Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-19 17:05:00

Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége: Több százezren kerülhetnek utcára a késlekedés miatt

Jó, hogy megjelent a kormányrendeletben a részmunkaidős-bértámogatás, de a dokumentum számos megszorítást tartalmaz – egyebek mellett erről beszélt a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke az ATV Híradónak. Rolek Ferenc szerint a rendelet jó néhány vállalkozást kizár a körből, ráadásul a támogatást olyan feltételekhez kötik, amelyek mellett egyébként is csak kevesen vennék azt igénybe.

Rolek Ferenc szerint ezen feltételeket „nagyon-nagyon gyorsan” módosítani kellene, szerinte ezen már nem lehet hetekig gondolkodni, mérlegelni. 

"Amit a jövő héten nem teszünk meg, akkor már elkéstünk. Utána már szinte fölösleges ezen változtatni, főleg ha azt várjuk, hogy június környékén tetőzik a járvány"

- fogalmazott a szövetség alelnöke. 

A rendelet bizonyos munkavállalói csoportokat is kizár - tette hozzá -, így például a kölcsönzött munkaerőre sem alkalmazható, ami szerintük „súlyos dolog”, mert tipikusan alacsony keresetű, napról napra élő emberekről van szó. Azok sem alkalmazhatják, akik már részesültek munkahelyteremtési támogatásban. Azaz: létrehozták a munkahelyet, de amikor probléma van a működtetéssel, akkor „lehet, hogy el kell engedniük a dolgot” - magyarázta Rolek.

Rolek Ferenc azt is problémának látja, hogy a rendelet szerint a támogatást azon munkaadók vehetik igénybe, akik a munkavállaló idejét 30-50% között csökkentik. Tehát aki 50%-ban sem tudja alkalmazni a munkavállalót, az ebből kimarad. Itt megint a legnehezebb helyzetbe került vállalkozásokat zárja ki a rendelet - fejtette ki.

"Ha ez nagyon gyorsan nem változik meg, akkor mindenki nagyon sokat veszít”

- figyelmeztetett az alelnök. Szerinte drasztikus változások hiányában a vállalatoknak most kell dönteniük. Ha a segítséget nem tudják igénybe venni, akkor pedig megszüntethetik a munkaviszonyokat, ami létszámleépítéssel járhat, ahelyett, hogy részmunkaidőben, támogatással megőriznék őket.

Rolek Ferenc úgy gondolja, hogy a késlekedés miatt akár „több százezer ember az utcára kerülhet”,

„tehát az eredmény az lesz, hogy egy jó rendelethez képest több százezerrel több munkanélküli lesz, ugye azt nem kell ecsetelni, hogy a munkavállalónak ez miért rossz, hiszen elveszti a megélhetését, a jövedelmét. A vállalkozásnak is nagyon rossz, hiszen leépül az egész vállalkozás. Kérdés, hogy hogyan fog tudni utána felépülni, elveszti a jól begyakorolt és képzett munkaerejét”

- mondta a szövetség alelnöke.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink