Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-09 20:21:00

Pesti úti katasztrófa: szűrés nélkül érkeztek vissza a kórházakból a fertőzésgyanús személyek az intézménybe?

Több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak a fővárosi önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősek otthonában, jelentette be Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos kiemelte a fenntartó fővárosi önkormányzat felelősségét is.

Pesti úti katasztrófa: szűrés nélkül érkeztek vissza a kórházakból a fertőzésgyanús személyek az intézménybe?

„Nagyon aggódtunk azzal kapcsolatban, hogy a járvány megtalálja ezeket az intézményeket, ezért nagyon sokszor korábban kértük a kormányt, hogy legyenek szűrővizsgálatok, hogy minél előbb be tudjuk azonosítani ezeket a megbetegedéseket" – mondta az ATV Híradójának Karácsony Gergely. A főpolgármester hozzátette, hogy a főváros nem várt a kormányra, maguk tették meg az első szűréseket.

A főpolgármester arra a levélre is utalhatott, amely az ATV Híradó birtokába került, és amelyben Karácsony Gergely Kásler Miklósnak és Müller Cecíliának írt. Az április 2-i keltezésű levélben kiemelte: bár a miniszter és a tisztifőorvos rendelkezései értelmében a hajléktalanellátásba és az idősotthoni ellátásba az egészségügyből csak olyan, fertőzésgyanús személyt lehet visszafogadni, akinek két tesztje negatív lett, e két ellátási formában (tehát a hajléktalan- és az idősotthoni ellátásban) megoldhatatlan az „otthoni karantén” biztosítása.

Ráadásul Karácsony levele szerint több olyan eset is előfordult, amikor tesztelés nélkül vagy a teszt kiértékelése alatt küldték vissza egy-egy kórházból a hajléktalan- vagy idősotthoni ellátásba a fertőzésgyanús személyt. Ezért azt kérte a minisztertől és a tisztifőorvostól, hogy jelöljenek ki egy vagy több, kifejezetten a hajléktalanszállók és az idősotthonok lakói számára izolációs lehetőséget biztosító intézmény a fővárosban, hogy elkerülhető legyen a súlyosabb járványügyi kockázat. Egyben azt is jelezte, hogy az adott intézményekben már létező, a betegek elkülönítésére használt helyiségek (mivel ezek egy-egy személy elhelyezésére alkalmasak) nem használhatók a koronavírus-gyanús esetek elkülönítésére.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink