Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-21 16:09:00

3284-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, 8 újabb beteg hunyt el

Folyamatosan frissülő hírek!

Az új típusú vírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte csaknem meghaladta a 4 milliót, a halálos áldozatok száma 277 ezer felett van, de a járvány terjedési üteme lassult, a gyógyultak száma pedig meghaladja az 1,3 milliót. Magyarországon 3284-re emelkedett a fertőzöttek száma, és 421-en vesztették életüket itthon a vírusban. De már van 958 gyógyult magyar beteg is. Folyamatosan frissülő hírfolyam.

 • Ismert DJ és operaénekes is jelentkezett a Tesco-hoz

  május 11.hétfő 09:33

  A hiper- és szupermarketláncoknál a járvány miatt nagyon megnőtt a házhozszállítás iránti igény, ezért a boltoknál dolgozó munkaerő jókora része átállt a kiszállítás megszervezésére.

  A Spar azt mondta a Növekedés.hu-nak, hogy ezen a téren kétszámjegyű növekedést tapasztaltak az előző normál időszakhoz képest, és a netes rendeléseknek a 80 százaléka házhozszállítás, a 20 százaléka pedig bolti átvétel.

  A Tesco a meglévő munkaerővel nem is bírta a tempót, a cég a valaha volt leggyorsabb toborzási kampányát indította el a járvány hazai megérkezése után. A lap kérdésére arról számoltak be, jelenleg 240 új munkatárs segíti a Tesco Online Bevásárlás szolgáltatását igénybe vevő vásárlók zökkenőmentes kiszolgálását.

  Köztük van egyébként az első női kiszállítási asszisztens kollégánk, aki korábban kozmetikus és sminktetováló volt. De ismert hazai DJ, balett táncos és operaénekes is csatlakozott most a csapatukhoz.

 • Több mint 4,1 millióan fertőződtek meg a világban

  május 11.hétfő 07:41

  Világszerte 4 102 849-en an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 282 719, a gyógyultaké pedig 1 411 619 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint hétfő reggel.

  Egy nappal korábban még 4 024 973 volt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 279 321, a gyógyultaké pedig 1 375 949.

  A fertőzés továbbra is 187 országban van jelen.

 • Megvan, honnan jöhetett be a vírus Magyarországra

  május 11.hétfő 07:19

  A magyar szakemberek megvizsgálták, hogy a járvány első hónapjának végén, közvetlenül a korlátozó intézkedések bevezetésekor mi zajlott az országban: honnan származtak a hazánkban lévő vírusok és mennyire aktívan terjedtek belföldön. Tisztán látszik mindkét elemzésből, hogy többszörös, főként európai eredetű és párhuzamos behurcolások történtek.

  A kutatóknak ehhez a vírusgenomok szekvenálása után bonyolult genetikai elemzésekhez kellet nyúlniuk – írják a Virológia Pécs Facebook-oldalon. A közösségi oldalon bemutatott ábrák hálózati-alapú és evolúciós filogenetikai megközelítéssel készültek, kiválóan alátámasztják a további mondanivalót.

  Ez azt jelenti, hogy a pán-európai lezárási hullám hatására viszonylag szűk időintervallumban tértek haza az emberek, akikkel együtt, több forrásból a vírus is megérkezett. Ez nem jelenti, hogy előtte nem történt már meg, ám a szakemberek által vizsgált időperiódusban ezen forgatókönyv mentén zajlott. Feltárhatóak ugyanakkor más kontinensről származó vírusok is, ezek eredete vagy Kínára vagy az USA területére vezethetők vissza. Fontos megjegyezni, hogy ez a jelenleg ismert genomikai adathalmaz alapján felvázolható legvalószínűbb kép.

 • 3284 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 8 krónikus beteg

  május 11.hétfő 06:35

  Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3284 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 krónikus beteg. Ezzel 421 főre emelkedett az elhunytak száma, 958-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1905 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 61%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 56%-a budapesti vagy Pest megyei. 782 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 42-en vannak lélegeztetőgépen.

 • Megoszlanak a vélemények a távoktatásról

  május 11.hétfő 06:15

  Az egyetemi hallgatók csupán negyven százaléka elégedett a távoktatással – a diákönkormányzat friss felmérése szerint. Az általános iskolákban az alsó tagozatosoknak volt a legnehezebb átállni a digitális oktatásra. A Pedagógusok Szakszervezete szerint működőképes a jelenlegi rendszer, ezért a veszélyhelyzet miatt ebben a tanévben már nem szabad kinyitni az iskolákat. Abban minden érdekképviselet egyetért, hogy a távoktatást be kell építeni a hétköznapokba.

  A témáról itt írtunk bővebben.

 • Karácsony közvetlenül az operatív törzstől kéri a fővárosra vonatkozó adatokat

  május 10.vasárnap 19:54

  Karácsony Gergely főpolgármester közvetlenül a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzstől kéri a Budapestre vonatkozó adatok nyilvánosságra hozatalát.

  A főpolgármester vasárnap kora este a Facebook-oldalán azt írta: hallja, hogy kérése a Budapestre vonatkozó adatok nyilvánosságáról nem jutott el az operatív törzshöz.

  "Ha nem tévesek az információim, az operatív törzs egy kormányzati szerv, ezért is sajnálatos, hogy ezek szerint a Miniszterelnökség nem továbbította a levelemet" - fogalmazott.

  Karácsony Gergely közölte, e-mailben is elküldte a kérését, de úgy látszik, hogy "az erről született több tucat cikk sem volt elég", így hát a kérését elküldi az operatív törzsnek közvetlenül.

  "Vagy vigyem el nekik személyesen? Ezen ne múljon, hogy végre tisztán lássunk" - zárta bejegyzését a főpolgármester.

 • Kirgizisztán feloldja a korlátozásokat

  május 10.vasárnap 18:27

  Kirgizisztán május 11-től feloldja a koronavírus járványa miatt bevezetett legszigorúbb korlátozásokat - jelentette be Kubatbek Boronov a kirgiz miniszterelnök első helyettese és a válságstáb vezetője vasárnap.

  Az enyhítések mindenekelőtt a kijárási tilalmak eltörlését érintik, de újranyithatnak egyes, nem élelmiszert árusító kiskereskedések, illetve a javítási, tisztítási és pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó üzletek, ügyvédi irodák, ingatlanközvetítők és turisztikai irodák is.

  A tartományok közötti utazási tilalmat továbbra is fenntartják, ez alól egyedül a teherszállítás képez kivételt.

  A nehéz járványügyi helyzettel küzdő Biskek, Dzsalálábád és Os városokban, illetve Narin megye at-Basin kerületében karantént rendeltek el. "Ez az intézkedés egészségügyi-karantén ellenőrzőpontok létesítését foglalja magában a települések ki- és belépési pontjain, amelyek átlépésére vonatkozó szabályokat még ki kell dolgozni" - ismertette Boronov.

  A Kínával határos, mintegy hatmillió lakosú Kirgizisztánban eddig 1002 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 12-en elhunytak a kórban és 675-en meggyógyultak.

  Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnök április 28-án május 10-ig meghosszabbította az ország több városában a koronavírus-járvány terjedésének fékezésére március 25-én bevezetett egészségügyi veszélyhelyzetet.

 • Öten elkapták a koronavírust a spanyol labdarúgó bajnokság első két osztályából

  május 10.vasárnap 18:12

  Öten adtak pozitív koronavírus-tesztet a spanyol labdarúgó bajnokság első két osztályából.

  A La Liga vasárnapi közleménye szerint az öt esetet nem egy nap, hanem egy hét alatt regisztrálták, az érintett labdarúgók és stábtagok pedig otthonukban, egyéni edzésmunka alapján folytatják a felkészülést. A pozitív tesztet adókat a következő napokban újra ellenőrzik, ezt követően dől el, mikor csatlakozhatnak társaikhoz.

  A spanyol klubok a napokban kezdték újra a tréningeket azután, hogy a világjárvány miatt a bajnokság március elején félbeszakadt.

  A La Liga júniusban, nézők nélkül folytatódhat, az idényből még 11 forduló van hátra.

 • Szél kiakadt: Elég a szemfényvesztésből. Propaganda helyett valós válságkezelést akarunk!

  május 10.vasárnap 16:55

  "Megint itt a zsigeri fideszes reflex, a propaganda, megint közpénz-milliárdokból, de annyival rosszabb a helyzet, mint korábban, hogy eddig a politikai problémáikat akarták vele megoldani, most meg egy komplett világjárványt." - írja Szél Bernadett legfrissebb Facebook-posztjában.

  Mint írja: A "gazdaságvédelmi akcióterv tájékoztató kampánya" cím alatt futó plakátkampány hozzáteszem már nem az első a járvány kezdete óta és duplán megfizetjük: egyszer a tényleges kihelyezést, bár a pontos számokról csak találgathatunk, mert nem hajlandóak elárulni — de a kommunikációra éppen most átcsoportosított 15 milliárd forint jó eséllyel erre megy. Másodszor meg mindazt, amit meg kellene csinálniuk, de nem teszik meg, cserébe ilyen gagyi szöveggel akarják kiszúrni a szemünket.

