Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-07 18:32:00

NYOSZ: Orbán bejelentése feszültséget okozhat a munkájukat elvesztők és az idősek között

30-35 ezer forint pluszpénzt kaphatnak jövő év februárjában az átlagos nyugdíjjal rendelkező idősek. A juttatás a miniszterelnök által bejelentett 13. havi nyugdíj első heti részlete. A Nyugdíjasok Országos Szövetsége szerint az intézkedés nem oldja meg az érintettek problémáját.

NYOSZ: Orbán bejelentése feszültséget okozhat a munkájukat elvesztők és az idősek között

"Adták volna tavaly ide, még akkor is későn lett volna, nemhogy most. Ráadásul részletekben. Hülyének néznek teljesen mindenkit", "örülök neki", "várjuk ki a végét", "egy szemfényvesztés az egész" - ennyire megosztó a híradónk által megkérdezett nyugdíjasok véleménye Orbán Viktor hétfői bejelentése után.

"Visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat. Ezt négy részletben tesszük meg" - ezt jelentette be a miniszterelnök. A gazdaságvédelmi akcióterv család- és nyugdíjas védelmi programjának ezen részét és a 13. havi nyugdíj visszaépítésének menetét kedden Palkovics László is elmagyarázta.

"A januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egy heti nyugdíjat fognak kapni. És ez történik majd 2022-ben, 23-ban és 24-ben is"

- ismertette a miniszter.

Az elemző szerint a többletjuttatás az elmúlt évekhez képest kompenzáció a nyugdíjasok számára, de nem a járvány elleni védekezést segíti, és nem is illeszkedik a gazdaságvédelmi csomaghoz. Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója úgy látja: ez valójában inkább olyan nyugdíj prémium, ami most már elmarad, mert nincs meg a növekedési feltétel ahhoz, ami be volt előtte tervezve minden évben.

"Inkább ez egy ilyen egyszeri nyugdíj kifizetés egy ilyen prémium dolog, kvázi nem az alapnyugdíjba beépülő juttatás"

- véli az elemző.

Simonovits András nyugdíjszakértő szerint a nyugdíjasok meglehetősen szerény összegre számíthatnak. Szerinte egy átlagos nyugdíjas az első évben 35 000 forintot kapna. Ha ezt szétosztjuk 12 hónapra, akkor ez 3000 forintos korrekciót sem jelent.

A számítás azokra vonatkozik, akik 140 ezer Ft körüli nyugdíjat kapnak. Akik azonban csak 50 ezer forintos nyugdíjjal rendelkeznek, jövő februárban 12,500 forint többletre számíthatnak.

A híradónk által megkeresett Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke is elégedetlen: ők abban bíztak, hogy a kormány előre hozza a novemberben esedékes nyugdíj korrekciót.

"Nem megoldás a 13. havi nyugdíj előrevetítése az elszabadult árakra és nem megoldás a nyugdíj előtt álló munkanélkülivé válók problémájára"

- mondta Némethné Jankovics Györgyi.

Hozzátették, ez a juttatás szerintük feszültséget okozhat majd a most munkájukat elvesztett dolgozók és az idősebb korosztály között. Az egyheti plusz pénzzel kapcsolatban még sok a bizonytalanság, az sem tisztázott megkapják-e például a nyugdíjszerű ellátásban részesülők a többletpénzt. Annyi bizonyos, hogy a kormány 280 milliárd forintot különített el a négy évre tervezett emelésre.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink