Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-10 07:43:00

Orbán: Még nem látom a fényt az alagút végén, 7500-8000 lélegeztetőgépre lesz szükség

A miniszterelnök ma is kórházakat fog látogatni – jelentette be a Kossuth Rádióban, ahol úgy fogalmazott: az ellenzék még egy idősotthon fenntartásával sem tud megbirkózni.

Orbán Viktor péntek reggel interjút adott a Kossuth Rádiónak, ahol elmondta, haladunk a tömeges fertőzés irányába, és azért várt a kijárási korlátozás meghosszabbításának bejelentésével, mert elképzelhető volt a szigorítás. Hozzátette: jobb lett volna pénteken bejelenteni, de a húsvét miatt nem várhatott.

Azzal kapcsolatban, hogy miért nem hoztak szigorúbb döntést elmondta: bár látja, mi folyik a Pesti úti idősotthonnál, vidéken egészen más a helyzet. A mostani koronavírusjárvány-helyzetben a legerősebb fegyver továbbra is az önuralom, és ha az emberek tudnak egymástól elegendő távolságot tartani, akkor ez működik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök 


Orbán Viktor a járványról szólva arról is beszélt, látja, hogy vannak olyan országok, amelyek már "kifelé kandikálnak", ő viszont Magyarországon még nem látja "a fényt az alagút végén". 

Magyarország szempontjából ugyanakkor Ausztriát laboratóriumnak nevezte, mert ott - az Olaszországhoz való közelség miatt - minden hamarabb történik meg, mint Magyarországon. Ezért figyelik, hogy az osztrákoknak milyen lépés vált be és melyik nem, és ezek értékelése után szabad itt esetleg hasonló járványügyi intézkedéseket hozni.

Orbán elmondta, hogy minden nap meglátogat kórházakat, a mai interjú után is odamegy. Az ösztöne azt súgja, hogy el kell mennie, bár belátja, a józan ész mást diktál. Hozzátette: az intézmények vezetői nem tudják, hogy hova fog ellátogatni. A miniszterelnök szerint 7500-8000 intenzív ágy és lélegeztetőgépre lesz szükség a járvány tetőzésekor.

Orbán sikernek tekinti, hogy lassítottuk a járványt, azt nem várja, hogy megúszhatjuk. Reménykedni lehet, hogy nálunk máshogy lesz, de készülni arra is kell, hogy ugyanaz fog történni, mint máshol – mondta.

A kormányfő a húsvét kapcsán azt mondta: bár még nem tartja magát Matuzsálemnek, az ő korában már nem tűz ki nagy célokat az ember, boldog akar lenni, látni akarja a gyerekeit, a családját, időt akar tölteni velük. Ez most nincs, ez a húsvét más lesz, mint a többi – jelentette ki.

Az interjúban arról is beszélt, hogy az ellenzék láthatólag egy idősotthon fenntartásával sem tud megbirkózni.

A rádióinterjúban szó volt a koronavírus-járvány miatt szükséges gazdaságvédelmi lépésekről is, amelyekről Orbán Viktor azt mondta: míg a baloldal válságkezelési receptje a megszorítás volt, és így elvettek a nyugdíjasoktól, a közalkalmazottaktól és a családoktól is, addig a 2010 utáni kormány ellenkező irányba indult, a középpontban a munka állt.
    
Most is az a fő cél, az a válságkezelés vezérfonala, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit kell létrehozni - hangoztatta, hozzátéve, hogy nem szeretne visszatérni a segélyalapú gazdálkodás és az eladósodás időszakába. 
Kiemelte, hogy mára Magyarország a saját lábán áll, pénzügyileg nem függ senkitől. Ezt a célt nem szabad feladni válság esetén sem, ragaszkodik ahhoz, hogy "azon az úton menjünk, amire felhatalmaztak minket az emberek", és ez "menni fog".
    
A sok száz lépésből álló gazdaságvédelmi terv működni fog, meg fogja oldani a bajokat, visszaadja a munkahelyeket, és újra növekedési pályára állítja a magyar gazdaságot - jelentette ki Orbán Viktor. 
A bankok és multik bevonásáról a teherviselésbe a kormányfő azt mondta: a terhek kimérésével óvatosnak kell lenni, meg kell találni azt a mértéket, amit még elbír egy adó alá vont alany, például egy pénzintézet vagy egy multinacionális cég. Fontosnak nevezte, hogy mellettük az önkormányzatok és a pártok is vállaljanak részt a teherviselésből: ahogyan a kormánynak, úgy a politikai szervezeteknek és az önkormányzatoknak is át kell szervezniük a gazdálkodásukat.
    
Ha mindenki vállal valamit, akkor meglesznek a gazdasági terv pénzügyi alapjai - közölte Orbán Viktor, akinek az optimista forgatókönyve szerint a gazdaság néhány hónapon belül visszatalál az "egyenes ösvényre". 
Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy odáig ő "nem szaladna", mint a legoptimistább, akár 2-3 százalékos idei növekedést előrejelző jegybank, de nem tartja szükségszerűnek azt a hatalmas méretű visszaesést sem, amelyről közgazdászok "vizionálni" szoktak. Inkább londoni pénzügyi elemzőkre támaszkodna, akik szerint van Magyarországnak egy esélye arra, hogy jól jöjjön ki ebből az egészből, csak egy jó terv kell, és azt jól kell végrehajtani.
    
A költségvetési hiány ügyében a miniszterelnök úgy fogalmazott: "később majd fellógatják" azokat, akik most elengedik a hiányt. Aki most "nyakló nélkül él azzal a lehetőséggel, hogy eladósodjon (...), az néhány hónap múlva, amikor túl leszünk a válság első nagy hullámain, felakasztva találja magát, ott fogják egy dróton rángatni a hitelezők meg a spekulánsok" - mondta.
 A kormányfő kijelentette: neki a 3 százalékos költségvetési hiány "vörös vonal", nem szabad a fölé menni, mert "a végén keservesen meg fogjuk fizetni az árát".

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink