Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-08 14:30:00

Nem akarja növelni az állam a munkanélküli járadék idejét

A kormány nem a segélyekben, hanem a munkavégzésben hisz, és külső segítség nélkül akarják átvészelni a válságot. György László, az innovációs minisztérium államtitkára a gazdasági akciócsomag részleteiről az ATV Start műsorában beszélt.

Nem akarja növelni az állam a munkanélküli járadék idejét

Arra a kérdésre, hogy kinek jár a bérkiegészítés, az államtitkár elmondta, hogy azoknak jár majd május 1-jétől, akik munkában állnak. Arra az ellenzéki állításra, hogy a gazdasági csomag "fékezett habzású" lenne, György úgy reagált, hogy azokban az országokban, amelyeknél előre nagyon nagy csomagokat jelentettek be, ott le is állt az ipar.

György szerint, ha aránytalanul nagy az állami segítség, akkor az ipari szereplők leállnak- itthon viszont a munkáltatók mindent megtesznek azért, hogy megtartsák a munkavállalóikat, és erre ők nagyon büszkék.

Hangsúlyozza az államtitkár, hogy amikor az adófizetők pénzét költi az állam, akkor is a magyarok pénzét költi. Ezért arányos beavatkozások kellenek, amelyek segítenek a munkahelyek megőrzésében, aki elveszítette, azoknak pedig új munkahelyek teremtésében.

Akik elvesztették az állásukat, azoknak a gazdaságvédelmi akcióterv keretében átképzéssel kívánnak segíteni, amivel akár az átlagbér 1,5-2-szeresét is megkereshetik. Jelenleg a turizmus a legérintettebb szektor, ők ingyen, képzésüket támogatva tudnak szakmát tanulni. Munkára és tudásra alapuló gazdaságot akarnak építeni- az aktív korúaknak úgy adnak pénzt, ha dolgoznak vagy tanulnak.


Arra a kérdésre, hogy a 3 hónapos munkanélküli segély elegendő-e, György László azt mondta, hogy jelen pillanatban még elég. Úgy akarnak gondoskodni a munkájukat elveszettekről, hogy tanulással segítik őket a jobb elhelyezkedésben, ösztönözve őket a munkaerőpiacra való visszalépésre.

Koronavírus-mentőcsomag: három hónapra 70%-ban átvállalja a béreket a kormány

atv.hu 

Ajánlom

További belföldi híreink