  A teljes írást a posztra kattintva olvashatja el:

 • Magas kockázati besorolást kapott egy északkelet-kínai város, a járvány újabb hullámától tartanak

  május 10.vasárnap 16:28

  A járványügyi kockázatok szempontjából legmagasabb kockázati besorolást kapta egy három fokozatú skálán az északkelet-kínai Csilin tartomány Sulan városa - közölték a helyi hatóságok vasárnap, ami a koronavírus-járvány újabb hullámát jelezheti Kína északkeleti részén.

  A helyi tisztségviselők közepesről magasra emelték a kockázati szintet, miután egy nappal korábban alacsonyról közepesre növelték ezt. Az intézkedést annak nyomán hozták, hogy május 7-én egy nő szervezetében kimutatták a vírust, és május 9-én már 11 új esetet regisztráltak Sulanban. A fertőzöttek mindegyike családtag vagy olyan személy, aki kapcsolatba került a nővel.

  A csilini tartományi kormányzat bejelentette, hogy fokozták a járványügyi óvintézkedéseket Sulanban, kijárási tilalmat rendeltek el a lakónegyedekben, leállították a nem létfontosságú tömegközlekedési eszközöket, s bezáratták az iskolákat.

 • Népszava: Kásler ismét átírta a szabályt, sokkal kevesebb esetben kell elvégezni a PCR-tesztet

  május 10.vasárnap 16:07

  A korábbinál sokkal kevesebb esetben kell elvégezni a PCR-tesztet.

  A hétvégén ismét újragondolta az emberi erőforrások minisztere, hogy mely ellátásokhoz kérjenek a szolgáltatók koronavírus-gyanús betegtől PCR-tesztet – írja a Népszava. A lap szerint a legújabb eljárásrendben jelentősen csökkent azon ellátások száma, ahol erre szükség lehet.


  Kikerült a korábbi listából az ultrahang, a vesedialízis, és a fülészeteken is csak a légcsőmetszés, endoszkópos műtétekhez kérhetnek ilyet a betegtől.

  Kásler Miklós a május 1-jei hosszú hétvége előtt rendelte el az ellátórendszer újraindítását, de a nem sürgős beavatkozásokat csak úgy lehet elvégezni, ha előtte letesztelik, nem koronavírusos-e a páciens.

  Eleinte nem volt egyértelmű, ki viseli ennek a költségeit. Néhány napon belül az állam magára vállalta a közfinanszírozott ellátásoknál, csakhogy mostanra a Népszava szerint kiderült, hogy vélhetően finanszírozhatatlan a miniszteri utasításban a szolgáltatóktól elvárt vizsgálatok mennyisége.

  hvg.hu

 • Öngyilkos lett egy magyar férfi a hazafelé tartó koronavírusos-óceánjáró fedélzetén

  május 10.vasárnap 14:41

  Elhunyt egy magyar férfi a Carnival Breeze nevű üdülőhajón - írja a Cruiselawnews.com. A hírt a hajón dolgozó munkatársai osztották meg.

  Szaller József az elmúlt három évben kirándulásszervező-asszisztensként dolgozott a Carnival-flotta hajóin. Legutóbb a Carnival Breeze fedélzetén, amely a Bahamákról tart éppen Anglia felé.

  Munkatársai a kabinjában találták meg a férfit, minden jel arra mutat, hogy önkezével vethetett véget életének.

  A hajó egyike azoknak a Carnival-üdülőhajóknak, amelyek a járványhelyzet miatt hetek óta vesztegelnek a különböző kikötőben, most kaptak zöld utat, hogy végre hazaszállíthassák dolgozóikat. A Breeze éppen átszeli az Atlanti-óceánt, hogy Southamptonban kikötve az európai legénység egy részét hazavigye - ez kb 1300 embert jelent, akik Magyarországról, Szerbiából, Montenegróból, Horvátországból, Albániából és Angliából származnak. További hajók viszik haza a többi kontinens dolgozóit: a Carnival Magic az oroszokat, ukránokat, románokat és bolgárokat, a Carnival Fantasy az indiaiakat és afrikaiakat, a Carnival Glory pedig a dél-amerikaiakat.

  A 29 éves férfi halálhíre azért is döbbentette le a dolgozókat, mert semmi jelét nem látták annak, hogy depressziós lett volna. Utoljára szerdán látták, a kártyáját ekkor még használta. A szemtanúk szerint aznap ugyanúgy viselkedett, ahogy addig.

  "A depresszió erősen sújt le ránk a hajón azok után, hogy nagyon régóta vagyunk izolálva a fedélzeten" - írta a hajó vezetősége közleményében.

  szeretlekmagyarorszag.hu

 • Hat mentődolgozó is megfertőződött koronavírussal

  május 10.vasárnap 14:20

  Hat mentődolgozó fertőződött meg koronavírussal, a mentők 15 ezer fertőzésgyanús vagy igazoltan koronavírus-fertőzött betegnek nyújtottak segítséget - mondta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

  Hat mentődolgozó fertőződött meg koronavírussal, a mentők 15 ezer fertőzésgyanús vagy igazoltan koronavírus-fertőzött betegnek

  A mentők napján megszólaló Csató Gábor kiemelte: az elmúlt időszak fejlesztései nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy feladataikat a járvány idején is a legmagasabb színvonalon tudják ellátni. Elmondta: a koronavírus-járvány miatt országszerte megnövelték mentőkapacitásukat, megyénként több plusz mentőegységet állítottak szolgálatba.

  Közölte: a mentősök 40 ezer ember járványügyi mintavételét végezték el, amihez 55 ezer védőruhát, FFP-maszkot használtak fel és több mint 440 ezer pár gumikesztyű fogyott. A mentők csak a koronavírus kapcsán 420 ezer kilométert tettek meg - mondta Csató Gábor

  Megemlítette, hogy az elmúlt időszakban több mint 400 új mentőautó állt szolgálatba, az elmúlt órákban is 40-nél több új mentőautót kaptak.

  "Munkánk eredményességét az alapozta meg, hogy már a járvány kezdetekor 8500 bajtársunk egy emberként fejezte ki tettrekészségét a vírus elleni küzdelemben" - fogalmazott.

  Közlése szerint az OMSZ 50 mentőautót különített el a Covid-19 gyanús, illetve igazoltan fertőzött betegek szállítására, emellett 17 határállomáson 315 ezer ember ellenőrzését végezték el. Mint mondta, a mentőszolgálat részt vesz a szűrővizsgálatokban, és a háziorvosok, orvosi ügyeletek számára már több mint 5500 doboz sebészi és majdnem 20 ezer FFP-maszkot osztottak ki.

  Csató Gábor az OMSZ 72. születésnapján köszönetet mondott a bajtársaknak, a szolgálatot segítő orvostanhallgatóknak, önkénteseknek, vöröskereszteseknek, betegszállítóknak, valamint a támogató magánszemélyeknek, cégeknek.

  Emlékezetett rá, hogy 133 éve ezen a napon indult el a szervezett életmentés Magyarországon, 1948-ban pedig ekkor kezdte meg működését az OMSZ.

  segítséget - mondta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

 • "Megalázóan alacsony bérek, nehéz munkakörülmények" - A mentők napja alkalmából üzent az MSZP

  május 10.vasárnap 14:16

  "A mentők napján köszöntjük azokat a honfitársainkat, akik 1,2 millió embert mentenek meg évente. Köszönjük, hogy egész évben készen állnak a bajba került honfitársaink megsegítésére, köszönet a mindannyiunk biztonsága érdekében végzett szolgálatukért!" - írja közleményben az MSZP.

  Mint írják: "Ez a köszöntés ugyanakkor figyelemfelhívás is egyben. Ugyanis fel kell hívni a figyelmet arra, hogy milyen állapotokat teremtett a mentősök számára az Orbán-kormány. A megalázóan alacsony bérek, a nehéz munkakörülmények, a lepusztult infrastruktúra miatt egyre kevesebb embert vonz ez a hivatás.

  A kihívásokkal teli körülmények ellenére mégis vannak, akik vállalják a szolgálatot, testi épségüket nem kímélve, a lelki megrázkódtatásokat vállalva védik és mentik a magyarok életét, amiért köszönet és hála illeti meg őket. Felelősségvállalásuk követendő példa mindenki számára.

  A mentősök méltán vívták ki a társadalom megbecsülését, éppen ezért itt lenne az ideje annak, hogy a kormány is kifejezze végre az anyagi és erkölcsi megbecsülését. Újból vonzóvá kell tenni ezt a hivatást, javítani kell a munkakörülményeken és olyan életpályamodellt kell nyújtani az állomány tagjainak, ami garantálja a tisztességes megélhetésüket.

  A további szolgálathoz erőt, egészséget kívánunk minden mentősnek!"

 • Nem javul a helyzet Ukrajnában

  május 10.vasárnap 13:38

  Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, egy nap alatt szombatra 522 új esetet azonosítottak, és ezzel a regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma 15 232-re, a betegségben elhunytaké pedig 15 újabb halálos áldozattal 391-re nőtt - közölte vasárnap az egészségügyi minisztérium. A betegségből eddig 3060-an, az elmúlt napban 151-en gyógyultak fel. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter vasárnapi online sajtótájékoztatóján közölte, hogy az országban előző nap újabb 111 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, körükben a fertőzöttek száma csaknem elérte a háromezret (2964 fő), az elhunytaké 21-re nőtt. Jelenleg az országban 4762-an szorulnak kórházi ellátásra, lélegeztetőgépen 201-en vannak, köztük 17 egészségügyi dolgozó és egy gyerek.  

  Az elmúlt napban a legtöbb fertőzöttet a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyében regisztrálták (89 fő), valamint a szintén a nyugati országrészben lévő Lviv és Rivne megyékben (54 és 49 fő). A fővárosban, Kijevben előző nap 34 újabb megbetegedést jegyeztek fel, továbbá három újabb haláleset történt. Velük együtt Kijevben 37-re nőtt a betegség halálos áldozatainak száma, az azonosított fertőzötteké 1805-re. Kárpátalja megyében jelenleg 695 fertőzöttet, 16 elhunytat és 99 gyógyultat tart számon az egészségügyi minisztérium. Az ország változatlanul legfertőzöttebb területe Csernyivci megye, ahol a megfertőződöttek száma elérte a 2268-at az elhunytaké pedig a 76-ot.

 • Hat mentődolgozó fertőződött meg

  május 10.vasárnap 12:36

  Hat mentődolgozó fertőződött meg koronavírussal, a mentők 15 ezer fertőzésgyanús vagy igazoltan koronavírus-fertőzött betegnek nyújtottak segítséget - mondta az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

  A mentők napján megszólaló Csató Gábor kiemelte: az elmúlt időszak fejlesztései nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy feladataikat a járvány idején is a legmagasabb színvonalon tudják ellátni. Elmondta: a koronavírus-járvány miatt országszerte megnövelték mentőkapacitásukat, megyénként több plusz mentőegységet állítottak szolgálatba. Közölte: a mentősök 40 ezer ember járványügyi mintavételét végezték el, amihez 55 ezer védőruhát, FFP-maszkot használtak fel és több mint 440 ezer pár gumikesztyű fogyott. A mentők csak a koronavírus kapcsán 420 ezer kilométert tettek meg - mondta Csató Gábor.

 • Visszaáll az EuRegio vonatok menetrendje

  május 10.vasárnap 11:39

  Hétfőtől visszaáll a Győr és Bécs között közlekedő EuRegio vonatok menetrendje, mert az osztrák vasút a koronavírus-járvány miatt leállított ausztriai regionális közlekedés teljes körű újraindítását tervezi - közölte a Mávinform vasárnap az MTI-vel.

  A közleményben az áll: a vonatok vasárnap még a hétvégi menetrend szerint Győr-Bruck an der Leitha (Királyhida) viszonylatban szállítanak utasokat. Hétfőtől azonban ismét a meghirdetett alapmenetrend szerint közlekednek Győr-Hegyeshalom-Bruck an der Leitha-Bécs (Wien) Hbf között.

 • Közzétették a kórházak sorrendjét

  május 10.vasárnap 11:14

  Nyilvánosan megjelent május 8-án a Müller Cecília vezette Népegészségügyi Központ hivatalos oldalán a kórházak beutalási rendje. Azaz, hogy a koronavírusos betegeket milyen sorrendbe, hová kell szállítani: az első helyen két fővárosi kórházat jelölnek meg, utána jön 4 vidéki kórház, aztán további harmincöt...

  A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hivatalos oldalán nyilvánosan megjelent május 8-án “az új koronavírus fertőzéssel érintett gyanús és igazolt betegek ellátására kijelölt kórházak COVID-19 beutalási rendje”. Az első helyen Müller Cecíliáék a Dél-pesti Centrumkórházat- Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetet, és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetet jelölik meg.

  További részletek itt.

 • Rászorulóknak segítenek a kéményseprők

  május 10.vasárnap 10:40

  Mintegy félszáz kéményseprő a fővárosi szociális ellátásban vesz részt, amelynek során élelmiszert, meleg ételt és gyógyszert juttatnak el a rászorulóknak és a koronavírus-fertőzésnek leginkább kitetteknek - közölte a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. vasárnap az MTI-vel.

  A közleményben emlékeztettek: a veszélyhelyzet miatt március 17-től átmenetileg szüneteltetik a kéményellenőrzéseket Budapesten. A kéményseprők az ellenőrzések újraindulásáig folyamatosan segítenek a rászorulóknak, március óta több mint négyezer háztartásnak több tonna élelmiszert, meleg ételt és gyógyszert vittek - írták.

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Matolcsy György számai

  május 10.vasárnap 10:03

  Magyarországon nem visszaesés, hanem növekedés lesz idén, a jegybank tartja a 2-3 százalékos növekedési prognózisát - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Hozzátette: a sorra megjelenő európai növekedési prognózisok sokfajta megközelítést tükröznek. Az európai prognózisokkal foglalkozó pénzügyi-gazdasági intézmények között kettő a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) és a magyar kormánynál is optimistább: ilyen a lengyel jegybank és az MNB. Gyorsan zuhanó és gyorsan visszapattanó, azaz "V-alakú" gazdasági hatással számolnak - mondta.

  Az első negyedév nem lesz rossz, a második negyedév elég szörnyű számokat produkál, a harmadik és a negyedik negyedév pedig "megfejeli" a korábban kiesett teljesítményt. Ezért merik azt mondani, hogy Magyarországon 2-3 százalékos növekedés lesz 2020-ban - fejtette ki. Szerinte ezt erősíti az a tény, hogy a magyar gazdaság döntő többsége működik, még a mélypontot jelentő áprilisi hetekben is működött. Vannak veszélyeztetett, válságban lévő területek - mondta, hozzátéve: ilyen a turizmus és az ahhoz szorosan kötődő vendéglátás, vagy a kulturális ágazat, rendezvényszervezés, valamint a szállítás egy része.

  A tények miatt megalapozottnak nevezte az optimizmust, ami reményeik szerint a hamarosan megjelenő első negyedéves GDP-ben is tükröződik majd. Kitért arra, hogy a kiskereskedelmi forgalomban, a fogyasztásban az eurozónához képest 10 százalékos többlete van a magyar fogyasztásnak az első negyedévben. Ez is a versenyképességet erősítő pozíció - mutatott rá.

  Elmondta: a koronavírus-járvány miatti válság jó állapotban érte a magyar gazdaságot, de az kapott egy "ütést". Ezért a jegybank még kedvezőbb feltételekkel újból meghirdette a 2013-ban bevezetett növekedési hitelprogramot (NHP) NHP Hajrá! elnevezéssel. Eddig több tucat szerződést kötöttek a pénzintézetek, reményeik szerint több ezer, vagy több tízezer ilyen szerződést kötnek majd vállalkozásokkal. Főként bérfizetésre vették igénybe a cégek a hitelt, a nyári hónapokban a beruházási, fejlesztési cél kerül már előtérbe - jelezte. A héten elindított jegybanki kötvényvásárlási program sikeres volt, néhány nap alatt elérte azt a hatást, amit talán máskor hónapokig sem lehet elérni: a hosszú állampapír-hozamokat 3,3 százalékról 2 százalékra nyomta le - ismertette.

 • Enyhült a járvány a Balkánon

  május 10.vasárnap 09:36

  Szerbiában elérte a tízezret az igazolt fertőzöttek száma, Montenegróban viszont napok óta egyetlen új esetet sem vettek nyilvántartásba, és a nyugat-balkáni országok többségében átlagosan 10-20 új fertőzöttet regisztrálnak naponta.

  Szerbiában szombatról vasárnapra 9943-ról 10 032-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Járványügyi szakemberek szerint a nyár közepéig még elszórtan lesznek új fertőzöttek, ám nagyobb számú új megbetegedésre nem kell számítani, késő ősszel viszont várhatóan újra megjelenik a vírus, úgyhogy nem szabad szem elől téveszteni az elővigyázatossági intézkedéseket a közeljövőben sem.

  két hónap után kinyithattak begrád kávézói /fotó: reuters/Két hónap után kinyithattak Begrád kávézói /Fotó: Reuters/
  Koszovóban az utóbbi 24 órában 862-ről 870-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A központi bank adatai szerint mintegy 45 ezren éltek a vállalati és személyi hitelek felajánlott három hónapos törlesztési moratóriumának lehetőségével, így összesen 1,3 milliárd euró (454,4 milliárd forint) értékű hiteltörlesztés várja a május végét.

  Észak-Macedóniában egy nap alatt 1586-ról 1622-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A helyi sajtó értesülése szerint a kormány vasárnap dönt arról, hogy hétfőtől megnyitják-e a bevásárlóközpontokat és a vendéglátóhelyeket, de meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a sajtó úgy értesült, hogy egyelőre nem lehet újabb enyhítésekre számítani, a korlátozó intézkedések zöme hatályban marad.

  Montenegróban négy napja nem jelentettek új esetet, a fertőzöttek száma 324. Az Adria-parti ország a tervek szerint július elsején nyitja meg az idei idegenforgalmi szezont, és "koronavírus-mentes övezetként" akarja vonzani a turistákat. Az illetékesek szerint távolabbi országokból nem valószínű, hogy érkeznek utazók, ám a szomszédos országok turistái még megmenthetik a szezont, az sem zárható ki azonban, hogy bizonyos országokból, ahol alacsony a fertőzöttek száma - például Németországból, Csehországból, Szlovéniából, Szlovákiából és Ausztriából - indíthatnának célzott járatokat a montenegrói tengerpartra.

