Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-10 11:21:00

2098 főre nőtt az igazoltan fertőzöttek száma, elhunyt újabb 14 koronavírusos beteg

Folyamatosan frissülő hírek!

Az új típusú vírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 2,4 milliót, a halálos áldozatok száma 170 ezer felett van, de a járvány terjedési üteme lassult. Magyarországon 2098 fertőzöttről tudni, de már van 287 gyógyult magyar beteg is. 213-an vesztették életüket itthon a vírusban. Folyamatosan frissülő hírfolyam.

 • Romániában is nő a fertőzöttek száma

  április 21.kedd 13:54

  Romániában az utóbbi 24 órában több mint háromszázzal emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzések száma, amely kedden meghaladta a kilencezret. A növekmény megfelel az elmúlt hét átlagának. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) kedden nem sokkal délután ismertetett összesítése szerint a betegség megjelenése óta Romániában 9242 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust. Közülük 2153-at azóta gyógyultnak nyilvánítottak, 245-en viszont - az előző napinál 16-tal kevesebben - továbbra is intenzív kezelésre szorulnak. A hétfői összesítés óta 31 újabb koronavírusos beteg vesztette életét: 24 óra alatt feljegyzett halálesetek száma tekintetében ez eddig a legnagyobb szám. Romániában eddig 482 halottja volt a járványnak, külföldön pedig 62 román állampolgár vesztette életét a Covid-19 betegségben.

  A romániai igazolt fertőzések majdnem egynegyedét a vesztegzár alá vont bukovinai Suceava megyében észlelték. A GCS kedden közölt adatokat egy újabb Suceava megyei járványgócról: a napokban elvégzett tesztek nyomán kiderült, hogy a Sasca Mica községben működő elmegyógyintézet 369 ápoltja közül 242, az ápoló személyzet 86 tagja közül pedig 59 fertőződött meg koronavírussal. A rendkívüli állapot idején különleges jogkörökkel felruházott belügyminiszter legutóbbi katonai rendelete értelmében Romániában minden idősotthon, gyermekvédelmi intézet és fogyatékkal élőket gondozó intézmény személyzetén kéthetente el kell végezni a koronavírus-teszteket.

 • Több mint 40 ezren fertőződtek meg Belgiumban

  április 21.kedd 13:36

  Noha kedden ezer alatti új fertőzésről számoltak be az illetékes hatóságok, továbbra is emelkedő tendenciát mutatva átlépte a negyvenezret az igazoltan koronavírusos fertőzöttek száma Belgiumban, a halálos áldozatoké pedig megközelítette a hatezret. Hollandia és Luxemburg a járvány terjedésének jelentős lassulásáról adott hírt kedden. A közegészségügyért felelős belga hatóság bejelentése szerint 40 956 hivatalos fertőzöttet tartanak nyilván az országban. Az elmúlt 24 órában 973 embernél lett pozitív a vírusteszt eredménye, közülük mintegy 650-en idősek otthonában fertőződtek meg. A járvány által legjobban sújtott régió továbbra is az északi Flandria, ahol 23 325 esetet tartanak nyilván. A déli országrészben, Vallóniában 12 884, amíg a brüsszeli régióban 4169 fertőzöttről tudnak hivatalosan.

  Egy nap alatt 170 új haláleset történt a koronavírussal összefüggésben, 106 Flandriában, 36 Vallóniában és 28 a brüsszeli régióban. A halálesetekből 89 kórházakban, 80 pedig idősek otthonában következett be. Amíg a halálos áldozatok napi száma egy héttel ezelőtt még 300 körül mozgott, addig az ez elmúlt napokban nem vagy alig haladta meg a 200-at. A fertőzés következtében március közepe óta 5998-an hunytak el az országban, 53 százalékuk idősek otthonában. Több egymást követő napja 200 alatti a kórházba szállítottak mutatója is. Az elmúlt napban 172 fertőzöttet vittek ápolási intézménybe, és 107-en hagyhatták el a kórházat. Ez idáig 9002 a gyógyultak száma Belgiumban. A járvány miatt foglalt kórházi ágyak száma harmadik napja négyezer alatt van, a kórházban kezeltek közül 1079 ember részesül intenzív ellátásban. Ez az adat is közel egy hete folyamatosan csökken, ahogy azon betegek száma is, akiknél lélegeztetőgépet kell alkalmazni. Jelenleg 777 esetben, mintegy 200-zal kevesebb betegnél, mint egy héttel ezelőtt.

  a brüsszeli grande place /fotó: reuters/A brüsszeli Grande Place /Fotó: Reuters/

  Hollandiában a helyi közegészségügyi intézet (RIVM) kedden közzétett adatai szerint jelentősen csökkent az új igazolt fertőzöttek száma. Amíg az elmúlt két napban 1089, majd 1066 embernél lett pozitív a teszt eredménye, addig a friss bejelentés szerint 750 új esetet regisztráltak, ezzel 33 405-re emelkedett a bizonyított fertőzöttek száma. Az elmúlt egy napban 75 beteget vittek kórházba, ez 35-tel kevesebb az előző napinál. Jelenleg 9779 embert ápolnak kórházakban. Csökkent a járványban elhunytak aránya is, eddig 3751-en haltak meg Hollandiában koronavírus miatt.

  Luxemburgban a járvány további, jelentős lassulásáról adtak hírt kedden. A hétvégén 93 esetben jelentettek pozitív vírustesztet, keddre mindössze 8 új fertőzést regisztráltak. Az összesítés szerint jelenleg 3558 fertőzöttet tartanak nyilván. A járvány következtében az elmúlt 24 órában ketten vesztették életüket, az elhunytak száma ezzel 75-re emelkedett a nagyhercegségben. Eddig hivatalosan 637 ember gyógyult fel a betegségből.

 • MSZP: tömeges tesztelésekre van szükség

  április 21.kedd 13:25

  Az MSZP arra szólított fel, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében kezdődjenek tömeges tesztelések. Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke kedden - online követhető - sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a jelenlegi helyzet nagy vesztesei az idős emberek. Az MSZP már március eleje óta azt kéri, az idősotthonokat lássák el védőfelszereléssel, valamint teszteljék az ott lakókat és dolgozókat - emlékeztetett. A képviselő felidézte: a járvány miatt a kórházaknak az ágyaik ötven százalékát fel kell szabadítaniuk. Kijelentette, hogy az utasítást kiadó Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere "egy báb", mert minden döntést Orbán Viktor miniszterelnök hoz meg, ezért a felelősség is őt terheli.

  A kórházakból hazaküldött idős emberek borzasztó kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, de még rosszabb a családtagjaik helyzete - fogalmazott. Félelmének adott hangot, hogy a szakszerű ellátás hiánya miatt a hazabocsátott betegek közül többen halhatnak meg, mint ahány áldozatot a koronavírus követel. Korózs Lajos arra is felszólított, hogy a szociális ágazat dolgozói kapjanak védőfelszerelést, ingyenes utazási lehetőséget, ötszázezer forintos juttatást és rájuk is az egészségügyben érvényes bértábla vonatkozzon.

  Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke azt mondta, hogy kudarcba fulladtak a kormányfő által bejelentett gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedések. Minden egyes elveszített munkahely Orbán Viktor lelkén szárad - jelentette ki. Javasolta, hogy az álláskeresési járadék folyósításának időtartama nőjön kilenc hónapra, összege pedig legalább százezer forint legyen. Lehetővé kell tenni a 60-64 év közötti álláskeresők korengedményes nyugdíjba vonulását - közölte, hozzátéve, a duplájára kell emelni a családi pótlékot, a gyed-et és a gyes-t. A politikus követelte a végrehajtások és a letiltások felfüggesztését, valamint az egészségügyi dolgozóknak járó ötszázezer forintos juttatás azonnali folyósítását. A közszférában és a multinacionális cégeknél be kell vezetni az elbocsátási moratóriumot, a kis- és közepes vállalkozásoknál kifizetett bérek és járulékok nyolcvan százalékát pedig át kell vállalnia az államnak - értékelt Komjáthi Imre.

 • Senkit nem fertőzött meg koronavírusos fiú

  április 21.kedd 13:16

  A 172 ember közül, akikkel kapcsolatba került, egyetlen egynek sem adta tovább a koronavírust egy kilencéves francia kisfiú annak ellenére, hogy hosszú időn át maradt felderítetlen a fertőzöttsége. Az esetről a Clinical Infectious Diseases című amerikai szaklapban beszámoló tanulmány szerint a gyerek esetében feltárt 172 kontaktszemélynél elvégzett koronavírustesztek mindegyike negatív lett. A kutatók szerint az eset rávilágít arra, hogy a gyerekek csekély szerepet játszhatanak a koronavírus terjedésében.

  A fiú a kelet-franciaországi Haute-Savoie régióban fertőződött meg a vírussal, majd erről mit sem sejtve három sítanfolyamon is részt vett. Az egészségügyi hatóságok 172 embert találtak, akik a fertőző periódusban kapcsolatba léptek a gyerekkel, ám mindannyiuk koronavírus-tesztje negatív lett. Még a fiú testvérei sem fertőződtek meg. A tanulmány ugyanakkor kitér arra, hogy a kontaktszemélyek 65 százalékánál szezonális betegségek, például influenza lépett fel. A kilenc éves fiúnál csak enyhe tünetek jelentkeztek. Kostas Danis epidemiológus, a tanulmány társszerzője elmondta, a fiú a légutak egyéb megbetegedésében is szenvedett.

  A gyerekek esetében az igazolt koronavírus-fertőzések nagy része enyhe tünetekkel játszódik le. Főként attól tartanak a szakértők, hogy a vírusos gyerekek idős vagy a rizikócsoportokba tartozó embereket fertőzhetnek meg. Ezért zárták be a legtöbb országban az iskolákat és az óvodákat. Az eset azonban a tanulmány szerint arra utal, hogy "lehetséges, hogy a gyerekek nem játszanak nagy szerepet az új típusú koronavírus a terjesztésében".

 • Csúszik a Batman-film bemutatója is

  április 21.kedd 12:51

  A Robert Pattinson főszereplésével, Matt Reeves rendezésében készülő új Batman-film is később kerül a mozikba: a Warner Bros. filmstúdió hétfőn jelentette be, hogy a produkció 2021 júniusa helyett csak 2021 októberében debütál majd a filmvásznon. A Variety.com hollywoodi hírportálon ismertetett közlemény szerint a Warner a koronavírus-járvány miatt felborította forgalmazási naptárát, és számos bemutatásra váró filmje, köztük a Batman és a Maffiózók-sorozat alapján készült The Many Saints of Newark kapott új premierdátumot. A maffiás produkció, amely a széria előzményfilmje lesz, eredetileg idén szeptembertől már a filmszínházak kínálatában szerepelt volna, de az új menetrend szerint csak jövő év márciusától láthatják a nézők.

  A stúdió két szuperhősfilmjének forgalmazását is más időpontra tolta: a The Flash 2022 júniusában, a Shazam 2. pedig 2022. novemberében érkezik a mozikba. Baz Luhrman ausztrál rendező Elvis Presleyről készülő életrajzi filmje, amelynek Tom Hanks alakítja az egyik főszerepét, 2021 októbere helyett csak egy hónappal később, novembertől látható, a Will Smith közreműködésével forgatott új teniszdráma, a King Richard pedig egy évvel később, 2020 novembere helyett 2021 novemberében nézhető meg a mozikban. A Warner egyelőre nem nyúlt Christopher Nolan Tenet című filmjének július 17-i bemutatásához és a Wonder Woman folytatása, a Wonder Woman 1984 című produkció augusztus 14-re kitűzött forgalmazási dátumát is tartja.

  robert pattinson /fotó: reuters/Robert Pattinson /Fotó: Reuters/

 • "A családtámogatásokat nem fenyegeti veszély"

  április 21.kedd 12:16

  Nem csökken az érdeklődés a babaváró támogatás iránt a koronavírus-járvány ideje alatt sem - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden az Inforádióban. Novák Katalin azt mondta: rendelet jelenik majd meg a babaváró támogatás igénylésének könnyítésére. A rendelet arra biztosít lehetőséget, hogy például a kismamák meghatalmazással élhessenek, és így ne kelljen személyesen bemenniük a bankba ügyet intézni. Felhívta a figyelmet arra: a hiteltörlesztési moratórium a babaváró támogatásra is érvényes.

  Az államtitkár kiemelte, hogy "a családtámogatások egyikét sem fenyegeti veszély", a kormány a járvány alatt is biztosítani tudja ehhez a forrásokat, a gazdaság és a magyar emberek elmúlt 10 éves teljesítményének köszönhetően. A családtámogatások forrásaihoz nyúlna utoljára a kormány - jelentette ki, hozzátéve: bízik abban, hogy erre nem lesz szükség. Novák Katalin kitért arra is, hogy fokozatosan visszavezetik a 13. havi nyugdíjat. Az államtitkár a bölcsődei férőhelyek bővítéséről szólva azt mondta, hogy az építkezések folyamatosak, nem álltak le. Rendelet jelenik majd meg arról is, hogy a bölcsődék önkormányzati bezárása esetén is kötelező legyen ügyeletet biztosítani, sok szülő ugyanis dolgozik, a gyerekeik elhelyezéséről pedig gondoskodni kell - mondta Novák Katalin.

 • Brutális veszteséggel számol az Uffizi-képtár

  április 21.kedd 11:59

  A több mint egy hónapja lezárt múzeum kincseinek őrzéséről, az interneten tartott virtuális tárlatvezetésekről, valamint a látogatók újranyitás utáni egészségvédelméről is beszélt Eike Schmidt, a világ egyik leglátogatottabb múzeumaként ismert firenzei Uffizi-képtár igazgatója a nemzetközi sajtónak, közte az MTI-nek adott közösségi interjúban. Elhangzott: a március-áprilisi időszakra az intézmény több mint 10 millió eurónyi vesztességgel számol.

  Eike Schmidt elmondta, hogy a március 8-tól zárva tartó Uffizi munkatársai távmunkában dolgoznak tovább. A múzeum épületébe kizárólag a biztonsági és műszaki személyzet lép be, mindazok, akik felügyelik a kiállított tárgyak védelmét és a termek klímáját. A tavaly több mint 4,3 millió olasz és külföldi látogatót fogadó Uffizi március-áprilisban majdnem egymillió el nem adott belépőjeggyel és több mint 10 millió eurónyi (3,4 milliárd forint) bevételkieséssel számol. Az igazgató szerint korábban a húsvéti ünnep "csúcsidőszaknak" számított a múzeum életében.

  Eike Schmidt úgy vélte, a koronavírus-járványban a digitalizáció nyújtott segítséget a firenzei képtárnak. "A virtuális látogatás azonban soha nem fogja tudni száz százalékosan helyettesíteni a valódi múzeumlátogatás élményét" - tette hozzá. Megjegyezte, nem tart attól, hogy az Uffizi és többi múzeum a járvány után is üres marad. Emlékeztetett, hogy a képtár minden hosszú ideig tartó bezárása után, például amikor 1993-ban az olasz maffia bűnszervezete bombát robbantott a múzeumnál, az újranyitás még több látogatót vonzott. Eike Schmidt nem tudta megmondani, mikor nyithat újra az Uffizi, a múzeum még néhány hónapig fenn tudja magát tartani. Az internetes jegy- és látogatásfoglalásokat egyenlőre szüneteltetik.

 • Karantén a Nyírő Gyula Kórház egyik osztályán

  április 21.kedd 11:40

  Egészségügyi zárlat alá került több mint húsz, még ott lévő beteggel együtt a Nyírő Gyula Kórház teljes krónikus belosztálya, miután az egyik, tüdőgyulladással kezelt páciensről kiderült, hogy koronavírusos, majd a kórteremben mellette fekvő további két beteg vírustesztje is pozitív lett – értesült a hvg.hu.

  A portál hétfői információi alapján az osztályon fekvő további húsz beteget is letesztelték, az ő tesztjeik eredménye még nem ismert, kedd délelőtt derül ki. Akiről bebizonyosodik, hogy fertőzött, azt továbbküldik valamely járványkórházba, a többieket pedig 14 napig megfigyelés alatt tartják. Azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik érintkeztek velük, 14 napos házi karanténba kellett vonulniuk.

  Az osztály lezárása kórházi forrásuk szerint nem okoz fennakadást az intézmény működésében, mert az aktív belgyógyászati osztályok nem érintettek a fertőzésben, zavartalanul működnek, a krónikus osztályról pedig – mint forrásuk fogalmazott: „már úgyis kifelé mentek a betegek” – vagyis, Kásler Miklós erőforrás-miniszter másfél héttel ezelőtti utasításának megfelelően már folyamatban volt az osztály kiürítése, új pácienseket ez idő óta nem vettek már fel, a bentlévőknek pedig már szervezték a hazaküldését.

  További részletek itt.


 • Róma születésnapját az interneten ünneplik

  április 21.kedd 11:40

  Szenátorok, Vesta-szüzek és gladiátorok felvonulása helyett az idén internetes születésnappal ünneplik meg a hagyomány szerint április 21-én alapított Róma 2773. évét. Az Örök Város fénykorát felidéző Római Hagyományőrző Csoport (Gruppo Storico Romano) a járványhelyzetre tekintettel közösségi oldalán tartja meg a születésnapi ünnepséget. Ismert római színészek elevenítik fel a Kr. e. 753-ban, a legenda szerint az ikerpár Romulus és Remus alapította város ókori történetének epizódjait, anekdotáit, nevezetes szereplőit.

  Az egyetlen szabadtéri esemény a Róma tiszteletére délben leadott ágyúlövés lesz a hét római domb egyikéről, a Gianicolóról. A Gruppo Storico Romano húsz éve szervezi a születésnapi ünnepségeket. Minden év április 21-én Európa és a világ számos országából, köztük Magyarországról is, ókori hagyományőrző egyesületek tagjai vesznek részt a korabeli ruhák tökéletes másaiban tartott felvonuláson, amely a Circus Maximustól a Colosseumig halad a város történelmi városközpontján keresztül.

  A római kulturális minisztérium a közösségi csatornáján látható videóval készült, amely a Pantheon "lyukas" kupolájáról és a látogatókat megvilágító fényről szól. A Colosseum is rendkívüli virtuális látogatásra hívja látogatóit, bemutatva az amfiteátrum területén végzett legújabb ásatásokat. Virginia Raggi római főpolgármester születésnapi köszöntőjében bizalmat kért a 2773 éves város lakosaitól a járványhelyzet utáni újrainduláshoz.

  a római colosseum turisták nélkül /fotó: reuters/A római Colosseum turisták nélkül /Fotó: Reuters/

 • Élőben az operatív törzs tájékoztatója

  április 21.kedd 11:35

 • Ábrán a fertőzöttek és halálesetek száma

  április 21.kedd 11:06

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Tom Brady tiltott helyen edzett

  április 21.kedd 10:44

  A tiltás ellenére egy tampai közparkban edzett, ezért hazaküldték Tom Bradyt, a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) hatszoros bajnok irányítóját. A város polgármestere még hétfőn késő este közölte, a nyáron a New England Patriotsot húsz év után elhagyó játékos egymaga edzett egy belvárosi köztéren, amikor egy járőr figyelmeztette, hogy a létesítmény zárva van. Az irányító új csapata, a Tampa Bay Buccaneers egyelőre nem kommentálta az eseményeket.

  A koronavírus-járvány miatt az NFL-csapatok edzőközpontjai egyelőre zárva vannak, a hétfőn kezdődött edzőtáborok így egyelőre online működnek, a játékosoknak pedig a fizikális edzésekre alternatív megoldásokat kell kitalálniuk. Brady korábban úgy nyilatkozott, a pandémia miatt nem fog tudni úgy felkészülni az új idényre, mint szeretne.

  fotó: reutersFotó: Reuters

 • MLSZ: zárt kapus meccseket sem lehet rendezni

  április 21.kedd 10:39

  A jelenlegi helyzetben zárt kapus futballmérkőzéseket sem lehet megrendezni Magyarországon - mondta Csányi Sándor. "Kapcsolatban vagyunk a FIFA, az UEFA és a kormányzati szervek képviselőivel. Az egészségügyi és kormányzati szervek előírásait vesszük figyelembe, ha ezek lehetőséget adnak meccsrendezésre, akkor a klubokkal és a játékosokkal egyeztetve döntünk a folytatásról" - fogalmazott a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke a szervezet keddi, online küldöttközgyűlésén. Kiemelte, az NB I és NB II mellett a szövetség számára az amatőr és utánpótlás-bajnokságok játékosainak egészsége is nagyon fontos.

 • A fertőzöttek száma megyénként

  április 21.kedd 10:36

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Dánia megkezdte az enyhítést

  április 21.kedd 10:13

  Dánia tovább lazít a koronavírus miatt életbe léptetett korlátozásokon, és május 10-től engedélyezi az 500 fő alatti nyilvános rendezvényeket - jelentette a TV2 dániai tévécsatorna kedden az egészségügyi minisztériumra hivatkozva. Az összejövetelek felső létszámkorlátja eddig 10 fő volt. A változtatás szeptember 1-ig lesz érvényben. Dániában 7711 fertőzöttje és 364 halálos áldozata van a koronavírusnak a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.

 • Drámai döntést hoztak Münchenben

  április 21.kedd 09:58

  Bajorországban is lazítanak április 20-tól a koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozásokon, de más német tartományokhoz képest csak minimálisan, a világ legnagyobb sörfesztiválja, a müncheni Oktoberfest pedig a járvány miatt elmarad. A hírt Markus Söder bajor miniszterelnök és Dieter Reiter, München főpolgármestere egy közös sajtótájékoztatón – idézi a 24.hu a Spiegelt.

   „Meg akarjuk védeni Bajorországot”, mondta Söder. Mivel a sörfesztiválon nem lehet megfelelő távolságot tartani, vagy arcmaszkot használni, ezért a szervezőknek nem volt más választása, mint lemondani a rendezvényt.

  Az első Oktoberfestet 1810-ben tartották, akkor még októberben (innen a név), később azonban a kedvezőbb időjárás miatt szeptemberre csúsztatták. A világ legnagyobb sörfesztiválja évente mintegy 6 millió látogatót vonz. A 19. században a kolerajárvány miatt nem rendezték meg, a XX. században pedig az 1923-as hiperinfláció, illetve a második világháború miatt.

 • Trump felfüggesztheti a bevándorlást

  április 21.kedd 08:45

  Az új típusú koronavírus okozta járvány miatt átmenetileg felfüggeszti a bevándorlást Donald Trump amerikai elnök, aki hétfőre virradóra a Twitteren közölte ezt. A koronavírusra utalva az amerikai elnök úgy fogalmazott: "a Láthatatlan Ellenség támadására tekintettel, megvédendő munkahelyeinket és nagyszerű amerikai állampolgárainkat, elnöki rendeletet fogok aláírni az Egyesült Államokba irányuló bevándorlás átmeneti felfüggesztéséről". A mikroblog-bejegyzésben Trump nem jelölte meg az elnöki rendelet kiadásának időpontját, sem azt, hogy az intézkedés meddig tart és hogyan érinti majd a zöld kártyával már rendelkezőket. A Fehér Ház elhárította a választ az amerikai újságírók ezzel kapcsolatos kérdéseire.

  Az első kommentárok megjegyezték, hogy Donald Trump azt követően tette közzé álláspontját, hogy a Fehér Házban tartott sajtókonferencián a többi között az egyes tagállamok gazdasági életének újraindításáról szólt, Todd Semonite altábornagy, az amerikai hadsereg főmérnöke pedig az Egyesült Államok déli határain épülő falról adott tájékoztatást. Az amerikai kormányzat a járvány miatt már felfüggesztette a beutazásokat Kínából, Iránból, a schengeni övezetből, az Egyesült Királyságból és Írországból.

  Koronavírus: Van ahol még nem érte el a csúcspontot

   

 • Nőtt a fertőzöttek száma a világban

  április 21.kedd 08:07

  A világban ugyan tovább terjedt az új típusú koronavírus - a fertőzöttek száma 2 477 426-ra nőtt, a halálos áldozatoké pedig meghaladta a 170 ezret -, de Európa egyes részein, valamint az Egyesült Államok fő gócpontjában, New Yorkban is lassult a megbetegedések üteme - derült ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli összesítéséből. Hétfőn 2 404 021 volt a fertőzöttek és 165 227 a halálos áldozatok száma.

  Először csökkent az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban a járvány terjedésének február 20-i kezdete óta - közölte a polgári védelmi hatóság hétfőn, hozzátéve, hogy 24 óra alatt 454 koronavírusos halálesetet jegyeztek fel, és ezzel 24 114-re nőtt az áldozatok száma. Vasárnap 433 volt a halálesetek napi száma. Az országban 181 228 fertőzöttet tartanak nyilván.

  Spanyolországban 200 210-re emelkedett a vizsgálatokkal igazolt új típusú koronavírus-fertőzöttek száma, miközben a halálozások napi száma folyamatosan csökken. Az elmúlt egy nap során 399-en veszítették életüket, vasárnap 410-en, szombaton 585-en hunytak el. Utoljára egy hónappal ezelőtt volt 400 alatt a halálos áldozatok napi száma. A fertőzésbe eddig 20 852-en haltak bele.

  Franciaországban az elmúlt 24 órában 547-tel, 20 265-re emelkedett a koronavírus-járvány kórházakból, idősotthonokból és más szociális intézményekből jelentett halálos áldozatainak a száma az előző napi 395 után, de folytatódott a kórházban ápoltak számának csökkenése.

  szigorú higiéniai előírások a franciaországi toyota gyárban /fotó: reuters/Szigorú higiéniai előírások a franciaországi Toyota gyárban /Fotó: Reuters/

  Nagy-Britanniában a hétfőn ismertetett legújabb statisztika szerint jelentősen csökkent az új koronavírus okozta halálozások és az újonnan kiszűrt fertőzések napi száma. A brit egészségügyi minisztérium szerint egy nap alatt 449 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz. Ez a halálozások számának legalacsonyabb napi növekedése az utóbbi két hétben. Egy nappal korábban a brit kórházak 596, két napja 888 koronavírus-fertőzött beteg haláláról számoltak be.

  Németország még mindig csak a koronavírus-járvány elején tart, ezért továbbra is éberségre és fegyelmezettségre van szükség, és meg kell akadályozni az ország működésének újbóli leállítását követelő helyzet kialakulását - mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben hétfőn, a járvány miatti korlátozások fokozatos lazításának első napján. Az országban 147 065 az igazolt fertőzöttek száma, 4862 a halottaké, míg 91 500-an felgyógyultak a kórból.

  A fertőzöttek száma országok szerinti felosztásban a legnagyobb az Egyesült Államokban, ahol 786 968 fertőzött van, a halálos áldozatoké pedig 42 308. Egy nappal korábban 764 265 vírusfertőzöttet és 40 565-et halottat regisztráltak. New York államban a halálos áldozatok száma 14 604-re emelkedett - jelentette be Andrew Cuomo, az állam kormányzója hétfőn, Ron DeSantis floridai kormányzó pedig azt közölte, hogy az állam egyes tengerparti strandjait újra megnyitották. Andrew Cuomo a szokásos napi sajtóértekezletén elmondta: vasárnap New York államban legalább 478 beteg halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben. Az emelkedés üteme mindazonáltal lassult.

  Oroszországban a helyzet súlyos, de a hatóságok szerint a megelőző intézkedéseknek köszönhetően sikerült lefékezni a járvány terjedését. Az országban 47 121 a fertőzöttek száma, 405 a halottaké. A felgyógyultaké 155-tel, 3446-ra nőtt. Egy nappal korábban 6060 volt az újonnan azonosított fertőzöttek számának országos növekménye.

  Japánban az elmúlt 24 órában 25 haláleset történt, ez eddig a legmagasabb napi halálozási szám. Az elhunytak száma így a legfrissebb összesítés szerint 276-ra nőtt a szigetországban, ahol már legkevesebb 11 137 fertőzöttet azonosítottak.

  Ausztriában folytatódott a kedvező tendencia: egyre nő azoknak a száma, akik meggyógyultak a betegségből, és ezzel párhuzamosan csökken az új fertőzöttek száma. Eddig 14 795 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, közülük 10 631-en gyógyultak meg. A koronavírus okozta szövődményekbe 470-en haltak bele.

  A koronavírus miatt elrendelt korlátozások feloldásának fokozatosságára figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Csendes-óceán nyugati térségéért felelős igazgatója, Takesi Kasai. Mint mondta, aggasztó, hogy még mindig növekszik a fertőzöttek száma a világban, ezért csak lépcsőzetesen lehet feloldani a korlátozásokat.

 • Itthon 200 felett a halottak száma

  április 21.kedd 07:17

  Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2098 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 14 idős krónikus beteg. Ezzel 213 főre emelkedett az elhunytak száma, 287-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 842 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára.

 • Szlávik: egyre több a beteg

  április 21.kedd 06:54

  Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője azt reméli, hogy júniusra "kifut" koronavírus-járvány, és őszre, legkésőbb jövő tavaszra rendelkezésre áll hatékony védőoltás a fertőzés ellen. A szakember az M1 aktuális csatornán hétfő este azt is elmondta: egyre több a beteg, és a magyarországi lélegeztetőgépek száma egyelőre megfelelő. Úgy folytatta, egyre több idős ember kerül kórházba a fertőzéssel, ez összefügg azzal, hogy sok idősotthonban találnak újabb betegeket. Beszélt arról is, hogy a halálozási arány az utóbbi időben nem emelkedik.    

  Az infektológus emlékeztetett arra, hogy márciusban csak a Dél-pesti Centrumkórházban kezeltek fertőzötteket, mára Budapesten és országszerte nagyon sok egészségügyi intézményben vannak koronavírusos betegek, több járványkórház is felkészült a betegek - akár intenzív terápiát igénylő - ellátására is. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy elegendő kapacitás áll rendelkezésre. Szlávik János szerint a járvány május 3-ára várt csúcsa "egy darabig el fog húzódni, nagyon sok beteg lesz még májusban", ugyanakkor - fűzte hozzá - nagyon reméli, hogy a járvány júniusra kifut.

  Kérdésnek nevezte azonban, hogy a fertőzés ősszel milyen mértékben tér vissza. Hozzátette: azt reméli, hogy őszre, télre, legkésőbb tavaszra már lesz a fertőzés ellen hatékony védőoltás.    

  Szólt arról, hogy a fertőzöttek akár nyolcvan százaléka tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel eshet át a fertőzésen, éppen ezért kell az idős embereket különösen védeni. A járvány megoldása az lesz, ha az idős embereket el tudjuk különíteni a fiataloktól - jelentette ki.    

  A koronavírus ellen alkalmazott gyógyszerekre térve kifejtette: a fertőzés ellen igazoltan hatékony gyógyszer egyelőre nincs, de egyes malária- HIV-, és a C típusú májgyulladás-ellenes szerek Magyarországon is hatékonyak lehetnek. A Dél-pesti Centrumkórházban sokféle ilyen készítményt alkalmaznak, és az előzetes eredmények szerint ezek valóban hatékonyak lehetnek - mondta.

  A Pesti úti idősotthonban történt fertőződésekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az ország ezer időseket gondozó intézménye fokozott figyelmet igényel, lakóikat, az ott dolgozókat folyamatosan tesztelni kell, mivel ők a leginkább veszélyeztetettek. Ha meg tudják akadályozni, hogy az idősotthonokban elterjedjen a járvány, elkerülhető lesz az a "hatalmas, apokaliptikus" pandémia, amely egyes nyugat-európai országokban látható - közölte. Szlávik János arra hívta fel a figyelmet: a járványgörbe ellaposodása segít abban, hogy ne legyen annyi haláleset, mint Nyugat-Európában.

 • Nagy a baj egy litván hospice-ban

  április 21.kedd 06:41

  Élesen bírált Aurelijus Veryga litván egészségügyi miniszter egy gyógyíthatatlan betegeket ellátó magánintézményt, amelyben nagyon magas volt az új típusú koronavírusos fertőzések száma. A Balti-tenger partján fekvő Klaipeda kikötővárosban működő hospice-ban ápolt 38 páciens közül 33-nál és a személyzet tizenegy tagjánál diagnosztizálták a SARS-CoV-2 nevű vírust. Az intézménynek eredetileg kisebb ápolási szolgáltatásokra volt engedélye..

  Litvániában hétfőig 1326 koronavírus-fertőzöttet és 37 halálesetet tartanak hivatalosan nyilván. A kormány a koronavírus-járvány megfékezése érdekében április 27-ig szükségállapotot vezetett be a balti államban, a kijárási korlátozásokat egyszer már meghosszabbították. Arcmaszk viselése szintén kötelező.

 • Zárva marad a mekkai és a medinai mecset

  április 21.kedd 06:05

  A ramadán idején is zárva marad az iszlám vallás két legfontosabb szentélye, a mekkai Nagymecset és a medinai "próféta mecsetje" - idézte keddre virradóra az al-Arabíja hírtelevízió a két mecset ügyeit kezelő szaúdi hivatal közleményét. A két szentélyben megtartják az imákat, de hívők nélkül. Az iszlám országok zömében három nap múlva, pénteken kezdődik a böjti hónap, de a koronavírus okozta világjárvány miatt az idei ramadán idején sok helyütt zárva maradnak a mecsetek.

  Rijád március 27-én rendelte el az összes mecset ideiglenes bezárását, kivéve a mekkait és medinait. Három napra rá azonban ezekre is kiterjesztették a tilalmat, így a böjti hónap idején is zárva marad a mekkai Nagymecset (Maszdzsid al-Haram) és a medinai "próféta mecsetje" (Maszdzsid an-Nabaví).

  Szaúd-Arábia február végén ideiglenesen megtiltotta a beutazást területére a koronavírus-járvány miatt, és emiatt az év bármely szakaszában teljesíthető kis zarándoklatra (umra) sem érkezhetnek egy ideig a muzulmánok. Rijád nemcsak a külföldről érkező zarándokok előtt zárta le a határt, hanem megtiltotta a beutazást mindenki számára, aki turistavízummal akart volna eljutni az országba.

  Az intézkedés sok zarándok számára jelent csalódást, aki el akart volna jutni az umra keretében Mekkába és Medinába. Az umra zarándoklat az esztendő bármely időszakában végezhető, ellentétben a hádzs zarándoklattal, amely meghatározott időszakhoz kötött. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint Szaúd-Arábiában jelenleg közel 10,5 ezerre rúg a koronavírussal fertőzöttek száma, és 103-an haltak bele a Covid-19 vírus okozta betegségbe.

 • A moratórium után is védeni kell az adósokat

  április 21.kedd 05:50

  A moratórium után védeni kell az adósokat, ha gondot jelent számukra a hiteltörlesztés - mondta az Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában. Binder István közölte, hogy a jegybank szükség esetén együttműködésre szólítja fel a bankokat, valamint a nehéz helyzetbe került lakossági és vállalati ügyfeleket.

  A hitelintézetek személyre szabott megoldásokkal, például átmeneti fizetéskönnyítéssel vagy a futamidő meghosszabbításával segíthetnek túljutni a fizetési nehézségeken - tette hozzá. A szóvivő hangsúlyozta, hogy jó megoldásokat csak az igények ismeretében lehet kidolgozni, a bankoknak ezért erősíteniük kell az ügyfélmonitoringot a moratórium végéhez közeledve.

 • Két hete nem volt ilyen alacsony a halálozások számának napi növekedése Nagy-Britanniában

  április 20.hétfő 19:28

   

  A hétfőn ismertetett legújabb statisztika szerint jelentősen csökkent az új koronavírus okozta halálozások és az újonnan kiszűrt fertőzések napi száma Nagy-Britanniában.

 • Minden teszt negatív, folytatnák a felkészülést Kapás Boglárkáék

  április 20.hétfő 17:49

   

  Minden magyar válogatott úszót érintő koronavírus-teszt negatív eredményt hozott, így a tervek szerint jövő hétfőtől folytathatnák a felkészülésüket.

 • 15 hét után végre partra szállhatnak a Costa Deliziosa utasai

  április 20.hétfő 16:36

   

  15 hét után befejeződni látszik a Costa Deliziosa oceánjáró útja, melynek utasai még a koronavírus-járvány kitörése előtt szálltak hajóra.

 • Hova tűnt a Pesti úti idősotthonból a háziorvos? - Karácsony Gergely válaszolt

  április 20.hétfő 14:38

   

  A főpolgármester elmondása szerint működési költségekhez nem akarnak hozzányúlni, azt egy nagyon rossz válságkezelésnek tartja. Karácsony szerint a Pesti úti idősek otthonának ügyében a kormány „elkezdett hazudni, mint az állat".

 • Negyven tesztelőt fertőzött meg a vírus a Fülöp-szigetek legnagyobb laboratóriumában

  április 20.hétfő 14:19

  Megfertőződött koronavírussal a Fülöp-szigetek legnagyobb tesztelőközpontjának negyven alkalmazottja - adta hírül hétfőn az intézmény vezetője, Celia Carlos.

 • Szijjártó: 22,5 millió maszk és 220 lélegeztetőgép érkezett egy hét alatt

  április 20.hétfő 13:59

  Az elmúlt héten 21 repülővel és 3 kamionnal szállítottak Magyarországra a koronavírus-járvány elleni egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket - közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az Országgyűlésben.

 • Egy egri idősotthonban is vannak fertőzöttek

  április 20.hétfő 13:40

  Az egri önkormányzat által fenntartott Idősek Berva-völgyi Otthonában négy embernek lett pozitív a koronavírus-gyorstesztje – közölte hétfőn Eger polgármestere, a jobbikos Mirkóczki Ádám.

  Eger városa 6000 tesztet rendelt a saját költségén, ebből 100 darabot kifejezetten az idősotthon számára biztosítottak múlt héten szombaton. Hétvégén így mindenkit teszteltek az idősotthonban, a polgármester szerint három bentlakó és egy dolgozó tesztje lett pozitív.

 • Csaknem negyvenezer igazolt fertőzött Belgiumban

  április 20.hétfő 13:32

  Töretlenül emelkedő tendenciát mutatva megközelítette a negyvenezret az igazolt fertőzöttek száma, a hétfőn bejelentett adatok szerint 39 983 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván Belgiumban. Az elmúlt egy hónapban heti mintegy 10 ezer új esetről számoltak be az illetékes belga hatóságok. Hollandiában és Luxemburgban sem lassul jelentősen a járvány terjedése.

  A közegészségügyért felelős belga hatóság hétfőn közzétett adatai szerint az elmúlt egy nap alatt 1487 embernél mutatták ki a fertőzést, ami kismértékű emelkedést mutat a vasárnap közzétett 1313, valamint a szombaton jelentett 1045 új esethez képest. A közzétett grafikon szerint pénteken 36 138, szombaton 37 183, vasárnap 38 496 volt a beazonosított fertőzöttek száma.

 • Figyelmeztető lövések Romániában

  április 20.hétfő 12:44

  Újabb három helyszínen kellett erőt alkalmazniuk a román belügyi szerveknek az ortodox húsvét idején a kijárási korlátozásokat megszegő randalírozók megfékezésére - jelentette az Agerpres hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva.

  Vasárnap este Bukarest ötödik kerületében, a különleges erők (SAS) és a rendőrség egységei szolgálati fegyvereiket is használták, hogy megakadályozzák egy konfliktus elfajulását, amely több ittas személy között alakult ki. Személyi sérülés nem történt. A rendőrség 37 személyt előállított, közülük kilencet garázdaság és csendháborítás gyanújával őrizetbe vettek.

 • 28 fertőzött a zuglói Olajág Otthonokban

  április 20.hétfő 12:42

  Az intézmény üzemeltetője elmondta, hogy a betegek többsége enyhe tüneteket produkál, öten szorulnak kórházi kezelésre.

  „Mindent elkövetünk a vírus terjedésének megakadályozására, az érintett épületben külön részleget alakítottunk ki, amit fizikailag is leválasztottunk az épület többi részétől, és itt külön munkacsoport foglalkozik a betegekkel. Az elmúlt három nap során újabb esetek nem jelentkeztek, bizakodóak vagyunk, de felkészültünk arra az eshetőségre is, hogy előfordulhatnak további megbetegedések" - írta az otthonokat üzemeltető Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség.

 • A honvédségben 5-en fertőződtek meg koronavírussal

  április 20.hétfő 11:14

  Magyarországon a Magyar Honvédségben a koronavírussal fertőzöttek száma egyszámjegyű és eléri az 5-öt. Mintavételben pedig az 1500-as szintnél járnak - jelentette be a külügyi bizottsági meghallgatásán Korom Ferenc vezérezredes.

  A Magyar Honvédség parancsnoka a parlamenti bizottságban azt is elmondta, hogy a honvédség 11 külföldi misszióban vesz részt, ennek 52 százaléka NATO-művelet.

  Az elmúlt időszakban az egészségügyi szolgálatot megerősítették, külön speciális felszereléssel rendelkezik a műveletekben minden egyes személy - mondta a vezérezredes, hozzátéve: a helyi egészségügyi szervezetekkel folyamatos kapcsolatot tart a missziók egészségügyi szolgálata, hogy a helyi “tendenciákról” folyamatos információval rendelkezzenek.

 • A német kormány segít az EU-s társállamoktól átvállalt betegeknek

  április 20.hétfő 11:04

  Nem kell megtéríteni a koronavírus okozta betegségben szenvedő külföldi EU-s állampolgárok németországi kezelésének költségét, a számlát a szövetségi kormány egyenlíti ki, és a tagállamok közötti szolidaritás jegyében további betegeket is fogadnak - közölte hétfőn a berlini egészségügyi minisztérium. Ugyancsak hétfői adatok szerint havi mélypontra süllyedt az új regisztrált fertőzések száma, és tovább lassult a halálos áldozatok számának növekedése Németországban.

  A kormány mindazon külföldi EU-s állampolgárok kezelési költségét vállalja át, akik a Covid-19 miatt intenzív ellátásra és mesterséges lélegeztetésre szorulnak, és azért kerülnek Németországba, mert hazájukban nincs szabad ágy. A rendelkezés szeptember végéig érvényes, és várhatóan nagyjából 20 millió eurót (7 milliárd forint) kell fordítani rá a szövetségi költségvetésből.

 • Kásler: Magyarország eddig sikeresen védekezik

  április 20.hétfő 10:57

  Magyarország eddig sikeresen védekezik a járvány ellen, más országokkal összehasonlítva kimagaslóan jól áll a fertőzések számát és a fajlagos halálozási arányt tekintve - közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Kossuth rádióban.

  A miniszter azt mondta, hogy a kormány a lehető legrosszabb variációra készült fel, hogy elkerülje az egészségügy összeomlását. A kórházi ágyak felszabadítására is azért van szükség, hogy ha egy váratlan fejlemény miatt a továbbiakban nem kontrollálható a vírus terjedése, és maximális megbetegedések alakulnak ki, az egészségügy akkor is minden kezelésre szoruló beteget el tudjon látni - hangsúlyozta.

 • Cseh államfő: Egy évig zárva kellene tartani a cseh államhatárokat

  április 20.hétfő 10:08

  Egy évig zárva kellene tartani a cseh államhatárokat, hogy megakadályozzák a koronavírus-járvány esetleges visszatérését - vélte Milos Zeman cseh államfő egy vasárnap esti rádióbeszélgetésben.

  "Tartósan az a véleményem, hogy a határokat egy évre, de nem kettőre, zárva kellene tartani. Erre azért van szükség, hogy a kiutazások ne okozzanak egy újabb járványhullámot, ami megtörténhet, főleg ha olyan országba utaznánk, ahol a járvány még nem ért véget" - jelentette ki Zeman a Frekvence 1 kereskedelmi rádió Press klub című vitaműsorában.

  Adam Vojtech egészségügyi miniszter szombaton szintén egy rádióműsorban azt mondta, hogy az emberek szabad külföldi utazásának engedélyezésére az idei nyári turistaszezonban "bizonyára nem lehet számítani".

 • Lemondtak fizetésük egy részéről a Fradi futballistái

  április 20.hétfő 09:50

  Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke az M4 Sportnak elmondta: ajándékcsomagot visznek a 65 év feletti bérleteseknek, akiket a klub játékosai maguk hívtak fel.

  Kubatov azt mondta: a játékosok – talán egy kivételével – teljesen szolidárisak voltak. Leültek megbeszélni, hogy mit lehet tenni ebben a helyzetben, és ők maguk tettek egy felajánlást: a fizetésük húsz százalékát elengedték. Szerinte ugyanilyen, vagy még ennél nagyobb mérvű fizetéscsökkentés lesz a vízilabdában, a kézilabdában, ahol már nem is lehet meccseket játszani.

 • Újabb telefonvonalon érhető el a lelkielsősegély-szolgálat

  április 20.hétfő 09:28

  Újabb ingyenesen hívható telefonvonalat tesz elérhetővé a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége, mert a 116-123 segélyhívóvonal a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet óta leterhelt.

  A szövetség hétfőn, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy az új, 0680810600-as számot hétfő este hét órától lehet tárcsázni. Az önkéntesek hétfő 19 óra és szerda 15 óra között, valamint csütörtök 19 óra és vasárnap 7 óra között fogadják az erre a számra érkező hívásokat - írták.

 • Jövő héttől enyhíthet a korlátozásokon Új-Zéland

  április 20.hétfő 09:27

  Új-Zéland a jövő héttől enyhíthet az új típusú koronavírus miatt több mint egy hónapja életbe léptetett korlátozásokon - jelentette be hétfőn Jacinda Ardern, az ország miniszterelnöke újságíróknak.

  A bejelentés szerint a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat - amelyek a legszigorúbbak között vannak világszerte - a tervek szerint április 27-től csökkentik, a szűkebb körűek további 2 hétig lennének érvényben, és május 11-én a kormány várhatóan további enyhítésekről dönt.

 • Újabb poszt jelent meg Orbán Viktor Facebook-oldalán

  április 20.hétfő 08:44

  A miniszterelnök ezúttal azt üzeni követőinek: csak együtt sikerülhet!

 • Közelít a 2,5 millióhoz a regisztrált fertőzöttek száma a világban

  április 20.hétfő 07:53

  Tovább emelkedik az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma a világban, hétfőre már 2 404 021-en betegedtek meg, míg a halottak száma elérte a 165 227-et, és 624 698-an gyógyultak meg a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint.

  Vasárnap reggel 2 329 539 fertőzöttet tartottak nyilván, miközben világszerte 160 717-en vesztették életüket a Covid-19-ben, 595 229-en épültek fel a betegségből.

 • Újabb tíz beteg hunyt el Magyarországon

  április 20.hétfő 07:15

  Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 1984 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 10 idős krónikus beteg. Ezzel 199 főre emelkedett az elhunytak száma, 267-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 811 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 60-an vannak lélegeztetőgépen. 

 • Ausztrália: a Google és a Facebook fizessen az átvett hírekért!

  április 20.hétfő 06:50

  Az ausztrál kormány rá akarja kényszeríteni a Google-t és a Facebook-ot, hogy fizessen a felületein megjelenő, sajtóorgánumokból átvett hírtartalmakért, amit hírügynökségek azzal hoznak összefüggésbe, hogy a koronavírus okozta járvány miatt csökkentek a sajtóorgánumok reklámbevételei.

  Josh Frydenberg kincstárnok közölte hétfőn, hogy az ausztrál versenyhivatal (ACCC) július végére elkészül azokkal a jogszabálytervezetekkel, amelyek előírják a Google internetes keresőnek és a Facebook közösségi oldalnak, hogy méltányos kompenzációt fizessen a hírközlő médiából átvett újságírói tartalmakért. Frydenberg úgy gondolja, hogy Ausztrália sikerrel jár ebben, ellentétben más országokkal, köztük Franciaországgal és Spanyolországgal, amelyek nem tudták erre rákényszeríteni a két internetes óriást.

  A kincstárnok szerint a kormány tudatában van annak, hogy milyen bonyolult betartatni az ilyen kötelező érvényű jogszabályokat, és számos más ország hasztalanul próbálkozott ezzel.

 • Trump: Megvizsgáljuk a vuhani virológiai intézetet

  április 20.hétfő 06:28

  Az Egyesült Államok elnöke kitart amellett, hogy a koronavírus egy vuhani laboratóriumból szabadulhatott ki, hanyagság miatt. 

  "Erről tárgyalunk Kínával, hosszú ideje mondjuk, hogy be akarunk menni (a laboratóriumba)" - fogalmazott Trump vasárnap este, a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján.

 • Belehalt a koronavírus-fertőzésbe a guineai kormány főtitkára

  április 19.vasárnap 19:41

  Sékou Kourouma - adta hírül vasárnap az afrikai ország kormánya.

  Kourouma közeli barátja volt a guineai államfőnek, Alpha Condénak. Conakryban hunyt el még szombaton.

  A guineai kormány közleményében megjegyezte, hogy az ország több más, magasrangú állami tisztségviselője is áldozatául esett már a járványnak.

  Az afrikai országban ugyanakkor a hivatalos adat szerint eddig csak öten vesztették életüket a ragály miatt, a bizonyítottan fertőzöttek száma 518 fő.

 • Gyurcsány üzent Orbánéknak: Ne bolonduljatok meg!

  április 19.vasárnap 19:04

  "A kormányfő május elejére várja a járvány magyarországi tetőzését. Ugyanezzel a lendülettel, éppen azokban a napokban érettségit szerveznek sok tízezer diáknak. Hat persze! Hullanak a tanárok, a diákok, keressük őrületbe a szülőket. Ezek tényleg tudnak kormányozni - sójathanank fel lemondó gúnnyal, de ne ezt tegyük. Miden eszközzel érveljünk, kiabálunk, ezt már ne! Ne mi építsünk járványgócokat, ne veszélyeztessük gyerekeinket, tanárainkat! Ébresztő! Ne bolonduljatok meg!" - írja legfrissebb Facebook-bejegyzésében Gyurcsány.

  atv.hu

 • Szlovénia hétfőtől átfogó szerológiai vizsgálatot indít az országban

  április 19.vasárnap 17:50

  Szlovénia hétfőtől átfogó szerológiai vizsgálatot indít az országban, hogy világosabb képet kapjon a járvány kiterjedéséről és a Covid-19 megbetegedések valós számáról - írta a helyi sajtó vasárnap.

  Az említett vizsgálat az immunrendszer fertőzésre adott válaszát mutatja ki. A reprezentatív teszteredmények alapján tanulmány készül arról, hogy mekkora a fertőzöttek valós száma az országban, hányan szerezhettek immunitást a vírussal szemben, hányan lehetnek a vírushordozók, továbbá, hogy milyen egészségügyi állapotban lehetnek azok, akik számára házi karantént rendeltek el, de a fertőzés enyhe tünetei miatt nem vettek tőlük mintát.

  Miroslav Petrovec, a ljubljanai orvosi egyetem mikrobiológiai és immunológiai intézetének igazgatója a szlovén hírügynökségnek (STA) úgy nyilatkozott: a tesztelésben 3000 fő vesz részt meghívásos alapon az ország egész területéről, minden korosztályból.

  Bár más európai országok is jelentettek be hasonló vizsgálatokat, Szlovénia lenne Európában az első olyan állam, amely elkészíti az első átfogó, nemzeti tesztelést - fogalmazott.

  Szlovéniában szombatról vasárnapra 13-mal, 1330-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, négy újabb beteg hunyt el, ezzel 74-re nőtt a járvány halálos áldozatainak száma. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 41 265 koronavírustesztet végeztek, a diagnosztizált betegek közül 26-ot ápolnak intenzív osztályon.

  Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 39-el, 1871-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 47 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában nyolcan hunytak el a Covid-19 betegség következtében. Az első fertőzés megjelenése óta 709 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 23 beteg van súlyos állapotban, lélegeztető gépen. A négymilliós országban eddig 24 183 koronavírustesztet végeztek.

  Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján bejelentette: további négy rendelet érvényét hosszabbítottak meg. Május negyedikéig a temetéseket és az esküvőket továbbra is csak szűk családi körben lehet megtartani, zárva maradnak a játszóterek, május 18-áig pedig nem köthetnek ki azok a hajók Horvátországban, amelyeken karantént rendeltek el.

 • Meghaladta a 120 ezret a fertőzések száma Nagy-Britanniában

  április 19.vasárnap 17:47

  A vasárnap ismertetett legújabb statisztika szerint átlépte a 120 ezret az új koronavírus okozta fertőzések száma Nagy-Britanniában, a napi halálozási szám viszont jelentősen csökkent.

  A brit egészségügyi minisztérium vasárnap délutáni bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 596 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz.

  Egy nappal korábban a brit kórházak 888 koronavírus-fertőzött beteg haláláról számoltak be.

  A nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta az egy napon belüli halálesetek eddigi legmagasabb száma 980 volt; ezt március 9-én mérték.

  A brit szaktárca vasárnapi tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig 16 060-an haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségben.

  A ismertetés szerint a szűréssel újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 5850-nel emelkedett.

  Egy nappal korábban 5526 új fertőzésről számoltak be a brit hatóságok.

  Nagy-Britanniában vasárnapig 372 967 embert vetettek alá szűrővizsgálatnak, és közülük 120 067-ről állapították meg, hogy megfertőződtek az új koronavírussal.

  Az elmúlt 24 órában 21 626 koronavírustesztet végeztek. A brit kormány célkitűzése az, hogy a hónap végéig 100 ezerre emelkedjen a naponta elvégzett koronavírus-szűrések száma.

 • Szijjártó Péter kegyetlenül kiosztotta a “sunyin nácizó” Donald Tuskot

  április 19.vasárnap 17:27

  "Miközben olvasom a sunyin nácizó EPP-elnök, Donald Tusk nyilatkozatát, az a kérdés jut eszembe, hogy Európa legnagyobb pártcsaládjának elnöke vajon mivel segítette eddig az európai embereket (köztük a magyarokat) a világjárvány elleni küzdelemben?! Hány lélegeztetőgépet, maszkot vagy védőruhát szerzett eddig Európának? Nos, amíg ezekre a kérdésekre a válasz: nulla, addig több szerénység lenne indokolt az elnök úr részéről." - olvasható Szijjártó Facebook-oldalán.

Korábbi hírek betöltése

További belföldi híreink