Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-05-01 11:16:00

Operatív törzs: május 4-e után nem hozhatnak az önkormányzatok az általánostól eltérő szabályokat

Müller Cecília elmondta, hogy a halasztható egészségügyi szolgáltatások egy része is újraindul, erről később részletesen tájékoztat. Kiss Róbert arról is szólt, hogy május 4-e után nem tervezik, hogy az önkormányzatok külön szabályokat hozhatnak majd.

Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján elmondta, hogy a kormány gazdaságvédelmi akciótervének első intézkedése a hiteltörlesztési moratórium. Ez a világon egyedülálló – mondta az államtitkár.

Hozzátette: nálunk mindenkire vonatkozik ez a moratórium, és december 30-ig tart. 3600 milliárdnyi likvidást hagy a vállalkozásoknál és az embereknél a moratórium.
Elmondta azt is, hogy automatikusan működik a moratórium, aki mégis szeretné fizetni, annak jeleznie kell ezt a banknál. A hitelkártyáknál azt ajánlják, hogy fizessék a kamatokat, mert a kamatok összegyűlnek, amit utólag ki kell fizetni.
Megemlítette azt is, hogy ha bárki törleszteni kíván, de meggondolja magát, akkor bármikor felfüggesztheti a fizetést. Az ügyfelek 40 százaléka továbbra is törleszti a hitelét.

323 főre emelkedett a halottak száma

Müller Cecília megerősítette, hogy péntekre 2863 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az országos tisztifőorvos azt is elmondta, hogy már 609-en gyógyultak meg a betegségből. Az elhunytak száma is nőtt: 323 főre emelkedett a halottak száma. 983 főt ápolnak kórházban, náluk súlyosabban zajlik a betegség, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen.

Nagy eredménynek tartják, hogy sikerült elkerülni a robbanást – jelentette ki Müller Cecília. Időt nyertek, ezért fel tudtak készülni egy ilyen szituációra, az egészségügy mára felkészült – mondta.

Továbbra is szeretnék elkerülni a nagy számú, netán a robbanásszerű fertőződést. Kéri, hogy a szabályokat továbbra is tartsák be. Arra kéri a budapestieket és Pest megyeiket, hogy továbbra is csak indokolt okból hagyják el a lakhelyüket. A vidékiektől pedig azt kéri, hogy a helyi szabályokat továbbra is tartsák be.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az idősek számára megszabott vásárlási idősáv az egész országra érvényes.

Lassú felszabadítások fognak következni, amelyeket járványügyi szempontból is kontroll alatt tartanak. Hasznos emiatt, hogy laboratóriumi vizsgálatok indulnak.

Újraindulhatnak a halasztható egészségügyi szolgáltatások

Az egészségügyi szolgáltatások is beindulnak, erről fog tájékoztatni a későbbiekben. A miniszterelnök a ma reggeli Kossuth Rádiós interjújában is beszélt erről, azt mondta: “most az egészségügyet egyszerre kell járványügyi készenlétben tartani és normális gyógyítási tevékenységet is végezni”.

A tatabányai kórházban a felvételi zárlatkor nagyszámú megbetegedés történt. A zárlat ideje alatt a betegek ellátása folyamatos és biztosított.

Május 1. a munka ünnepe - mondta, majd arról beszél: emlékezzünk vissza arra az időszakra, amikor sokan voltak munkanélküliek az országban. A munka ünnepe alkalmából pár szót mondott a munkavégzésről: amennyiben lehetséges, tartsák fent a Home office-t a cégek - javasolja. 

Hangsúlyozta, hogy mindenképp csak egészséges ember vegye fel a munkát.

Tatabányán is voltak olyan dolgozók, akik betegen végezték a munkájukat, és nem kizárható, hogy a betegség terjedésében ez is közrejátszott - mondta a tiszti főorvos.

Amennyiben nem lehetséges az otthoni munka, a munkahelyeken is tartsuk be a másfél méteres távolságot, megjegyezte, hogy fontos a munkahely tisztán tartása. A fertőtlenítés is fontos: azokat a felületeket, amelyeket sokan használnak, kellő gyakorisággal fertőtlenítsék.

Semmiképp ne tartsanak értekezleteket, rendezvényeket - folytatta. Ha a munkahelyen van étkeztetés, akkor fontos ott is a távolságtartás, valamint a munkafolyamatok szétválasztása. Zárásként mindenkinek jó munkát kívánt.

Továbbra is ellenőrizni fog a rendőrség

Kiss Róbert arról beszélt, hétfőtől megkezdődik a járványügyi védekezés új szakasza. A rendőralezredes megismételte, hogy Budapesten és Pest megyében az állampolgárokra továbbra is vonatkozik a kijárási korlátozás.

A felsőoktatási intézmények újranyitásáról a rektor hozhat döntést. A kollégiumok látogatása továbbra is tilos. Sportrendezvények nézők nélkül megtarthatóak. Amatőr sport, edzés is megengedett. Az önkormányzatok dönthetnek az idősek piacokon való látogatásáról. A hosszú hétvégén a kijárási korlátozásoktól eltérő szabályokat is meghozhatnak a polgármesterek.

Tájékoztatott arról is, hogy az elmúlt 24 órában 751 hatósági házi karantént rendeltek el. Az elmúlt 24 órában 32-en szegték meg a házi karantént. Eddig 1365 esetben kellett rendőri intézkedést fogasosítani.

A kijárási korlátozást az elmúlt 24 órában 1051-szer szegték meg, 270 esetben feljelentést tettek. Március 28 óta a kijárási korlátozást megszegők száma meghaladta a 40 ezret.

Május elsején 0 órától a 7500 kg tehergépkocsik csak Hegyeshalomnál léphetnek be Magyarországra.

Kiss Róbert újságírói kérdésre elmondta, hogy a rendőrség megkezdte a felkészülést az új szabályokra. Vidéken továbbra is ellenőrizni fogják a vendéglátó egységeket: csak a teraszon lehet ételt-italt fogyasztani.

Müller Cecilia kérdésre elmondta, hogy a Pesti úti idősek otthonában jelenleg is folyamatban van a vizsgálat.

Nem hozhatnak az önkormányzatok eltérő szabályokat

Kiss Róbert arról is szólt, hogy május 4-e után külön szabályok vonatkoznak Budapestre, Pest megyére és a vidéki területekre. Jelenleg nem tervezik, hogy az önkormányzatok külön szabályokat hozhatnak majd.

A tiszti főorvos megerősítette, hogy a víz nem terjeszti a vírust.

Az ATV kérdésére Müller elmondta, hogy a tatabányai kórházban már elrendelték a laboratóriumi vizsgálatokat, főként az egészségügyi dolgozók körében. Jelenleg is folyik a tesztelés, folyamatosan zajlik. Az összes valamennyi személyzetét tesztelik, ezek meghatározott időközönként ismétlődnek.

Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e, hogy hétfőtől a budapestiek vidékre mennek étterembe, kávézóba, Kiss Róbert azt válaszolta: remélik, hogy a budapestiek és a Pest megyeiek betartják a kijárási korlátozást.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink