Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-10 05:53:00

Megjelent a kormányrendelet: a 65 év felettiek piacra járását is szigoríthatják

Éjszaka megjelent a kormányrendelet a kijárási korlátozásról: a dohányboltoknak 15.00 órakor be kell zárni, saját hatáskörben szigoríthatják a polgármesterek a piacok nyitvatartását, és a 65 év felettiek piacra járását is. Nagypéntektől húsvét hétfőig pedig a kijárási korlátozást is szigoríthatják a saját településükön.

Megjelent a kormányrendelet: a 65 év felettiek piacra járását is szigoríthatják
illusztráció

Éjszaka, még éjfél előtt megjelent a Magyar Közlönyben az Orbán Viktor miniszterelnök által aláirt kormányrendelet a kijárási korlátozás meghosszabbításáról meghatározatlan időre, amit az Operatív Törzs jelentésének a figyelembe vételével hetente felülvizsgálnak.

Piacok, 65 év felettiek - önkormányzati hatáskör

Minden rendelkezést az eddigiek szerint kell alkalmazni. Viszont azt külön pontban kimondja a rendelet, hogy a településen, illetve a fővárosi kerületben működő piac nyitva tartásának rendjéről és a piacnak a 65. életévüket betöltött személyek általi látogatásának rendjéről a települési – Budapest Főváros esetében a kerületi – önkormányzat a Rendeletben foglaltaktól eltérően rendelkezhet.


“A piac nyitva tartása alatt olyan kizárólagos látogatási idősávot kell megállapítani, amely alatt a piacot kizárólag 65. életévüket betöltött személyek látogathatják”.

Húsvét - szigoríthatnak a polgármesterek

A húsvéti időszakra, négy napra eltérő rendelkezéseket lehet alkalmazni. Nagypéntek nulla órától húsvét hétfő éjfélig a települési önkormányzatok – Budapesten a fővárosi önkormányzat, illetve a kerületi önkormányzatok - a kijárás korlátozást a a rendelethez képest szigorúbban is szabályozhatják. A rendelet nem részletezi, hogyan.

Szita, Karácsony, Botka

Az atv.hunak szerdán nyilatkozott Szita Károly a Karmelitából, a kormányülésről távozóban a ”konkrét javaslatokról”. Kaposvár polgármestere - aki a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) is az elnöke - már szerdán azt mondta, hogy “tágan van mérve a mostani háromórás időtartam" az idősek számára, a 65 év feletti polgártársainknak inkább csak 2 óra álljon rendelkezésre a kijárási korlátozás meghosszabbítása után, a “lángosozás” miatt és a “fagyizós” piknikek miatt is. Szita Károly már szerdán azt is felvetette: nem lenne ördögtől való, húsvétra, a nagypéntektől húsvét hétfőig terjedő négy napra a szigorítás. Úgy látszik, a miniszterelnök ezt valóban “meghallotta”.

Orbán Viktor ugyanis speciális, extra jogosítványt adott a húsvéti négy napra, nagypéntektől húsvét hétfőig a polgármesterek saját hatáskörben szigoríthatnak a kijárási korlátozás szabályain.

Karácsony Gergely főpolgármester tegnap este már be is jelentette: elrendelte péntektől hétfőig, minden nap reggel 8 és este 10 óra között a Margitsziget, az Óbudai Sziget és a Római-part lezárását. De vidéki polgármesterek is jelezték már a napokban a kedvelt üdülőhelyeken a parkolók lezárását, és más szigorítást is húsvétkor.

Botka László már tegnap élt is a felhatalmazással, és Facebookon posztolt arról, hogy bezáratja az üzleteket Szegeden.

15 óra után tilos ....

Az éjszaka közzétett kormányrendelet arról is rendelkezik, hogy “az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet és az üzemanyag- töltőállomás kivételével” 15.00 óra után 06.00 óráig csak az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak, másoknak ez tilos. Azaz, más üzlet csak 15.00 tarthat nyitva, ez vonatkozik a dohányboltokra is.

 

 

Ajánlom

További belföldi híreink