Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-08 17:07:00

Civilek gyártanának arcvédőpajzsokat a kórházaknak, gyűjtés indult

Orvosok iránymutatása alapján gyártanak arcvédő plexipajzsokat civilek. Eddig 11 ezer darab készült el, és további 50 ezerre van megrendelésük. Húszmillió forintra lenne szükségük, egy neves magyar vállalkozás egyből a zsebébe nyúlt, hogy támogassa a kezdeményezést.

Arcvédő plexipajzsok gyártásába kezdett a 3D nyomtatással a koronavírus ellen nevű Facebook-csoport. A teljes arcot takaró védőfelszerelés megálmodója az ATV Startnak adott interjút szerda reggel, és elmondta, hogy eddig két hét alatt összesen 11 ezer arcvédőt adtak át, és további közel 50 ezerre van előrendelésük. És itt kezdődnek a gondok, ugyanis a védőfelszerelés gyártásához szükséges műanyagból az egész világon hiány lépett fel. Kőrösi Gábor az ATV-nek elmondta, hogy egy magyar céget talált, ahol le tudják gyártani számára az alapanyagot,


de ehhez szükségük lenne 20 millió forintra, ezért adománygyűjtésbe kezdenek.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a védőpajzsot a SOTE orvosaival együtt fejlesztették ki. Az ötletgazda arról is beszélt, hogy a termékek után nem csak egészségügyi dolgozók érdeklődnek, hanem rendőrök, vámtisztek, eladók, és számos más területen dolgozó, emberekkel napi szinten kapcsolatot tartó személyek is.

Az adás után szinte azonnal jelentkezett a kozmetikai és fodrászkellékeket forgalmazó Stella Zrt., hogy felajánljon 1 millió forintot az arcvédők legyártására. Az atv.hu-nak nyilatkozott a cég kereskedelmi igazgatója, aki elmondta: azért léptek szinte példátlan gyorsasággal, mert szeretnék kifejezni támogatásukat az egészségügyi dolgozók irányába, másrészt ezzel is hozzá kívánnak járulni a gazdaság újraindulásához, hogy minél többen tudjanak biztonságosan dolgozni. Harmadrészt pedig zseniálisnak tartják a terméket, és a veszélyhelyzet lecsengése után szeretnék forgalmazni az arcvédő plexipajzsokat, mint fodrászok és kozmetikusok számára hasznos felszerelést.

Ajánlom

További belföldi híreink