Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-19 19:09:00

Magyar György: A kialakult helyzet számtalan jogi problémát okozhat még az egészségügyi dolgozóknak

"Május 3-ára várják a járvány tetőzését a szakemberek Magyarországon" - erről az ajkai kórházban beszélt Orbán Viktor. A miniszterelnök azt mondta: mindenkinek lesz helye a kórházakban, aki megbetegedett. Az orvosi kamara szerint a jelenlegi intézkedések és az epidemiológiai adatok nincsenek összhangban egymással.

"Nem lesz olyan ember aki ezt a vírust elkapta, fullad és nem tudjuk a kórházba gépre tenni. Nem lesz egy ilyen ember sem." - ezt mondta vasárnap Orbán Viktor az Ajkai kórházban tett látogatása alkalmával.

Számtalan olyan ember van viszont akit a koronavírusra hivatkozva kitettek a kórházból, köztük sok olyat akik folyamatos ápolásra szorulnak.

Többen beszámoltak arról, hogy egésznapos felügyeletre szoruló hozzátartozóját olyan gyorsan és méltatlan körülmények között küldték haza a kórházból, hogy esély sem volt felkészülni rá és ezzel szinte megoldhatatlan kihívás elé állították a családot.

Az intézkedés oka, hogy Kásler Miklós utasítására a fekvőbetegeket fogadó gyógyító intézményekben a közfinanszírozott ágyak 60 százalékát alkalmassá kellett tenni a koronavírussal fertőzöttek ellátására.

"Bármennyire is tudjuk mindannyian, hogy mennyire próbáltunk az elmúlt hetekben megfelelni a nagyon nehezen követhető utasításoknak..." - több kórházigazgatót menesztett Kásler köztük Cserháti Pétert, az Országos Rehabilitációs Intézet főigazgatóját. Őt azért mert a járványra való megfelelő felkészülést nem teljesítette határidőre.

Az egészségügyi dolgozók értetlenül állnak az átalakítás előtt. Az orvosi kamara nyílt levélben kérte a minisztert, hogy magyarázza el, mi történik.

Azt írták, hogy "Az elmúlt két hét eseményeire nem kaptunk eddig sehonnan racionális érveket, sem tényeket, sem valós indoklást. Nemcsak az elmúlt események okát nem ismerjük, de a jövőre vonatkozó terveket sem."

Magyar György szerint a kialakult helyzet számtalan jogi problémát okozhat még az egészségügyi dolgozóknak a későbbiekben. 


"...ő parancsra cselekedett mert ha nem teljesíti akkor bizony az állásával játszik. Ha pedig teljesíti és esetleg olyan döntést hoz ami valakinek az egészséghez való jogát sérti ami egyébként egy alkotmányos alapjog és azt még szükséghelyzetben sem lehet korlátozni akkor pedig a hozzátartozók fognak fellépni vele szemben akár büntetőjogi akár polgárjogi értelemben. Büntetőjogi értelemben mondhatják azt, h megszegték a szakma szabályait, műhibát követett el és súlyos hátrányt okozott és polgárjogi értelemben is felléphetnek vele szemben ezért aztán a felelősségre vonása elképzelhető" - mondta Magyar György.

A jogászt már több magánszemély, szakember és civil szervezet is kereste, hogy jogilag értékelje a kialakult helyzetet.

Ajánlom

További belföldi híreink