Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-04 20:29:00

Könnyű feladatsor, szokatlan körülmények: Így telt az érettségi első napja országszerte

Maszkban és kesztyűben írtak novella-elemzést és egy egészségügyi problémákról szóló hivatalos levelet a diákok a hétfői magyar érettségin. Rendkívüli intézkedések mellett tartották meg az írásbeli vizsgát országszerte. Középszinten csaknem 70 ezren, emelt szinten 2 ezer 119-en vizsgáztak magyar nyelv és irodalomból. A feladatlapot a diákok és a tanárok többsége is teljesíthetőnek találta.

Elkezdődött a rendhagyó érettségi

 

Hosszú sor az épület előtt, az iskola udvarán pedig kézfertőtlenítés. Így kezdődött az idei érettségi vizsga. Csak a tantárgy volt ismerős, a vizsga körülményei szokatlanok: a távolságtartás, a fertőtlenítés, a maszk és a kesztyű idén kötelező kellékei voltak a megmérettetésnek.

Bár a hagyományos májusi időpontot elcsúsztatásáért több tanárszervezet tiltakozott, a híradónknak nyilatkozott diákok kifejezetten örültek hogy az érettségi nem került halasztásra:

„Nem hiszem, hogy lett volna értelme elhalasztani.”

„Én nagyon örülök, hogy most megtartják, mert én nagyon nem szeretnék nyáron érettségizni.”

„Inkább most, szeretnék túllenni rajta.”

-mondták.

Végül tehát, hétfő reggel, csaknem 2 hónap karantén után több mint 70 ezer diák ült újra iskolapadba országszerte, szigorú óvintézkedések mellett.

Egy nagykanizsai iskolában például minden teremre 8 diák jutott. Plusz a felügyelőtanár. Az osztályok külön épületrészen keresztül érkeztek a fertőtlenített épületbe, ahol védőfelszerelés és takarítószemélyzet állt rendelkezésre.

Debrecenben is táblák figyelmeztettek a járványügyi szabályokra, a szülők csak a bejáratig kísérhették a diákokat.

A magyar középszintű vizsgán egyebek mellett Fekete István egyik novelláját, illetve Arany János és Tóth Árpád verseit kellett elemezniük a diákoknak, ami a megkérdezett diákok közül, senkinek nem okozott gondot.

A Magyartanárok Egyesülete korrektnek nevezte a feladatsort, amire biztosan sok pontot kapnak azok, akiknek jól megy a szövegértés.

Schiller Mariann, a Magyartanárok Egyesületének tagja úgy vélekedett, hogy a helyzetre való tekintettel talán direkt választhattak az illetékesek egy olyan feladatsort, ami jobban belefér az időbe, ezért biztonságosabb.

Az érettségi kedden matematikával, szerdán történelemmel, azután idegen nyelvekkel folytatódik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink