Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-10 14:34:00

Szakértő: inkább egy nyugdíjprémiumnak felel meg a 13. havi nyugdíj

Farkas András szerint a miniszterelnök által bejelentett 13. havi nyugdíj nem hasonlít a 2009-ben kivezetett 13. havi nyugdíjra.

Szakértő: inkább egy nyugdíjprémiumnak felel meg a 13. havi nyugdíj

30-35 ezer forint pluszpénzt kaphatnak jövő év februárjában az átlagos nyugdíjjal rendelkező idősek. A juttatás a miniszterelnök által bejelentett 13. havi nyugdíj első heti részlete.

A nyugdíjszakértő az ATV Start című műsorában arról beszélt a mostani nem olyan, mint az egykori 13. havi nyugdíj. Azt a gazdasági világválság alatt még 2009-ben a Bajnai-kormány idején szüntettek meg, az egy 80 ezer forintban maximált összegű 13. havi juttatás volt, amit egyben fizettek ki.


Az új megoldás viszont Farkas András szerint inkább egy bőkezű nyugdíjprémium.


„A nyugdíjprémium az, ami csak 3,5 százalékos gazdasági növekedés fölött járna a nyugdíjasoknak, de ezt most felülírhatja a rendelkezés. Így talán helyesebb abban a kontextusban értelmezni, hogy négy évig biztosan számíthatnak a nyugdíjasok nyugdíjprémiumba" – részletezte a szakértő. Az viszont a Farkas András szerint is kérdés, hogy hogyan fog ez beépülni a nyugdíjba.

Farkas András elmondta azt is, hogy egymillióan 127 ezer forintot kapnak, egymillióan pedig ennél kevesebb összeget. Szerinte azokra kell igazán koncentrálni, akik kevesebb pénzből kényszerülnek koncentrálni, mert az élelmiszerárak elszabadulása miatt, ők még nehezebb helyzetben vannak.

A nyugdíjszakértő úgy látja, hogy el van különítve az idei nyugdíjprémiumra 21 milliárd forint, azt azonnal célszerű lenne felhasználni, és olyan segélyezésre költeni, ami által a nyugdíjasok azonnali segélyt kapnak.

Újra lesz 13. havi nyugdíj, négy részletben

 

Ajánlom

További belföldi híreink