  Bosznia-Hercegovinában szombatról vasárnapra 2070-ről 2090-re emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az illetékes szervek tájékoztatása szerint eddig az idegenforgalmi szektor szenvedte el a legnagyobb károkat a koronavírus-járvány miatt. Az utazási irodák bíznak abban, hogy hamarosan megnyílnak a határok, és újra érkezhetnek turisták az országba, ha viszont ez elmarad, és a járványügyi helyzet Európában nem nagyon változik, akkor remélik, hogy a hazai turizmus fellendül, hiszen az utazni vágyók külföldi úti célokat nem, boszniaiakat viszont meglátogathatnak.

 • Szijjártó: a világjárvány gazdasági kérdés is

  május 10.vasárnap 09:10

  Már 338 vállalat jelezte a kormánynak, hogy beruházást hajtana végre a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásának visszaszorítása érdekében, összesen 162 milliárd forintnyi értékben - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Szijjártó Péter azt mondta, így összesen 62 ezer munkahelyet lehetne megvédeni. Tárcája három hete indított közös programot a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel. Azoknak a vállalatoknak a beruházásait támogatják, amelyek vállalják munkahelyek megtartását.

  A miniszter közölte, hogy az eredetileg tervezett 50 milliárd forintos keret megduplázásáról tárgyal a kormány. Ennek oka, hogy 50 százalékos támogatást adnának a cégeknek, így viszont már most mintegy 80 milliárdos állami szerepvállalásra lenne szükség, várhatóan azonban még tovább nő majd a programra jelentkező vállalatok száma. Világossá vált, hogy a világjárvány nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági kérdés is, és bár az első számú feladat az emberi élet védelme, a negatív gazdasági hatások kezelése is az államok felelőssége - mondta Szijjártó Péter. Úgy vélekedett: az a tény, hogy ennyi cég jelentkezett a programra, azt mutatja, hogy sikeres a magyar gazdasági szféra és a kormány együttműködése.

  A miniszter kijelentette, hogy létezik egy nagy gazdaságfilozófiai vita, amelyben az ellenzék mindig a segélyek növelését követeli. Ez eladósodáshoz vezetne, "spekulánsoknak" szolgáltatná ki az országot - hangoztatta. Ezzel szemben a kormány 2010 óta azt az elvet követi, hogy nem segéllyel, hanem munkával kell segíteni az embereknek. Munkahelyek beruházásokkal jönnek létre, ezért indították el a mostani programot is - tette hozzá Szijjártó Péter. A tárcavezető úgy vélekedett, hogy a járvány után minden meg fog változni a világgazdaságban. Teljesen új verseny indul, új szereplőkkel, a gazdaságok sikeressége pedig attól függ majd, hogy milyen "rajtpozíciót" tudtak felvenni.

 • Karanténban három fontos személy az USA-ban

  május 10.vasárnap 08:40

  Karanténba vonult szombaton a koronavírus-járvány elleni küzdelem három amerikai vezető személyisége: Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) vezetője, Robert Redfield, a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója és Stephen Hahn, az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) vezetője. Egyik egészségügyi szakember sem kívánt nyilatkozni, de amerikai sajtóértesülések szerint valamennyien kapcsolatban voltak az amerikai alelnök, Mike Pence sajtófőnökével és szóvivőjével, Katie Millerrel, akinél pénteken állapították meg a vírusfertőzést. Fauci 79 éves, Redfield a 69-ik évében jár, Hahn pedig betöltötte a 60-at, tehát mindhárman a veszélyeztetett korosztályba tartoznak.

  A The Washington Post című napilap szombat este az internetes oldalán Fehér Házból származó forrásokra hivatkozva közölte, hogy a következő két hét alatt mindhárom szakember csakis távmunkában dolgozik. Az FDA szóvivője, Michael Felberbaum szombat este közleményben tudatta: Stephen Hahn szombaton vírusteszten esett át, az eredmény negatív lett.     

  Szombaton kiderült az is, hogy vírusfertőzést diagnosztizáltak Ivanka Trump, az elnök lánya és tanácsadója egyik munkatársánál is. A Fehér Házban speciális intézkedéseket hoztak az új típusú koronavírus esetleges terjedésének megakadályozására. A munkatársakat arra kérték, hogy - amennyire tehetik - otthonról dolgozzanak, minden utazást jelentsenek, és éberen figyeljenek a környezetükben is a vírusfertőzés tüneteire. Az épületkomplexumba belépőknél már a hét elején kötelezően bevezették a testhőmérséklet mérését. A Fehér Háznak azokat a részeit, ahol a legtöbben dolgoznak, rendszeresen fertőtleníteni fogják.     

  A Baltimore városában lévő Johns Hopkins egyetem és kórház szombat esti adatai szerint az Egyesült Államokban péntek estétől szombat estéig, egyetlen nap alatt 1568 beteg hunyt el a vírusfertőzés következtében. A járványnak immár több mint 78 ezer halálos áldozata van az országban, és 1 millió 300 ezernél több amerikainál diagnosztizálták a fertőzést.

 • Brazíliában tízezer felett a halottak száma

  május 10.vasárnap 08:38

  Brazíliában meghaladta a tízezret az új koronavírussal kapcsolatos halálesetek száma, míg a kórral fertőzötteké már több mint százötvenezer - jelentette be vasárnap a helyi egészségügyi minisztériuma. Ezzel Brazília a hatodik helyre került az államok között a halálos áldozatok alapján felállított listán. A brazil szaktárca hivatalos adatai szerint 10 627 a halottak száma, míg a fertőzötteké 155 939. Ez utóbbi szám a valóságban feltehetően sokkal több, mert nincs elég teszt.

  Szombat estig 24 óra alatt 730 ember halt meg a kórban, és 10 611 újabb megbetegedést regisztráltak. A járvány terjedésének gyors üteme miatt a 210 millió lakosú Brazília vált Latin-Amerika leginkább fertőzött országává.

 • Több mint négymillió fertőzött a világban

  május 10.vasárnap 08:08

  Meghaladta a négymilliót a koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma világszerte a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat késő esti összesítésében. A hivatalos adatok szerint eddig 4 004 224 esetet, valamint 277 860 halálos áldozatot jegyeztek fel globálisan. A felgyógyultak száma 1 348 383 volt. Az adatokból az derül ki, hogy lassul a fertőzés terjedése. Ez abból is kitűnik, hogy a fertőzöttek száma egymillióról kétmillióra 13 nap alatt duplázódott meg, míg kétmillióról négymillióra 26 nap alatt.

  A jelentésben azonban hangsúlyozták: ezek a számok nem feltétlenül tükrözik a valóságot, minthogy számos országban csak a súlyos esetekben végeznek vírustesztet. A legtöbb fertőzött az Egyesült Államokban van, 1 305 199,  a halottak száma 78 469. Fertőzöttből 150 000 ezernél több esetet regisztráltak Spanyolországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, Oroszországban, Franciaországban és Németországban.

 • 50 új fertőzött, 8 beteg elhunyt

  május 10.vasárnap 07:27

  Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3263 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 idős krónikus beteg. Ezzel 413 főre emelkedett az elhunytak száma, 933-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1917 fő.

  Az aktív fertőzöttek 62%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 54%-a budapesti vagy Pest megyei. 812 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 50-en vannak lélegeztetőgépen. 98-ra nőtt az idősotthonokban koronavírus-fertőzéssel elhunyt gondozottak száma, ebből 42 a Pesti úti idősotthon lakója.

 • Kovács Zoltán: Karácsony folyamatosan és kétségbeesetten terel

  május 09.szombat 20:01

  Karácsony Gergely főpolgármester folyamatosan és kétségbeesetten terel, miközben az elmúlt hetek adataiból nyilvánvaló, hogy a járvány leginkább a fővárosi idősotthonokban terjed - közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton közösségi oldalán.

  Kovács Zoltán azt írta: ennek az az oka, hogy a főpolgármester későn intézkedett, nem készítette fel a fővárosi idősotthonokat a járványra. Van saját hatásköre és felelőssége, ideje lenne ezzel foglalkoznia - jegyezte meg.

  Az államtitkár megosztott egy diagrammot is a fővárosi fenntartású idősotthonban elhunyt emberek számát bemutatva. Az információ szerint idősotthonokban eddig 93 koronavírus-fertőzött halt meg, közülük 64-en fővárosi idősotthonban. Mivel Budapesten és Pest megyében eddig 320 koronavírus-fertőzött halt meg, így "minden ötödik budapesti és Pest megyei elhunyt egy fővárosi fenntartású idősotthonból kerül ki" - írta Kovács Zoltán.

 • Milliárdokat fordít a brit kormány a kerékpáros és a gyalogosközlekedés fejlesztésére

  május 09.szombat 18:46

  illiárdokat fordít a brit kormány a kerékpáros és a gyalogosközlekedés biztonságos feltételeinek megteremtésére, mivel az emberek közötti távolságtartás szükségessége miatt a közösségi közlekedés kapacitásainak töredéke lesz csak kihasználható a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló korlátozások feloldása után is.

  Grant Shapps közlekedési miniszter, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta szombat este a Downing Streeten, elmondta: az emberek között jelenleg előírt kétméteres távolságtartás azt jelenti, hogy a tömegközlekedés a Covid-19 járvány előtti időszak kapacitásának tizedével tud csak működni.

  Vannak ugyanakkor olyan országrészek, amelyekben a járvány kezdete óta 70 százalékkal nőtt a rendszeresen kerékpárral közlekedők száma.

  Ennek a folyamatnak a fenntartása továbbra is kívánatos, ezért a brit kormány 2 milliárd fontos (800 milliárd forintos) programot hirdet a kerékpáros közlekedés kiterjesztésére, és ebből jut a gyalogosközlekedés biztonságosabbá tételére is - mondta Shapps.

 • Tragikus hír: Belehalt a koronavírusba a magyar zenész

  május 09.szombat 17:23

  Az Eleven Híd basszusgitárosa 52 éves volt. Volt felesége leírta betegsége történetét, hogy küzdjön a betegség elbagatellizálása ellen.

  Moncz Henriette, Bökönyi László volt párja és gyermekének édesanyja engedélyt adott, hogy megosszuk Facebook-posztját. Ebben a basszusgitáros betegségének krónikáját írta meg, bemutatva, hogy milyen hibákkal működik a közegészségügyi rendszer, egyszersmind eloszlatva a tévhiteket, hogy a koronavírus ne volna súlyos és komolyan veendő betegség.

  „A gyerekem apja, Laci március második felében megbetegedett, nátha, láz, gyengeség volt a tünete. Mivel nem csökkentek a tünetek, sőt a láza is egyre magasabb lett, felhívta a körzeti orvosát, aki telefonon keresztül megállapította, hogy nem koronavírus, és arra utasította, hogy maradjon otthon és szedjen lázcsillapítót.

  Napok alatt rohamosan romlott az állapota,bár én is csak telefonon értekeztem vele de így is egyértelmű volt, hogy intézkedni kell, hogy mielőbb ellátást kapjon, ami nem volt egyszerű, először a mentőket hívtam de azt mondták, hogy a körzeti orvost kell hívni... Mondtam ezen túl vagyunk, ő nem jön... Akkor adtak egy számot, hogy ezt hívjuk, és kijönnek megcsinálni a tesztet, de erre már nem volt idő, mert kritikus állapotba került. Ezért riasztottam egy magánorvosi ügyeletet, akiktől egy orvos teljes védőfelszerelésben, azonnal odament.

  Megvizsgálta, megállapította, hogy súlyos állapotban van, és azonnal hívta a mentőket. A mentők 15 perc alatt ott voltak és bevitték őt a kórházba. A Covid elkülönítőbe került, és rögtön infúziót és oxigént kapott. Akkor még azt hittük, hogy jobban lesz... néha tudtunk is vele üzenetet váltani, de már egyre nehezebben kapott levegőt.

  Megjegyezném nem volt komolyabb betegsége, nem dohányzott, nem volt káros szenvedélye sem.

  Két nap múlva értesítettek, hogy súlyosbodott az állapota, és lélegeztetőgépre került, altatják. Itt már komolyan aggódni kezdtünk. Összesen 4 hétig volt a lélegeztetőgépen, ez idő alatt az orvosok mindent megtettek érte. Forgatták, hogy a tüdő minden részét érje az oxigén, gégemetszést hajtottak végre, hogy könnyebben tudják lélegeztetni, vérátömlesztést kapott, (akkor még nem volt a vérplazma terápia), telenyomták mindenféle antibiotikummal a felülfertőzések elkerülése miatt, és az utolsó próbálkozásként felmerült a tüdőtranszplantáció lehetősége, de azt már nem várta meg...

  Május 1-én reggel jött a szörnyű hír, hogy az éjszaka meghalt. A tüdejét teljesen tönkre tette a vírus, a keringése összeomlott, a szíve leállt...”

  Moncz Henriette megírja még, hogy közös fiuk éppen most érettségizik. Kiemeli, nagyon fontos, hogy óvatosak legyünk a koronavírussal, és semmilyen formában ne kicsinyítsük a veszélyét. Közli azt is, hogy Bökönyi László halotti bizonyítványában a COVID-19 fertőzést teszik meg elsődleges haláloknak. Hozzáteszi, rosszul működik a rendszer, káosz és szervezetlenség van országszerte, és a körzeti orvos hozzáállása erősen kifogásolható, és nagymértékű felelőtlensége is egyértelműen megállapítható.

  szeretlekmagyarorszag.hu

 • Szijjártó Péter a Facebookon számolt be 24 óra mérlegéről

  május 09.szombat 17:08

  "A Magyarország - Kína légihíd egyetlen napra sem áll le, folyamatosan érkeznek az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök Magyarországra." - írja Szijjártó Péter a Facebook-oldalán közzétett videójához.

  Mint írja: "24 óra leforgása alatt 7 repülőgéppel összesen 5,5 millió maszk, 600 betegőrző monitor, 80 lélegeztetőgép és több ezer lélegeztőgépekhez szükséges felszerelés érkezett az országba.

  A minőségellenőrzés és a vámolás még ezekben a percekben is zajlik, holnap pedig várjuk az újabb szállítmányokat."

 • Meg lehet az ellenszer? Három gyógyszert kombináltak az orvosok

  május 09.szombat 15:01

  Más betegségek ellen használt gyógyszereket alkalmaztak egyszerre hongkongi orvosok, és úgy tűnik, bevált.

  A Hongkongi Egyetem szakemberei a HIV-gyógyszerekként ismert ritonavirt és lopanivirt, a szintén vírusölő ribavirint, és a szklerózis multiplexre használt beta interferon nevű készítményt tesztelte koronavírus-fertőzött pácienseken, akiknek enyhe vagy mérsékelt tüneteik voltak, és a pozitív teszteredmény utáni egy héten belül kezelték őket. A betegek egy részének csak HIV-elleni gyógyszereket adták be, míg a többi ezek mellé még megkapta a ribavirint és a beta interferont is.

  Az eredmények - amiket a Lancet orvosi szaklapban publikáltak - szerint azok, akik a gyógyszerkoktélt kapták, gyorsabban meggyógyultak, átlagosan hét nappal később már negatív lett a koronavírus-tesztjük. Azoknál, akiket csak a HIV-gyógyszerekkel kezeltek, kicsit lassabb volt ez a folyamat, náluk átlagosan 12 napig jelzett pozitív eredményt a teszt.

  A kísérlet során azt is megfigyelték, hogy a többféle gyógyszer együttes használatától a páciensek már négy napon belül jobban érezték magukat. Igaz, a koktélnak voltak bizonyos mellékhatásai is, ezeket azonban nem részletezték.

  Az orvosok megállapították, hogy a három vírusölő gyógyszer a betegség korai szakaszában biztonságos és hatékonyabb volt, mint csupán a HIV ellen használt gyógyszerek alkalmazása. A pácienseknek így hamar enyhültek a tünetei, és kevesebb ideig kellett kórházban lenniük.

  szeretlekmagyarorszag.hu

 • Jobbik: A fideszes kormány győzelmi jelentéseket harsog

  május 09.szombat 14:38

  "Különböző felmérések szerint a tanulók 20-33%-a nem tud részt venni a digitális oktatásban megfelelő módon, mert hiányoznak a megfelelő eszközeik. A néppárti Jobbik javaslata, hogy az oktatási kormányzat vizsgálja végre felül a NAT bevezetését, ugyanis az elmúlt időszak tapasztalatait be kell építeni abba a modernizációs folyamatba, amit már hosszú évek óta követelünk!" - olvasható Brenner Koloman legfrissebb Facebook-videója felett.

 • DK: Brutális infláció sújtja a nyugdíjasokat, ennyit a Fidesz ígéreteiről

  május 09.szombat 14:08

  "Brutális infláció sújtja a nyugdíjasokat - Ennyit a Fidesz ígéreteiről. A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint az infláció 2020. április és 2019 áprilisi összehasonlításában 2,4 % volt. Ugyan első látásra ez egy megtévesztően alacsony értéknek tűnik, de mindez az alacsony nyugdíjjal rendelkezők számára semmiféle könnyebbséget nem jelent, hiszen ezzel együtt az elmúlt egy évben brutálisan emelkedtek az árak is: az élelmiszereké egy év alatt 8,7%-kal, a szolgáltatásoké 3,0%-kal nőtt. Az év eleji 2,8 százalékos nyugdíjemelést az infláció már régen felemésztette, és így a kisnyugdíjasok élethelyzete jelentős mértékben romlott. A kormány továbbra is elzárkózik a nyugdíjak 2020. július 1-i emelésétől, ahogy nem mutat hajlandóságot sem egyszeri juttatás, sem a nyugdíj-prémium kifizetésére." - olvasható a DK közleményében.

  Mint írják: "A Demokratikus Koalíció szerint szégyen, hogy a nyugdíjasok hónapról hónapra egyre rosszabb helyzetbe kerülnek, míg a Fidesz csak hazug ígéretekkel bombázza őket. A Demokratikus Koalíció húszpontos válságkezelő csomagjában kiemelt helyen szerepel, hogy a nyugdíjasok azonnali nyugdíjkiegészítést kapjanak az államtól, hiszen a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet őket is egyre nehezebb helyzetbe sodorja. Az emberi élet nem játék, mi európai magyarok méltó időskort szeretnénk biztosítani a magyar nyugdíjasoknak."

   

 • Tovább lassul a járvány Oroszországban

  május 09.szombat 13:57

  Oroszországban egy nap alatt 10 817-tel 198 676-ra nőtt az igazolt Covid-19-fertőzések száma a szombaton közölt hivatalos adatok szerint, az új esetek 40,7 százaléka tünetmentes. Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) rámutatott, hogy május 3. óta a növekmény minden nap meghaladta ugyan a 10 ezret (csütörtökön elérte a 11 231 főt), ám ez arányaiban 8,6-ról 5,6 százalékra, a terjedési együttható (az a mutató, hogy egy fertőzött az elkülönítésig hány embert fertőzhetett meg) pedig 1,06-ra csökkent, Ez az eddigi legalacsonyabb érték a járvány kezdete óta.

  A Roszpotrebnadzor ajánlásainak értelmében a régiók akkor térhetnek majd át a járványügyi korlátozások feloldásának első szakaszára, ha ez a mutató nem haladja meg az 1-et. Oroszország 85 régiója közül szombatra 30-ban regisztráltak ezernél több fertőzést. A halálozások száma országos szinten 104-gyel 1827-re, a gyógyulásoké pedig 5308-cal 31 916-ra nőtt.

  Moszkvában az ismertté vált fertőzések száma 5667-tel 104 189-re, a halottaké 54-gyel 1010-re, a gyógyultaké pedig 2520-szal 12 279-re emelkedett. A terjedési együttható a fővárosban valamivel kevesebb mint 1,06. Az országban a járvány kezdete óta eddig több mint 5,2 millió, az elmúlt egy nap alatt pedig 234 ezer szűrést végeztek el. Az Egészségügyi Világszervezet (WTO) szerint ennél több, 8,3 millió tesztet csak az Egyesült Államokban végeztek el. Covid-19-fertőzés gyanújával 242 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

 • Nem lassul a járvány Romániában

  május 09.szombat 13:54

  Alig több mint két héttel a tízezres küszöb átlépése után szombaton meghaladta a 15 ezret Romániában a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Az országban február 27-én diagnosztizálták az első koronavírus-fertőzést. A regisztrált fertőzések száma 45 nap múlva, április 9-én haladta meg az ötezret, a második ötezer fertőzés (április 23-i) nyilvántartásba vételéig már csak két hét, a harmadik ötezer fertőzésig pedig ennél nem sokkal több idő, 16 nap telt el.

  A járvány terjedési üteme tehát nem sokat lassult Romániában. Az új esetek száma már egy hónapja többnyire meghaladja a napi háromszázat, de figyelemre méltó, hogy a kórházat gyógyultan elhagyók napi átlaga közben jelentősen, napi 260-ra emelkedett, így a nyilvántartott aktív esetek száma - amely megközelítette a 7100-at - az utóbbi két hétben 7500 körül stabilizálódott, és a napokban már csökkenő tendenciát mutatott. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szombaton közzétett napi jelentése szerint az utóbbi 24 órában rekordszámú - 489 - koronavírus-fertőzöttet nyilvánítottak két negatív teszt után gyógyultnak, az aktív esetek száma ezzel 7293-ra csökken.

 • 50 futballista is megtagadhatja az újrakezdést

  május 09.szombat 13:27

  Az angol Premier League vezetői szerint a labdarúgók közül sokan ellenzik a futballbajnoki idény folytatását, és az újrakezdés helyett a mielőbbi szezonzárást szorgalmazzák.

  A Daily Mirror angol lap információi szerint akár 50 futballista - klubonként két-három játékos - azon az állásponton van, hogy az intézkedések ellenére sem biztonságos a visszatérés, és edzésre, valamint mérkőzésre sem tartja alkalmasnak a körülményeket. A lap úgy tudja: a klubok most attól tartanak, hogy ezeknek a játékosoknak a félelme és távolmaradása rendkívül megnehezíti az újrakezdést a PL-ben.

  A bajnoki küzdelmeket a koronavírus-járvány miatt március 13-án függesztették fel, és a klubok jelenleg várakozó állásponton vannak, a folytatást illetően a kormányzat hivatalos igenjére várva. A PL 2019-20-as idényéből 92 meccs van vissza, és az újrakezdésről mielőbb dönteni kell, hogy lejátszható legyen valamennyi mérkőzés. Nagy-Britannia a pandémia által leginkább sújtott európai országok egyike, eddig több mint 212 ezer fertőzöttet regisztráltak, a halottak száma meghaladja a 31 ezret.

 • Intézményparancsnok a Gesztenyeliget Otthonban

  május 09.szombat 13:12

  Gurmai Péter, a szentesi II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred személyügyi főnökhelyettese, honvéd százados, intézményparancsnok átadta megbízólevelét Drubináné Fodor Katalin intézményvezetőnek Nagymágocson, a Csongrád Megyei Gesztenyeliget Otthonban 2020. május 9-én. A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a kétszáz gondozottnál több embert ellátó idősotthonokban intézményparancsnokok felügyelik a járványügyi előírások betartását és a készletgazdálkodás rendjét.

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Nem csillapodik a járvány Ukrajnában

  május 09.szombat 12:31

  Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, harmadik napja ötszáz fölött van az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, és viszonylag magas a betegségben elhunytak napi növekménye is - derült ki az egészségügyi minisztérium szombaton közzétett adataiból. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi online sajtótájékoztatóján arról tájékoztatott, hogy szombatra egy nap alatt 515 új esettel 14 710-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A halálos áldozatoké 15-tel 376-ra emelkedett, míg eddig 2909-en gyógyultak fel a betegségből, közülük 203-an az elmúlt napban. Az országban eddig már 2854 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, közülük 96-an az elmúlt napban.

  Előző nap 7938 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el Ukrajnában a járvány kitörése óta több mint 167 ezret. Az elmúlt napban a legtöbb fertőzöttet a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyében regisztrálták (80 fő), valamint a keleti országrészben lévő Harkiv megyében és a fővárosban, Kijevben, mindkettőben 50 esetet. Kárpátalja megyében jelenleg 678 fertőzöttet és 15 elhunytat regisztrált az egészségügyi minisztérium. A két legfertőzöttebb terület változatlanul Csernyivci megye 2179 azonosított fertőzöttel és 70 halálesettel, a második helyen Kijev áll 1771 fertőzéses esettel és 34 elhunyt beteggel. Öt haláleset az elmúlt két napban történt a fővárosban.  

  Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester egy tévéinterjúban elmondta, hogy a tervek szerint május 11-től újra megnyitják a köztereket, továbbá számos kis- és középvállalkozás szigorú biztonsági szabályok betartása mellett újra működhet, a bevásárlóközpontok azonban egyelőre még zárva maradnak, és a metró sem fog még járni. Figyelmeztetett arra, hogy a korlátozások fokozatos feloldására készülnek, de ha újra kitörést tapasztalnak a fertőzés terjedésében, ismét szigorítaniuk kell.        

  Közben Törökország - Recep Tayyip Erdogan török elnök utasítására - csaknem egy tonna egészségügyi segélyszállítmányt küldött Ukrajnának a koronavírus-fertőzés elleni küzdelemre. A repülőgép pénteken érkezett meg a kijevi Boriszpil repülőtérre. A szállítmányban egyebek mellett szájmaszkok, szemvédők, védőöltözetek és fertőtlenítőszerek érkeztek.

 • Bezár a Robinson Tours utazási iroda

  május 09.szombat 12:07

  Befejezi működését a Robinson Tours utazási iroda, a 25 éve a piacon lévő, 80 alkalmazottat foglalkoztató iroda szombaton a honlapján jelentette be, hogy a járvány miatt "leteszi a lantot". Azt is megjegyezték, nincs külföldön utas és a cég vagyoni biztosítéka elegendő a befizetett összegek visszatérítésére. Azt írták, 25 év és több százezer kiszolgált vendég után lezárnak egy korszakot, miután a koronavírus-járvány miatt eddig még nem tapasztalt utazási, és egyéb korlátozások léptek világszerte életbe. Határokat zártak le, leállt a légi forgalom, bezártak a szállodák, éttermek, múzeumok és a hétköznapi élet is korlátok közé szorult.

  "Több hónapra leállt az üzleti élet sok gazdasági szektorban, elsőként a turizmusban, teljesen lenullázva a bevételi oldalt" - írták. Az utasoknak az út lemondása esetén 14 napon belül kell visszakapniuk a befizetett összeget. Ezt idáig minden esetben betartotta az iroda, így volt ez 2020 januárjában is, amikor több száz utas előlegét kellett visszafizetniük hainani járataik törlései miatt. Azonban a mostani, nagy mennyiségű lemondott út mellett, az új utak foglalásának elmaradása példátlan esemény - hangsúlyozták.

  "Kilátástalan és tervezhetetlen a jelenlegi helyzet rendeződésének időpontja, ezért szerintünk ugyancsak egy felelős döntés részünkről, hogy leállunk. Felelősen kimondjuk, hogy ezen a nyáron nem tudjuk hogyan, hova és egyáltalán lehet-e majd külföldre utazni" - közölte az iroda. Jelezték, hogy a cég vagyoni biztosítása 380 millió forintra szól. Így ez teljes mértékben fedezi az utasoknak visszajáró összegeket. Hozzátették, hogy a Robinson Tours szervezésében egy utas sem tartózkodik külföldön.

 • Kína megreformálja járványmegelőzési rendszerét

  május 09.szombat 11:19

  Kína megreformálja járványmegelőzési és -ellenőrzési rendszerét azoknak a hiányosságoknak a kiküszöbölésére, amelyeket az új koronavírus járványa hozott a felszínre - jelentette be szombaton az állami egészségügyi bizottságot vezető miniszterhelyettes. A kínai vezetést bírálják bel- és külföldön egyaránt amiatt, hogy kezdetben lassan reagált a Vuhan városból kiindult járvány kitörésére.

  "A koronavírus-járvány alaposan próbára teszi az ország vezetését, és felszínre hozta az esetleges nagy járványkitörések és a közegészségügy közötti gyenge pontokat" - mondta Li Pin újságíróknak nyilatkozva. A bizottság ki fog építeni egy "központosított és hatékony" irányítási rendszert, és modernizálja a járványmegelőzés és -ellenőrzés módszereit, jobban támaszkodik majd a statisztikai adatokra, a mesterséges intelligenciára, a felhőalapú számítástechnikára, a betegségek elemzésére, a vírusterjedés nyomon követésére, és igyekszik jobban elosztani a védekezéshez rendelkezésre álló anyagi eszközöket - tette hozzá. Nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a kutatásra és az egészségügyi védelmi felszerelések biztosítására. Kínában szombaton 24 nap óta nem volt újabb halálos áldozata az új koronavírus járványának.

  utcakép pekingben a koronavírus-járvány idején /fotó: reuters/Utcakép Pekingben a koronavírus-járvány idején /Fotó: Reuters/

 • Tovább enyhítenek a Balkánon

  május 09.szombat 10:45

  Tovább enyhítenek a korlátozó intézkedéseken a nyugat-balkáni országok, és egyre inkább nyitnak a külvilág felé, Szerbiába és Boszniába például negatív koronavírus-teszttel karantén-kötelezettség nélkül lehet belépni.

  Szerbiában
  egy nap alatt 95-tel, 9943-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az ország március közepén lezárta határait, a hazatérő szerb állampolgárokat pedig 14, illetve 28 napos karantén alá helyezték. Azóta módosítottak a rendeleten, lehetővé vált a határ mentén élők és dolgozók ingázása, pénteken pedig a kormány válságstábja úgy döntött, a karantén-kötelezettség alól mentesülnek mindazok az országba lépők, akik rendelkeznek 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-teszttel. A jövő héttől újra lehet misézni a templomokban, és legfeljebb 50 ember részvételével szertartások is megtarthatók.

  Koszovóban az utóbbi 24 órában eggyel, 862-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. A kis nyugat-balkáni országban a belpolitikai patthelyzet ellenére kampányolás folyik. A kormány még március végén bukott el a bizalmi szavazáson, azóta azonban nem választottak új miniszterelnököt, a köztársasági elnök felkért ugyan egy politikust, hogy vezesse a kormányt, ám lépését az alkotmánybíróság május végéig felfüggesztette, így június előtt biztosan nem lesz új kormánya Koszovónak. A távozó miniszterelnök szerint új választásokat kell kiírni, erre azonban a koronavírus-járvány miatt egyelőre nincs lehetőség.

  Észak-Macedóniában péntekről szombatra 14-gyel, 1586-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Enyhített az éjszakai kijárási tilalmon a kormány, és már nem 16, hanem 19 órától másnap reggel 5 tilos az utcára lépni az országban, ahol fokozatosan indul újra az élet. Az egészségügyi miniszter megismételte már a járvány kitörésekor is hangoztatott álláspontját, miszerint kétezer fertőzöttre lehet számítani a járvány lecsengéséig.

  Montenegróban három napja nem jelentettek új esetet. Május 11-től helyreáll az egészségügyi ellátás, már nem csak a legsürgősebb eseteket látják majd el. Emellett a templomokat is újranyitják, az elővigyázatossági intézkedéseket azonban ott is be kell tartani. A parlamenti választásokat július vége és szeptember eleje között tartják meg, addigra minden számítás szerint lecseng a koronavírus-járvány, és még nem jelenik meg a járvány második hulláma.

  Bosznia-Hercegovinában szombatra 2027-ről 2070-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az ország többségében szerbek lakta országrészében, a boszniai Szerb Köztársaságban szombattól visszavonták a lakhelyelhagyási tilalmat, és a szükségállapot is megszűnik május 20-ig. A védőmaszkok használata azonban nyilvános helyen továbbra is kötelező. Az ország másik, többségében bosnyákok és horvátok lakta részében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban május 11-től tér vissza az élet a normális kerékvágásba, megnyílnak a hivatalok, elindul a tömegközlekedés, és várhatóan újranyitnak az óvodák, a fogorvosi rendelők és a vendéglátóhelyek is. Az országban dolgozó vagy céget vezető külföldiek csak akkor léphetnek be, ha rendelkeznek 48 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-teszttel, illetve meghívólevéllel az adott vállalattól.

  atv.hu/MTI

 • Újabb több mint 1600 halott az USA-ban

  május 09.szombat 09:32

  Az Egyesült Államokban egyetlen nap alatt újabb több mint 1600 halálos áldozata volt a koronavírus-járványnak - jelentette a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház pénteken éjjel. A Johns Hopkins adatai szerint csütörtök estétől péntek estig 1635 amerikai hunyt el az új típusú koronavírus okozta Covid-19 nevű, tüdőgyulladásos betegségben, s ezzel a járvány amerikai halálos áldozatainak száma meghaladja a 77 ezret. Szintén csütörtök estétől péntek estig több mint 29 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, s jelenleg több mint 1 millió 280 ezer a regisztrált fertőzöttek száma. Csaknem 200 ezer embert nyilvánítottak gyógyultnak.

  Több egészségügyi szakember nyilatkozata szerint a járvány az Egyesült Államokban elérte a csúcspontját, de nem mutat erőteljes csökkenést. Több kórházban többféle gyógymóddal és gyógyszerrel - köztük a hidroxi-klorokinnal - kísérleteznek. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) a múlt héten gyorsított eljárással jóváhagyta a Gilead Sciences nevű kaliforniai laboratórium remdesivir nevű szerének kísérleti gyógyászati alkalmazását is. A Fehér Ház szóvivője, Kayleigh McEnany pénteken bejelentette, hogy az eddigi kormányzati munkacsoport egyik tagja, Deborah Birx doktornő irányítja majd, hogy melyik kórház hány adag remdesivirt kap. A készítmény szétosztását a szövetségi kormányzat meg is kezdte. A Gilead másfélmillió ampullát ajánlott fel belőle, ez a szakemberek szerint mintegy 140 ezer Covid-19-es beteg kezelésére elegendő.

  Közben több tagállamban felgyorsították a vírusteszteléseket is. Pénteken az FDA engedélyezte az első, nyálmintából otthon is elvégezhető vírustesztek alkalmazását. A tesztet a New Jerseyben lévő Rutgers Egyetem és két laboratórium közösen fejlesztette ki. Mindezzel együtt is az amerikai tagállamok többségében a gazdaság és a mindennapi élet fokozatos újraindítására készülnek, vagy már meg is kezdték ezt.     Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója pénteken megrendelte a több mint 20 millió kaliforniai szavazó számára a levélszavazáshoz szükséges dokumentumokat, vagyis a nyugati parti államban arra készülnek, hogy a novemberi választásokon csakis levélben lehet majd voksolni. A republikánus politikusok ellenzik a választásnak ezt a formáját, mert szerintük lehetőséget teremt a csalásra.

 • Közel négymillió fertőzött világszerte

  május 09.szombat 08:49

  Világszerte 3 939 119-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 274 917, a gyógyultaké pedig 1 322 289 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint közép-európai idő szerint szombaton reggel. Egy nappal korábban még 3 847 047 volt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 269 584, a gyógyultaké pedig 1 285 946. A fertőzés továbbra is 187 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

  A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van, ahol 1 283 929 volt az igazolt fertőzöttek, 77 180 a halálos áldozatok és 198 993 a gyógyultak száma.
   
  Spanyolországban 222 857 fertőzöttről, 26 299 halálos áldozatról és 131 148 gyógyultról tudni.

  Olaszországban 217 185 a koronavírus fertőzöttjeinek, 30 201 a halálos áldozatainak száma, és 99 023-an gyógyultak fel a Covid-19-ből.
   
  Az Egyesült Királyságban 212 629 a fertőzöttek száma, 31 316-an haltak bele a betegségbe, és 998-an gyógyultak ki belőle.

  Oroszországban 187 859 volt a fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 1723, a gyógyultaké pedig 26 608.

  Franciaországban 176 202 fertőzöttről, 26 233 halálos áldozatról és 55 892 gyógyultról tudni.

  Németországban 170 588 a fertőzöttek száma, 7510 a halottaké és 141 700 a gyógyultaké, utóbbi ugyanannyi, mint egy nappal korábban.

  Brazíliában 146 894 a megfertőződöttek száma, 10 017 a halálos áldozatoké és 59 297 a gyógyultaké.
   
  Törökországban 135 569 fertőzést jegyeztek fel, 3689 a halálos áldozatok száma és 86 396 a gyógyultaké.

