Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-02 08:58:00

Hihetetlen titokra derült fény Vujity Tvrtko életében

Az ATV riportere 21 év után megtudta, ki volt az egyik ember azok közül, akik két évtizede kis híján megölték őt Szerbiában - írja a Blikk.

A szerb nevű, de magyarul posztoló férfi, M. M. maga dicsekedett el tettével a legnagyobb internetes közösségi oldalon, mosolyjelekkel színesítve kiírását, láthatóan egy pillanatra sem bánva a történteket. „Tvrtko meséld el a magyar nézőknek hogyan jártál Szerbiában! Hogyan énekelted összesz.rva magad a szerb népdalokat! Hogyan vertük be a pofádat (...). Hogyan lettél p...án rúgva és átdobva a magyar határon! Remélem, nem felejtetted el!” – írta a férfi.

„A bejegyzést olvasva azonnal tudtam, hogy ez a férfi egyike lehetett annak a négynek. Olyan tűpontosan írta le, ami történt, olyan részleteket is megosztva, amelyeket én sosem mondtam el senkinek, hogy ott kellett lennie abban a szobában” – mondta a Blikknek Tvrtko.

Tvrtko a kilencvenes évek végén tudósítóként dolgozott a Vajdaságban, azokról a magyarokról forgatott, akiket elhurcoltak katonának és megöltek a szerb–albán háborúban. Vujity Tvrtko az 1999-es NATO-bombázások megkezdésekor egy helyi újságírónál, Gordán Kláránál és a férjénél, Zoltánnál lakott. Amikor Szlobodan Milosevics akkori szerb diktátor minden „nyugati” újságírót kitiltott Szerbiából, ők bújtatták néhány napig a magyar stábot. Innen indult haza a riporter, amikor elkapták és kis híján megölték.

„Gazsi Zoltán operatőr barátommal próbáltunk átjutni a határon, de kirángattak minket az autóból. Ütöttek, rúgtak, egy idő után elveszítettem az eszméletemet. Aztán gyakorlatilag átdobtak a határon, súlyos belső sérülésekkel kerültem kórházba, az intenzív osztályon kezeltek” – elevenítette fel az emlékeket Tvrtko, aki ennek ellenére szeretne az interneten „jelentkező” férfi szemébe nézni.  „Láttam egy dokumentumfilmet, amelyben a ruandai népirtás elkövetői és túlélői ültek le egymással szemben és mondták el a miértjeiket. Megrendítő volt, de valamilyen választ mindenki kapott a kérdéseire. Számomra 21 éve hiányzik egy puzzle-darab, amelyre jó lenne őszinte választ kapni tőle. Szeretnék leülni vele, ezúttal egyenlő feltételekkel. Csak ő és én, fegyver nélkül, szemtől szemben” – fogalmazott az ATV Start műsorvezetője.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink