Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-20 07:38:00

Palkovics elmondta, miért május 3-ára várják a járvány “lokális csúcsát”

Palkovics László elmondta, miért május 3-ra várják a járvány “lokális csúcsát”, és hogy utána csökken az erőteljes növekedés. Egy matematikus csoport vizsgálja a járvány terjedését, a “legrosszabb helyzetben” lesz majd szükség a 8000 intenzív ágyra a kórházakban.

Palkovics elmondta, miért május 3-ára várják a járvány “lokális csúcsát”

A járvány csúcsát úgy kell értelmezni, hogy a mostani lefojtott állapotában - mivel az elmúlt időszak intézkedései kiválóan működtek, a kontaktusok száma olyan mértékben csökkent le - ezen a szinten “ketyeg” a vírus, egy kicsi emelkedés várható május elején, a vírus “lokális csúcsa” - mondta tegnap este a Hír Tv-ben Palkovics László annak kapcsán, hogy a miniszterelnök május 3-ra tette a járvány csúcsát, szakemberek véleménye alapján.

Az innovációs és technológiai miniszter - ő vezeti azt a kutatócsoportot, ami a koronavírus modellezésével foglalkozik - a műsorban a lefojtott állapotról azt mondta: “ez a vírusnak nem az igazi terjedése, ha a vírus terjed, az egészen más dinamikát mutat”. Palkovics László kifejtette, a kormányzati intézkedésekkel elérték, hogy az emberek fegyelmezetten betartják az egymás közötti távolságot, ezzel csökkent a kontaktusok száma.

300 ezres felmérés

Van egy kérdőíves felmérésük, ezt 300 ezren töltötték ki, eszerint Budapesten az elmúlt időszakban - amióta a vírus megjelent -, kilencven százalékkal csökkentek a kontaktusok számai, azaz két méternél közelebb nem tartózkodnak többet egymáshoz a megkérdezettek, mint 15 percet - számolt be az a miniszter.

Egyszer majd fel kell oldani a korlátozást

A korlátozó intézkedéseket “egyszer majd módosítanunk kell, egyszer majd fel kell oldanunk, és itt van az a nagyon fontos döntési pont, hogy mikor van az a pillanat, amikor eléggé biztosak lehetünk abban, hogy a feloldás nem vezet a vírus erőteljes növekedéséhez” - tette hozzá Palkovics László. Erről szokott beszélni a miniszterelnök is, a “legrosszabb helyzetről”, amivel ilyenkor számolni kell - mondta a műsorvezető kérdésére, hogy ekkor lehet-e a robbanásszerű növekedés.

8000 intenzív ágy

“Lehet, hogy ebben a pillanatban nem reális a tudásunk alapján, de a legrosszabb helyzet azt jelenti, hogy körülbelül 8000 olyan intenzív kórházi ágyra lesz szükségünk, ahol betegeket lehet majd kezelni” - fogalmazott.

A műsorvezető május 3-ra vonatkozó kérdésére Palkovics László azt mondta: május 3-ig ez biztosan nem történik meg, “persze biztosat nem lehet mondani”. De amennyiben a kormány intézkedéseit következetesen, fegyelmezetten végrehajtják, akkor május 3-án várható “a lokális csúcs, és utána csökkeni fog” a terjedés.

Matematikus csoport vizsgálja

Egy matematikus csoport vizsgálja a járvány terjedését - mondta a miniszter, hozzátéve: az ebola járvány és a H1N1 vírus terjedését is jól tudták előre jelezni. “Ezek a számok tőlük származnak” - mondta a miniszter. Azt érdekes irányítási feladatnak nevezte, hogy hogyan lehet a vírus terjedését ezen a szinten tartani, és mint mondta, “itt jön az, hogy mennyit mérünk, többet kell-e mérni, el kell szigetelni azokat, akik igazoltan koronavírus fertőzöttek, azoknak otthon kell maradnia és az egyéni felszerelés, a szájmaszk komoly eleme a védekezésnek” - sorolta a miniszter.

Orbán Viktor tegnap az ajkai kórházban beszélt arról, hogy május 3-ra fut fel a csúcsra a járvány szakemberek szerint.

 

 

Ajánlom

További belföldi híreink