  Iránban 104 691 fertőzöttről, 6486 halálesetről és 83 837 gyógyultról tudni.

  Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 83 976 esetet tartottak nyilván szombaton reggel, vagyis számuk nem változott egy nap alatt. A vírus okozta betegségnek nem volt új halálos áldozata, a halottak száma továbbra is 4637, a gyógyultaké pedig 78 993.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.

 • Itt látható a fertőzöttek száma megyénként

  május 09.szombat 08:15

  forrás: koronavirus.gov.huForrás: koronavirus.gov.hu

 • Meghalt 13 újabb beteg, 3213 fertőzött

  május 09.szombat 07:39

  Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3213 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 13 idős krónikus beteg. Ezzel 405 főre emelkedett az elhunytak száma, 904-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

  Az aktív fertőzöttek száma 1904 fő. Az aktív fertőzöttek 62%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 54%-a budapesti vagy Pest megyei. A Pesti úti idősotthonban 42 főre nőtt az elhunytak száma és már 305 gondozott fertőzött.

 • Az anyatej megoldás lehet a csecsemőknek

  május 08.péntek 21:37

  A fertőzött anyák tejének koronavírus elleni antitestjei megvédhetik a csecsemőt a betegségtől egy új kutatás szerint.

  A New York-i Mount Sinai kórház Icahn Orvostudományi Egyetemének tudósa, Rebecca Powell vezette kutatócsoport tanulmányát a medRxiv portálon jelentette meg pénteken, egyelőre szakértői ellenőrzésen nem esett át, még nem publikálták nyomtatásban.

  "Azokat az anyákat, akik megfertőződtek a SARS-CoV-2 vírussal, arra bíztatjuk, szoptassák a csecsemőjüket, mert más kutatók bebizonyították, hogy az anyatej nem közvetíti a fertőzést anyáról gyerekére. Megállapítottuk, hogy szinte bizonyosan jelen vannak az anyatejben az antitestek és lehetséges, hogy megvédik a csecsemőt a Covid-19 betegségtől" - mondta el a Reutersnek Powell.

  Az új koronavírus okozta betegség ellen az emberi immunrendszer által termelt antitestekről készült kutatások többsége a vérben lévő ellenanyagra koncentrál.

  Powell csapata 15 mintát vizsgált meg, mindegyik koronavírus-fertőzött anyától származott. Emellett elemeztek 10 másik mintát, ezek 2019 decembere előttiek voltak, igazoltan nem fertőzött anyától származtak. A pozitív minták jelentős része (80 százaléka) erős immunválaszra utaló anyagokat tartalmazott. A kutatók úgy vélik, érdemes átfogó kutatást végezni a kérdésről.

  Az anyatejről tudományosan bizonyították, hogy az anyai szervezet által termelt ellenanyagok átkerülnek bele és védik a szoptatott csecsemőt a betegségektől.

 • Különvonatokat indít Ausztria

  május 08.péntek 21:14

  Vasárnap indul az első két különvonat Temesvárról, amely az osztrák idősgondozásban dolgozó román vendégmunkásokat szállítja Bécsbe - közölte pénteken a román állami vasúttársaság (CFR).

  A következő vonatpár május 13-án veszi fel a temesvári Északi Pályaudvaron az ausztriai idősgondozásra jelentkező, az osztrák fél által beszervezett romániai munkavállalókat.

  Az osztrák ÖBB szövetségi vasúttársasággal közösen üzemeltetett hálókocsi-szerelvények mindegyikén, a koronavírus-járvány miatt szükséges óvintézkedések betartásával 350-350 férőhelyet alakítanak ki.

  A CFR azt követően jelentette be a - Magyarországon keresztül megállás nélkül közlekedő - különvonatok menetrendjét, hogy a román közlekedési miniszter rendeletben szabályozta pénteken a román vendégmunkások kiutazásának feltételeit a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli állapot közepette.

  A román jóváhagyásra a tervezettnél egy hetet többet kellett várni: Caroline Edtstadler osztrák európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter már április végén eldöntött tényként számolt be arról, hogy májustól különvonatok segítségével fogják enyhíteni az osztrák idősgondozásban tapasztalható munkaerő-hiányt. Hozzátette, hogy országában mintegy 33 ezer idős ember szorul 24 órás állandó gondozásra, az ellátásukról gondoskodók jelentős része pedig eddig Romániából érkezett, de a koronavírus-járvány korlátozásai közepette nem tudott már visszatérni Ausztriába.

  Romániában azonban közfelháborodást váltott ki, hogy - miután az országba a legfertőzöttebb európai országokból hazatért román idénymunkások hurcolták be a koronavírust - a járvány megfékezését célzó közlekedési korlátozások közepette román idénymunkások százait összezsúfoló charterjáratok indultak több nyugat-európai országba, ahol a kelet-európai napszámosok nélkül nem lenne aki betakarítsa a termést.

  Ilyen körülmények között a román hatóságok a különvonatok engedélyezése előtt meg akartak győződni arról, hogy a román vendégmunkások biztonságos körülmények között jutnak el Ausztriába.

 • Karácsony a fővárosra vonatkozó adatokat kéri a kormánytól

  május 08.péntek 19:41

  A fővárosra vonatkozó, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalát kérte a kormánytól Karácsony Gergely főpolgármester.

  Karácsony Gergely pénteki Facebook-bejegyzésében Orbán Viktor miniszterelnök reggeli rádiós nyilatkozatára reagálva úgy fogalmazott: "egyetértünk abban, hogy a város újranyitása - mondom sokadszor - csak fokozatosan és óvatosan történhet. És ha a miniszterelnök zakóját rángatják a tudósok, akkor ezek szerint folyik tudományos elemzés. Ezt remélve kértem tegnap, hogy a kormány küldje meg és/vagy hozza nyilvánosságra a Budapestre vonatkozó adatokat" - tette hozzá.

  A főpolgármester közölte, a tömeges tesztelésre, az ebből kinyerhető tények nyilvánosságára, a hazai és nemzetközi adatokra, valamint a tapasztalatok elemzésére alapozva dolgoznak a Budapest Restart programon.

  Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, hogy az élet újraindításának további lépései legkorábban jövő hét végén következhetnek. Budapest életének újraindítása ügyében a szakemberek álláspontja az, hogy meg kell várni a koronavírus-fertőzés miatti halálozási számok csökkenését. Amíg ez nem történik meg, addig óvatosnak kell lenni a fővárosi nyitással - jelezte a kormányfő. Hangsúlyozta: az élet újraindításának oldalán áll, de a professzorok óvatosságra intenek.

 • Brit kormány: Először csak nagyon óvatos korlátozásenyhítő lépések várhatók

  május 08.péntek 19:40

  A brit kormány szerint eleinte csak nagyon óvatosan lehet enyhíteni az új koronavírus okozta járvány megfékezését célzó korlátozásokat.

  George Eustice környezetvédelmi miniszter, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta péntek este a Downing Streeten, elmondta: az előző 24 órában 626-an haltak meg a járványban, így a nagy-britanniai halálos áldozatok száma 31 241.

  A szűrővizsgálatokon eddig 211 364 koronavírus-fertőzést azonosítottak. Az újonnan kiszűrt fertőzések száma az utóbbi egy napban 4649-cel nőtt.

  Előző nap 5614 új fertőzést mutattak ki Nagy-Britanniában, vagyis a szűrővizsgálatokkal azonosított új esetek száma egy nap alatt 965-tel csökkent.

  Az egy nappal korábbi 5614 új fertőzés 497-tel kevesebb volt a megelőző nap újonnan kiszűrt esetszámnál, vagyis két nap alatt csaknem másfél ezerrel csökkent az azonosított új fertőzések száma, miközben a naponta elvégzett szűréseké jelentősen emelkedett.

  Eustice ugyanakkor hangsúlyozta a pénteki tájékoztatón, hogy továbbra sem várható a korlátozó intézkedések "drámai mértékű" enyhítése.

 • Az amerikai alelnök egyik munkatársát fertőzöttként diagnosztizáltak

  május 08.péntek 18:30

  Mike Pence amerikai alelnök egyik munkatársát koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálták, ezért az alelnök repülőgépe pénteken késve indult Iowába.

  A Fehér Ház közlése szerint az alelnöki munkatárson csütörtökön végezték el a vírustesztet, amelynek eredménye péntek reggelre lett készen. Az alelnöki különgép ezért indult mintegy egyórás késéssel a Washington melletti Andrews légitámaszpontról a középnyugati Iowa államba.

  Az alelnököt kísérő újságírók beszámolói szerint a gépről Mike Pence nem egy, hanem több munkatársának kellett leszállnia.

  Iowában Pence Waukee településen egy farmot látogat meg és a helyi Des Moines Register című lap információi szerint az amerikai-kanadai-mexikói kereskedelmi egyezményről (USMCA) tart előadást.

  Csütörtökön a Fehér Házban, Donald Trump közvetlen környezetében is koronavírusos fertőzöttet regisztráltak. Trump csütörtökön bejelentette, hogy mind ő, mind az alelnök azonnali vírusteszten esett át, amelynek eredménye negatív lett.

  A Fehér Ház közlése szerint péntektől mind az elnökön, mind az alelnökön naponta végeznek vírustesztet.

Korábbi hírek betöltése

További belföldi híreink