Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-17 08:36:00

Orbán: nagyon nagy katonai akció kellős közepén vagyunk

Egy nagyon nagy katonai akció kellős közepén vagyunk. A kórházak felkészültek a tömeges megbetegedésekre, nem lesz elkerülhető, hogy Budapesten sajátos szabályozást léptessenek életbe, a főpolgármesterrel a legbajtársibb viszonyra törekszik - Orbán Viktor a Kossuth Rádióban reggel az interjújában azt mondta: nincs messze a tömeges járvány, látja a számok felfutását.

Orbán Viktor azzal kezdte a ma reggeli rádióinterjúját, hogy nem a legjobb hír azzal kezdeni, hogy nem lazít a kijárási korlátozáson, mert keveset tudunk a vírusról, ezért óvatosak vagyunk, az életösztön vezet minket. Laboratóriumként tekint Ausztriára, ami bevált ott, azt szabad átvenni. Az “maga a dzsihad” két-három gyerekkel otthon lenni lakótelepen, de egyelőre nem meri azt mondani, hogy lazítsunk a kijárási korlátozáson. “Reméld a legjobbat, készülj a legrosszabbra” - ezt az elvet követi.

A műsorvezető Nagy Katalin kérdésére, hogy miért kell a kórházi ágyak 60 százalékát felszabadítani, és betegeket hazaküldeni, Orbán Viktor azt mondta: ezek mind fontos kérdések. Visszament a kályhához, a járvány lassítására, azt mondta, hogy a védekezés sikeres volt, “időt nyertünk a kórházak felkészítésére”, neki minden munkapercét az vitte el, hogy legyen elegendő ágy, lélegeztetőgép és mellette egészségügyi dolgozó, mire tetőzik a járvány.

Ha minden idősek otthonából minden tizedik elkapja a vírust, az 10 ezer ember - ő így kalkulál. A mostani halálozási arányuk “viselhető szám” - mondta, de a legrosszabb esetre is készülve a cél 8000 lélegeztetőgép és a 30 ezer kórházi ágy. “Magyarországon van 68 ezer kórházi ágy, ennek a 34 százalékán nem volt beteg. Azaz az összes kórházi ágy 16 százalékát kell felszabadítani” - mondta a műsorban, hozzátéve: nem tudják ezt másképp megoldani.

Azt orvosi grémium adta ki, hogy mi a halasztható és halaszthatatlan ellátás: ez orvosi és nem politikai döntés - tette hozzá. Bonyolult művelet mindez. Nagyon nagy katonai akció kellős közepén vagyunk, a járványt úgy kaptuk a nyakunkba másoktól - fogalmazott. Jobban állunk, mint egy hete, az orvosok, ápolók egészségügyi dolgozók “több mint becsülettel helyt állnak, a kórházigazgatók is jók” - mondta a műsorban.

A kórházparancsnokok feladata, hogy “katonásan legyen feszes” a kórházak gazdálkodása, a készletek tekintetében is - mondta, egyértelművé téve: az Operatív Törzs döntéseinek a végrehajtása nem választható, azt végre kell hajtani. “Ez egy sprőd helyzet” - fogalmazott a kórházak békebeli autonómiájára utalva. “Mire eljutunk a tömeges megbetegedésekig, bele fogunk tanulni, hogyan kell járvány idején viselkedni, hogy túléljük ezt a veszedelmet” - tette hozzá.

Visszatérve a kijárási korlátozásra, és hogy a polgármesterek szigoríthatnak ezen, azt mondta: hogy minek van előnye, azt az íróasztal mellett is ki lehet spekulálni, de ő a gyakorlatnak jobban hisz: a polgármesterek jól működtek. “Húsvét nincs mégegyszer, de a jó idő, a fertőzés veszedelme ismét itt van”. Van főszabály, de a különböző településeken különböző mértékben kell reagálni minderre - derült ki a szavaiból.

Nem fogjuk tudni elkerülni, hogy Budapesten sajátos szabályokat léptessünk életbe, illetve a főpolgármester külön szabályokat alkalmazzon - jelentette be a miniszterelnök, mert itt van a fertőzések nagy százaléka. Ezért örül a közte és a polgármester közötti jó viszonynak. “Még nincs itt a pillanat, de eljön az idő”, hogy országosan differenciáljanak a kijárási korlátozást illetően - hangzott el.

A Pesti úti idősotthonban történt tömeges fertőzések és halálesetek kapcsán azt mondta: ezen nem lehet csak úgy átlépni, nem maradhat következmények nélkül. Most nem ennek van itt az ideje. “Most nem a felelősséget kell porciózni, állni kell a vártán” - fogalmazott, hozzátéve, hogy a legbajtársibb viszonyra, együttműködésre törekszik a főpolgármesterrel és a polgármesterekkel a járvány elleni védekezésben.

“Ez egy ezeréves ország, jók a gazdaösztöneik az embereknek. Intelligens nép a miénk, ez a baj idején látható” - mondta. Szerinte az állami felelősség nem mellőzhető, de a családok, a települések vezetőinek a felelőssége legalább olyan fontos.

Orbán Viktor azt mondta a járványról és a fertőzöttségről, hogy “a csúcs előttünk van, a nehéz szakasz most következik, belépünk a tömeges fertőzés időszakába”. Most úgy látja, addigra meglesznek az kórházi ágyak, a lélegeztetőgépek, és a dolgozók mellettük. A kórházakban tíz napi tartalék kiszállításra került, a muníció rendelkezésre áll - jelentette ki, és elismeréssel szólt Szijjártó Péter és a külügy eszközbeszerzéseiért.

Az eredményeket illetően Orbán Viktor azt mondta, a békekötés idejét meg kell várni.

A gazdaságvédelmi akcióterv kapcsán azt mondta, “a majom majd most ugrik a vízbe”. Óriási bravúr lenne, ha a nullát elérnénk a gazdasági növekedés tekintetében, ő óvatosabb mint a jegybankelnök, aki gazdasági növekedésről beszél, hiszen más országokban mindenki azon lamentál, hogy 10 vagy 5 százalék lesz-e a mínusz.

Kormányzati segítséggel sem folytatódik minden úgy, mint előtte. Mindenkitől többet várnak, mintsem hogy “egyszerűen csak kibírja”, mindenkinek gondolkodni kell a saját jövőjéről - mondta. Azt kiemelte, hogy a turizmusnak “tüdőlövése van”, 400 ezren dolgoznak ott, ezért is próbálnak az ágazatnak kiemelten segíteni.

A 13. havi nyugdíjakról azt mondta, lehet “viccelődni, finnyáskodni” a kormány bejelentésén, de mégiscsak visszaadják. “Nem fanyalodnak arra”, az nem fordulhat elő, hogy megszorítások legyenek, bátran számíthatnak a kormányra - mondta Orbán Viktor.

Friss hírek a Viberen!

Tekintse meg korábbi összefoglalónkat a gazdaságvédelmi akciótervről:

 

Ajánlom

További belföldi híreink