenkire kiterjedően oktassák, megelőzzék azt, hogy csupán nemi szerepe miatt bárkit hátrány érjen.

Az EP-képviselő szerint mindannyian megszenvedjük, hogy a kormány elutasítja az egyezmény ratifikálását - a legnagyobb probléma, hogy még mindig nevetünk azon, hogy "asszony ütve jó". Hozzátette: van ugyan államilag fenntartott segítségvonal az áldozatok számára, viszont ebbe minden bűncselekményt beleértenek, pedig egy családon belüli erőszak áldozata nem olyan segítséget igényel, mint akinek feltörték az autóját.

Hatalmas szakemberhiány van ezen a területen, sokkal többet kellene az államnak belefektetnie Donáth szerint: például megfelelő képzést kellene nyújtani a rendőröknek, hogyan tudnak az áldozatoknak segíteni.

"Amíg gender-ideológia meg migráció mögé bújik a kormány, addig én nem várok tőlük semmit, nekünk az a feladatunk, hogy a jövő generációjára hassunk, beszéljünk róla,és például óriásplakátokon az Isztambuli Egyezmény különböző paragrafusaira hívjuk fel a figyelmet"

- mondta a momentumos képviselő.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink