Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-10 05:10:00

„Példátlan”, „cinikus”, „pofátlan” – rettenetesen kiakadt Matolcsyékra az MNB volt alelnöke

A kormányzati- és jegybanki csomag nem grandiózus, a csomagnak nem minden eleme új, abban vannak olyan részek, amelyek eddig is léteztek, és semmi rendkívüli nincs benne. Ezek olyan lépések, amelyeket egy civilizált jegybank a mostanihoz hasonló szituációban csinál – értékelte az MNB kedden bejelentett intézkedéseit Bodnár Zoltán, a jegybank volt alelnöke az ATV Start című műsorában.

Példaként a növekedési hitelprogramot, a kötvényvásárlási programot említette, amelyek szerinte jó és helyes intézkedések, amelyek biztosítják a bakrendszer likviditását, amely a járvány elmúltával lesz fontos. Ezek az intézkedések jók, de nem rendkívüliek – mondta Bodnár Zoltán, hozzátéve, ez nem feltétlenül baj. „Nem kell a melegvizet feltalálni” – mondta a jegybank volt alelnöke.

Míg a jegybank lépéseit jónak értékelte Bodnár Zoltán, nem kívánta kommentálni Matolcsy György meglehetősen optimista, idénre 2-3 százalékos növekedést prognosztizáló mondatait. Emlékeztetett rá: az MNB idei évre vonatkozó, a járványt megelőző prognózisa 3,3 százalékos növekedéssel számolt, amely óvatosabb volt, mint a kormány 4 százalékos előrejelzése. A magyar gazdaság meglehetősen sérülékeny, és nem lehet tudni, hogy a járvány meddig tart, ahogy azt sem, a gazdaság mennyi időn belül lesz képes visszaállni a normál működésre.

Bodnár szerint nem lesz tartható a kormány 2,7 százalékos hiánycélja, ugyanakkor hozzátette: ez nem probléma a jelen körülmények között. Sőt egyenesen gigantománnak nevezte ezt a hiánycélt.
Bodnár Zoltán szerint az Orbán-csomag úgy tesz, mintha nem lenne egy válságperiódus előttünk, hanem küszöbön állna egy újraindulás. Az újraindítást segítő eszközök vannak a csomagban, főként a jegybanknak köszönhetően.

Ugyanakkor szerinte nem lehet úgy tenni, mintha nem lenne a következő 1-3-4 hónap válságidőszaka előttünk, amikor nagy szükség lenne a hatékony kormányzati támogatásra. Ennek híján a válság elmúltával nem lesz, aki újraindítsa a gazdaságot – tette hozzá Bodnár Zoltán. A volt MNB-alelnök hiányolja a csomagból a munkanélkülieket segítő tételeket, a munkahelymegtartó támogatást pedig egyenesen tréfásnak nevezte.

Szerinte a kormány prioritása nem az, hogy a munkanélkülivé váltakról gondoskodjanak. Bodnár Zoltán ugyanakkor példátlannak, cinikusnak és pofátlannak nevezte az MNB alapítványainak legutóbbi külföldi ingatlanvásárlásait. Szerinte példátlan, hogy az MNB igazgatósága dönt arról, hogy a jegybank fizet-e osztalékot a magyar államnak nyeresége után.

Biztonságot adhat Matolcsy 3000 milliárdos csomagja?

 

Ajánlom

További belföldi híreink