Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-25 16:46:00

Fidesz-EPP háború: Kőkeményen beleszállt Deutsch Tamás a Donald Tuskot védő volt lengyel külügyminiszterbe

Nyílt levelet írt Radoslaw Sikorski lengyel néppárti EP-képviselő, volt külügyminiszter Deutsch Tamásnak, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetőjének, amelyben reagál a magyar EP-küldöttség Donald Tusknak küldött korábbi levelére. Erről a Népszava számolt be.

Fidesz-EPP háború: Kőkeményen beleszállt Deutsch Tamás a Donald Tuskot védő volt lengyel külügyminiszterbe

Előzőleg a három magyar EP-képviselő bocsánatkérésre szólította fel az Európai Néppárt lengyel elnökét, amiért az egy német lapnak adott nyilatkozatában — szerintük — nácinak nevezte Orbán Viktort. Tusk azt mondta, hogy a náci párt lelkes hívének számító jogtudós, ”Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra”.

Sikorski a Népszava által idézett válaszlevelében leszögezi: Tusk nem nácizta le Orbán Viktort, pusztán arra igyekezett rávilágítani, hogy a lengyel és a magyar populisták cinikus politikai játszmákra használják a társadalom megosztottságát. “Sértőnek tartom, hogy a magyar kormánypárti sajtó Donald Tusk családjának a második világháború idején Gdanskban elszenvedett tragédiáját arra használta, hogy zaklasson egy nagy hazafit és európait. Tényleg emlékeztetni akar minket arra, hogy Magyarország melyik oldalon harcolt a második világháborúban? Tényleg fel kellene tennünk a kérdést, hogy a Fidesz vezetői vagy az önök nagyapái melyik oldalon harcoltak?” — írja Sikorski.

„Az én modern konzervatív felfogásomtól távol áll külföldi egyetemek bezárása, a köz- és a kereskedelmi média bekebelezése, gyűlöletkampányok indítása külföldiek és az EU ellen, és Vlagyimir Putyin körbeudvarlása. Emiatt és nem Donald Tusk félreértett szavai miatt válnak el az útjaink. Azok közülünk, akik évtizedek óta Magyarország barátainak tekintettük magunkat, most döbbenten állunk és szomorúak vagyunk, de ez az önök választása. Sok szerencsét az EU-t gyűlölő nacionalisták társaságában! Remélem, ismét a vesztes oldalon állnak” — zárja levelét Sikorski.

A levélre Deutsch Tamás közleményben válaszolt, amit a Mandiner közölt. Mint írja, nem válaszol Sikorski leveléből „semmire, ami szándékosan sértő és provokatív”. „Az Ön feladata megválogatni a szavait és a stílusát. Bár jól ismert pszichológiai tény, hogy a durva sértegetés általában a gyengeségnek és a valós érvek hiányának félreérthetetlen jele” – írja Deutsch Tamás Radoslaw Sikorskinak, hozzátéve: a volt lengyel külügyminiszter „Donald Tusk megjegyzéseit illetően tehet úgy, mintha nem értene valamit, ami elég világos minden tanult ember számára (és ami azt illeti, az interjúról tudósító minden médium számára is). Ez az ürügy azonban nem teszi ki nem mondottá az elhangzottakat.”

A Fidesz EP-képviselője szerin „a legfontosabb kérdés itt valójában az, hogy hogyan lehet fenntartani az EPP egységét és növelni annak politikai erejét az európai politikai küzdőtéren”. „Negatívan beszél a megosztottságról a politikában. Nos, nem gondolja, hogy e tekintetben a jelenlegi EPP elnöknek kellene megvizsgálnia a saját tetteit és megjegyzéseit? Sértő és megalapozatlan szavak használata politikai vezetőtárssal szemben - nem ez a par excellence megosztó magatartás? Az ideológiailag motivált, üres politikai támadások ismételgetése az EPP egyik legsikeresebb miniszterelnöke ellen – ezt tekinti Ön egyesítőnek? Erősíti ez politikai családunkat?” – sorolja kérdéseit Deutsch Tamás, aki szerint „a baloldal elvárásainak való megfelelés soha nem volt nyertes stratégia a kereszténydemokrata, konzervatív pártok számára. Lengyelországban sem működött, ha nem tévedek. Nem szabad engednünk, hogy politikai ellenfeleink mutassák jelöljék ki az utunkat és határozzák meg nekünk, hogy ki a „jó demokrata”. Néhány függetlenebb gondolat és politikai bátorság jó szolgálatot tenne nekünk.”

„Remélem, hogy amint ez a világjárvány véget ér, képesek leszünk újjáépíteni a kölcsönös tiszteleten alapuló normális együttműködést” – zárja válaszát a Fidesz EP-delegációjának vezetője, egy személyes megjegyzéssel zárva levelét: „azt kérdezte, hogy melyik oldalon harcoltunk én és nagyapám. Nos, ezt elmondhatom: A Fidesz egyik alapítója vagyok, 22 éves voltam, amikor 1988-ban létrehoztuk az első demokrácia-párti ifjúsági szervezetet a kommunista Magyarországon. Büszkén harcoltam a szabadságért és a demokráciáért Magyarországon, büszke voltam arra, hogy Prágába mentem és nyilvánosan elnézést kértem a cseh és a szlovák néptől a kommunista Magyarország részvételéért Csehszlovákia 1968. évi Varsói Egyezmény szerinti inváziójában. Akkor rendőrségi őrizetbe vettek minket, de ez volt a helyes cselekedet. És a nagyapám? A családomban a Holokausztnak vannak áldozatai és túlélői egyaránt. Nagyapám a munkaszolgálat és a budapesti gettó túlélője volt. Ezért megértheti, hogy nehezen viselem a nácizmusra tett túl egyszerű és felelőtlen utalásokat. Úgy fogom fel, mint ami valójában: egy cinikus arculütés.”

Ajánlom

További belföldi híreink