Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-08 11:03:00

Karácsony szerint még egy hónapig maradhatnak a korlátozó intézkedések

A kijárási korlátozások szombatok lejárnak, a kormány fontosnak tartotta, hogy a főpolgámesterrel és a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével tárgyaljanak. Ez hangzott el Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, Karácsony Gergely főpolgármester és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökének közös sajtótájékoztatóján Budapesten.

A kormány partnerként tekint a járvány elleni védekezésben az önkormányzatokra – mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a tájékoztatón.

A kormány és a főpolgármester, illetve a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökének egyeztetése a következő hónapokban folyamatos lesz – mondta Gulyás Gergely.

Karácsony Gergely szerint az elkövetkező hetekben a kormányzat és az önkormányzatok együttműködésének feltételei jelentősen javultak a mai kormányülésnek köszönhetően.

A főpolgármester szerint az eddig meghozott korlátozó intézkedéseknek nagyjából egy hónapig fenn kell tartani.

A járvány során kialakult gazdasági-társadalmi nehézségek kezelésében az önkormányzatoknak fontos szerepük lesz a főpolgármester szerint. Ez ügyben egyeztetés indul a kormány és az önkormányzati szövetségek között.

A főpolgármester szerint kiemelten fontos, hogy szűrés kezdődjön a fővárosi időszak lakói és dolgozói körében.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnöke megköszönte a kormány erőfeszítéseit a védekezésben és azt ígérte a 23 megyei jogú város polgármestere nevében, hogy mindent megtesznek a védekezés érdekében. Szerinte minimum az eddigi korlátozásokat fenn kell tartani, de nem ördögtől való a szigorítás sem, főként a fegyelem lazulása miatt.

Amikor a nagyvárosok nekiláttak a költségvetésük kidolgozásának, akkor békeidejű költségvetésre készültek – mondta Szita Károly, de mára világos: a holnap nem olyan lesz, mint amilyen a ma. Pénzeket kell a védekezésre és a gazdaság megvédésére csoportosítani. Ezzel körülbelül egy hónap alatt készülnek el, ekkor folytatódhat a kormánnyal a párbeszéd.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink