Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-10 06:00:00

Mi folyik a fővárosi fenntartású idősotthonokban?

Minden önkormányzat igyekszik elejét venni annak, hogy az általa fenntartott szociális intézményekbe bekerüljön a koronavírus-fertőzés, a fővárosi önkormányzat mindent megtett azért, hogy az általa fenntartott intézményeket megvédje a fertőzéstől. Erről Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke beszélt az ATV Start című műsorában.

Az operatív törzs intézkedései az intézményekkel kapcsolatban – mint a látogatási és kijárási tilalom – helyesek voltak, tette hozzá Köves Ferenc. Ám hozzátette: az intézmények dolgozói nem rendőrök, nem tudják erővel megakadályozni, ha valaki a tilalom ellenére el akarja hagyni az intézmény területét.

Még bonyolultabb a helyzet a hajléktalanellátásban, ahol szintén kijárási és felvételi tilalom van, ám ahol nincs étkeztetés és gyógyszerellátás, így a bent lakóknak ki kell menniük ügyeik intézése érdekében. Ezzel együtt mind a hajléktalan-, mind az idősellátásban együtt lehet működni az ügyfelekkel a szabályok betartatása érdekében – vélekedett Köves Ferenc.

A szakszervezeti elnök hozzátette: nemcsak fővárosi, hanem vidéki idősotthonban is kimutatták a koronavírust már, utóbbi helyen olyan ügyfeleknél, akik az egészségügyből tértek vissza az otthonba, vagy még a látogatási tilalom előtt érkezett látogatóiktól, például külföldön dolgozó gyerekeiktől kaphatták el a fertőzést.

A szociális szférában dolgozók „békeidőben” is nagyon kemény munkát végeznek – mondta Köves Ferenc, hozzátéve: amennyire tudja, minden ágazati szakszervezet is levélben fordult Kásler Miklóshoz és a miniszterelnökhöz is, hogy felhívják a szociális ágazatban dolgozók helyzetére a figyelmet. Szűrést, védőfelszereléseket szeretnének és a sokéves elmaradás után a bérek rendezését követelik az ágazatban – mondta a szakszervezeti vezető.

Tombol a koronavírus az idősotthonokban

 

Ajánlom

További belföldi híreink