Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-08 20:45:00

Fürjes: A kormány a bajban is partnerként tekint az önkormányzatokra

Mind Gulyás Gergellyel, mind Karácsony Gergellyel beszélt a mai kormányülést követően – erről Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Szerinte mind a kancelláriaminiszter, mind a főpolgármester arról számolt be, hogy konstruktív párbeszéd zajlott a kormányülésen.

Fürjes Balázs úgy látja: a kormány a bajban is partnerként tekint az önkormányzatokra, ezért hívták meg Karácsony Gergelyt és Szita Károlyt, Kaposvár polgármesterét, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökét a kormányülésre.

Az államtitkár szerint a fővárosi közösségi közlekedésben volt egy szerencsétlen momentum, amikor a múlt héten három napig egy hibás döntés következtében zsúfolt BKV-járatokon napokon keresztül 20000 ember utazott néhány centiméter távolságra. Ez összesen 660 ezer embert érinthetett, ha az érintett utazók mindegyike további 10-10 emberrel találkozott.

A parkolás ingyenessé tételére azért került sor, hogy segítsenek biztosítani a közlekedők közötti megfelelő távolságot – mondta az államtitkár. Fürjes Balázs szerint a város közepén legfeljebb 10 százalékkal nőtt a forgalom az ingyenes parkolás bevezetését követően.

Az államtitkár úgy látja: a járvány idején a budapestiek felelősen viselkednek. Objektív okokból Budapesten nehéz fenntartani a korlátozásokat, hiszen a fővárosban 600 ezer ember panellakásban él. Fürjes Balázs, aki maga is panelban nőtt fel, elmondta: itt, a fővárosban kell most a legerősebbnek lenni, muszáj betartani a korlátozásokat, hogy a járvány idején Budapest ne legyen Torino, New York, vagy Párizs.

A BKK-járatritkítás botrányával kapcsolatba Fürjes Balázs Vitézy Dávidot idézte, aki szerint „itt nem lett elvégezve a munka”, ehelyett copy-paste-tel lett ráhúzva a hétköznapokra a hétvégi menetrend. Komoly hiba volt, és nem tudjuk, ennek milyen következményei lehetnek – mondta az államtitkár.

A mai, Karácsony Gergely és Szita Károly részvételével megtartott kormányülésen több megállapodás is született, illetve több kérés is megfogalmazódott. Az óvodák, bölcsődék működtetésének finanszírozásához történő hozzájárulást annak ellenére kéri Budapest és több vidéki város, hogy a kormány ezen intézmények bezárását ajánlotta a fenntartó önkormányzatoknak. Erről még nem született döntés.

Ezen túlmenően a főpolgármester teszteket kért az idősotthonokba. Ezt a kormány megígérte, és oda is fogják adni a szükséges teszteket – mondta az államtitkár.
Ami a budapesti színházak ügyében Karácsony Gergellyel aláírt megállapodást illeti, Fürjes Balázs elmondta: a megállapodás célja a színházbéke, és örömét fejezte ki, hogy a budapesti színházak sokszínűsége megmarad.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink