Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-04 05:10:00

Budapestről nem lehet vidékre menni, de vidékről jöhetnek Budapestre

Mától Budapest és Pest megye kivételével országszerte a szokásos rendjüknek megfelelően tarthatnak nyitva az üzletek. A központi régióból csak alapos indokkal lehet vidékre utazni. Ezt rendőrök is ellenőrzik majd. Vidékiek azonban megkötés nélkül jöhetnek a fővárosba: hétfőn a járványügyi védekezés szempontjából kettészakad az ország.

"Vidéken a kijárási korlátozás helyére új védelmi intézkedések lépnek majd." - a miniszterelnök jelentette be szerdán, hogy Közép-Magyarország kivételével hétfőtől enyhítik a kijárási korlátozásokat. 

"Budapesten és Pest megye egyes járásaiban..." - Gulyás Gergely miniszter egy nappal később még különbséget tett Pest megye járásai között. A kormányszóvivő azonban szombaton már együtt emlegette a központi régióban lakókat: közülük senki nem utazhat vidékre, alapos ok nélkül.

Az utakon, közterületeken - ahogy az Operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa fogalmazott: a megfelelő létszámmal lesz kint a rendőrség, hogy ellenőrizzen. 

"Aki ezen szabályokat megszegi, és rendőreink észlelése alapján itt rendőri intézkedést fogunk folytatni, és a megfelelő szankciót fogjuk alkalmazni." - mondta Kiss Róbert az ügyeleti központ munkatársa.

A fővárosban és környékén csak anyák napján voltak nyitva hosszabban a virágboltok, hétfőtől be kell zárniuk délután háromkor. Ez a szabály vonatkozik a budapesti plázákban található üzletekre is. Ahol a járvány miatt bezártak az óvodák és a bölcsődék, ott kötelező lesz ingyenes ügyeletet tartani. Maximum öten lehetnek egy csoportban, és a szülőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy a gyerek nem beteg.

Közép-Magyarországon kívül kinyithatnak az éttermek, szállodák, strandok, állatkertek és szabadtéri múzeumok. 
A korábbi közléssel ellentétben augusztus 15-ig 500 fő alatti rendezvények sem szervezhetőek, még szabad téren sem. Ez az ország egész területére érvényes. A 65 év felettiek mindenütt csak 9 és 12 között vásárolhatnak be, kivéve a piacokon. 


Egyházi szertartás, temetés, esküvő engedélyezett, a lagzi azonban nem, mert az rendezvénynek számít. 
Sportesemények nézők nélkül szervezhetőek, és megengedett az edzés is. Budapesten és vidéken egyaránt kötelező az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a maszk, kendő vagy sál, és szintén mindenütt tartani kell egymástól az előírt kb. másfél méteres távolságot.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink