Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-23 11:02:00

Gulyás: május 3-a után a védekezés új szakasza kezdődik el

Gulyás Gergelyt a kormányinfón az ATV kérdéseire válaszolva elmondta, hogy az érettségi esetleges elhalasztása kapcsán Maruzsa felhatalmazást kapott a kormánytól és reménykedik abban, hogy már idén nyáron lehet a Balatonban fürdeni. Gulyás azt is elmondta, május 3-ig maradnak a k

Gulyás Gergely a kormányinfón először is megköszönte az ápolóknak, orvosoknak, rendőröknek a munkájukat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy beszerezték a szükséges felszereléseket a külügyminisztérium munkájának köszönhetően.

A járvány kezdetekor matematikai számításokat készíttettek. Orvosi és szakmai döntés volt, hogy az ágyak 50 százalékát kell felszabadítani. Palkovics László miniszter a mai napon fogja a matematikai számításokat ismertetni, bár korábban június-júliusra tették a tetőzést itthon, már az látszik, hogy a legkorábbi lehetséges tetőzés, az május 3-a, de ezt pontosan nehéz megmondani.

A szerdai kormányülést követően beszámolt arról, hogy a honvédség fertőtleníteni fogja az idősotthonokat. Áttekintették a nemzetközi gyakorlatot, azoknak az országoknak a példáját vették figyelembe, amelyek néhány héttel a vírus elleni védekezésben előttünk állnak, ezekben az országokban már elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. Nálunk a jelenlegi szabályok május 3-ig életben maradnak.

Május 3-a után a védekezés új szakasza kezdődik el. Olyan új szabályozást kell megalkotniuk, ahol a legfertőzöttebb városok és az idősek védelmét tudják biztosítani. Erről jövő hét szerdán dönt a kormány.

A kormány döntött arról, hogy a jelenlegi helyzetben segíteni kell azokat, akik otthon vannak, akár gyed-en, akár gyes-en. Az ő esetükben az első sikeres nyelvvizsgához, valamint az első idegennyelv vizsga díjához támogatást nyújtanak, valamint a kresz-vizsga díjában is.

A gödi Samsung-gyár körül kialakult vita kapcsán elmondta, hogy a fejlesztés 4-500 milliárdos beruházás, így tudnak tömegesen új munkahelyeket teremteni. A fejlesztés után további 2700 embert vesznek fel, ezzel 4300 főre nőhet az ott dolgozók száma.

A március 11-e óta az álláskeresők száma 51 ezer fővel nőtt, az üres álláshelyek száma pedig 44 ezerrel csökkent – ismertette Gulyás.

Újságírói kérdésre a miniszter elmondta, hogy az álhír-terjesztést korábban is szankcionálta a büntetőtörvénykönyv. Fontosnak nevezte a hiteles és korrekt módon történő tájékoztatást.

A Magyar Nemzet kérdésére Gulyás elmondta, hogy minden béremelésnél arra törekszenek, hogy szűkülő költségvetés ellenére megtörténjen, így van ez az ápolók és a pedagógusok bérénél is.

Azért akarták lassítani a járvány terjedését, hogy az egészségügy felkészüljön a járványra. „Május 3-ra az egészségügyi rendszer készen fog állni a tömeges fertőzésekre” – fogalmazott Gulyás Gergely az ATV kérdésére. A minisztere elmondta, hogy minden feltétel adott, hogy május 4-en, kizárólag az írásbeli érettségiket lebonyolítsák, de mivel ez szakmai kérdés, Maruzsa államtitkárnak felhatalmazást adtak arra, hogy megismerje a véleményeket, megnyugtasson mindenkit, ezután Maruzsa szabadon dönthet arról, hogy megtarthatók-e a vizsgák vagy el kell azokat halasztani.

Akár május 4-én vagy később lesz az érettségi, az összes olyan feltétel, amely a fertőzést minimális szintre tudja csökkenteni, az adott lesz – jelentette ki. Gulyás elmondta, hogy ő maga ha most érettségizne, akkor szeretne minél hamarabb túllenni rajta.

Merkely Béla a SOTE rektora azt nyilatkozta, nyárra nem javasolja, hogy nagy létszámú csoportok egy légtérben legyenek, de - mint fogalmazott - nyáron még a Balatonba is “csobbanhatunk”. Ezzel kapcsolatban az ATV kérdésére Gulyás Gergely azt mondta: bízzunk abban, hogy az idei nyáron is lehet a Balatonban fürdeni.

Karácsony Gergely már bejelentette: április 27-től a tömegközlekedésen, üzletekben és piacokon is kötelező lesz a maszk/sál viselése, és Miskolcon is a tömegközlekedésen. Az ATV erre vonatkozó kérdésére Szentkirályi Alexandra arról beszélt, hogy a szabályok mindenkire vonatkoznak, ők is hordani fogják a maszkokat azokon a helyeken, ahol kötelező hordani azokat. Ő maga a tegnapi napon egy idősek otthonában tulipánt osztott egy kertészet adományaként, maszkban tette mindezt.

Gulyás arról is beszélt, hogy az operatív törzs feladatai közé tartozik, hogy raktározza a szállítmányokat. Ezeket szakemberek ellenőrzik. Van egy protokoll, amelyet most alakítottak ki, ez alapján meg tudnak győződni arról, hogy a szállítmány megfelelő-e vagy sem.

Minden fertőzésnél van kontaktvizsgálat. A fertőzöttek nagyjából 10 százaléka egészségügyi fertőzött – mondta el újságírói kérdésre a miniszter.

A május 3-ai tetőzés tarthat akár hetekig is. A matematikai számítások azt mutatják, hogy a vírus visszahúzódása is farkasfogszerűen működik. Amíg nincs vakcina, valószínűleg a vírussal együtt kell élni – jelentette ki. Nagy esély van arra is Gulyás elmondása szerint, hogy ősszel lehet egy második fázisa a vírusnak. Hozzátette: a vírusnak akkor lesz vége, ha meglesz a vakcina.

A jövő héten dönt arról a kormány, hogy a május elsejei hosszú hétvégén milyen intézkedéseket hoznak. Arra lát esélyt, hogy erre az időszakra ismét az önkormányzatok saját hatáskörébe adják a döntés jogát.

Az Európai Járványügyi Központ szerinte sokáig nem vette komolyan a vírus súlyosságát, ezzel nagy gondokat okozott. Gulyás úgy véli, a vírus után újra kell gondolni a szervezetet, akár fel kell oszlatni.

A szocialista kormány az egészségügyben nagyon sok bűnt követett el, de az ágyak számának szabályozása, az egy szakmai kérdés – mondta Gulyás. Sok esetben azt látják, hogy egyfajta rehabilitációs lehetőségként is használják a kórházakat a betegeket, azt át kell gondolni a miniszter szerint, hogy van-e erre elég kapacitás. Lehet, hogy vannak olyan ágyak, ahol növelni is kell az ágykapacitást, de felesleges olyan kapacitást fenntartani, ami nem indokolt – véli a miniszter.

Arról is kérdezték a minisztert, hogy elégedett-e Kásler Miklós és Müller Cecília munkájával. A miniszter szerint ebben a kérdésben Orbán Viktor az illetékes, de hozzátette, hogy a magyar egészségügy felkészült a minden korábbinál nagyobb válság kezelésére, az egészségügyet pedig Kásler Miklós vezeti.

Az operatív törzs tájékoztatóján Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy május 3-ig hatályban maradnak a kijárási korlátozás szabályai. A kormányrendelet hétvégenként ismét felhatalmazást ad az önkormányzatoknak a szigorúbb korlátozások megszabására.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink