Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-10 20:33:00

Hiller: Nincs kőbe vésve, hogy május 4-én el kell kezdődnie az érettséginek

A korábbi oktatási miniszter számos javaslatot fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogyan kellene tartani idén az érettségi vizsgákat. Hiller István a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma tragikusan alacsony.

Az oktatási akciócsoport azt javasolja, hogy a szóbeli és gyakorlati vizsgákat ne szervezzék meg, hanem csak írásbeli vizsgák legyenek az érettségin.

Hiller István helyesnek tartja és üdvözli, hogy az MSZP ötletét befogadta az akciócsoport, miszerint ne hagyományos értelemben vett érettségi legyen, viszont most már döntést szeretne. A korábbi oktatási miniszter szerint szerdán mindenképp meg kell hozni a döntést az érettségi sorsáról, mert csak így lehet arra felkészülni. „Lehet egy olyan metódus, amely szerint az érettségi jegyet az eddigi jegyekből átlagolják" – fogalmazott a szocialista politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Példaként hozta Angliát, ahol ilyen módszerrel számolják ki a jegyeket, de a szaktanárnak joga van ahhoz, hogy értékelve a diák tudását módosítsa ezt a jegyet.

Nagyon fontosnak gondolja, hogy az állam kimondja, hogy ez a sajátos körülmények között letett érettségi, egyenértékű az eddigi vizsgákkal. Hiller szerint a kivitelezés, a logisztika és a szakmai érvek ugyanannyira fontosak. 

Azt javasolják, hogy egy teremben 5 diáknál többen ne üljenek, őket egy felügyelő tanár figyelje. Az általános iskolák helyszínét is felhasználhatják, minél több helyszínre van szükség a politikus meglátása szerint.

„Nincsen kőbe vésve az, hogy ennek az érettséginek május 4-én kell elkezdődnie, hiszen felszabadul idő azzal, hogy nem lesz szóbeli érettségi" – mondta. Hozzátette: maszkok, kesztyűk és fertőtlenítőszerekre is szükségük van a diákoknak és a tanároknak is. Mint mondta: most teljesen igazságos rendszert nem lehet kialakítani.

Kevés a jelentkező

Fontosnak tartotta megemlíteni azt is, hogy egy év alatt 20 százalékkal csökkent a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma. A vidéki, tanárképző intézményekbe jelentkezők számát egészen tragikusnak nevezte. A Kaposvári Egyetem pedagógus karára 56 százalékkal, a Nyíregyházi Egyetem pedagógus karára 44 százalékkal kevesebben jelentkeztek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink