Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-07 14:15:00

Matolcsy: Az MNB 3000 milliárd forintnyi új forrást biztosít a magyar gazdaságnak

Magyarország 2010 és 13 között lehetetlen, megvert állapotból tért vissza a rajtkőre, majd az elmúlt 7 évben óriási sikereket értünk el – mondta Matolcsy György MNB-elnök keddi sajtótájékoztatóján, melyet Kandrács Csaba, Nagy Márton és Patai Mihály jegybanki alelnökök részvételével tartott.

A vírus azonban nem kíméli és nem tiszteli a múltat. Megtámadta a családokat, a gazdaságot és ha hagyjuk, a pénzügyeiket is. Az MNB-nek meg kell erősítenie ezért Magyarország pénzügyi rendszerét, hogy Magyarország visszakerüljön a vírus előtti pályára.

Az MNB Monetáris Tanácsa új döntéseket hozott
- újraindítják a növekedési hitelprogramot, ehhez 1000 milliárd forintot rendelnek, és hozzáteszik a régi program 500 milliárdos forrását, 
- fölemelik 20 évre a hitelprogram futamidejét és felemelik 10 milliárdra a hitelösszeget,
- A programban részt vevő bankoknak 4 százalékos kamattámogatást kapnak. rendkívüli időkben rendkívüli mozgástér van,
- a bankoknak 2 hét alatt el kell bírálnia a hitelkérelmeket.

Az MNB 250 milliárd forintos osztalékot fizet be a költségvetésbe, továbbá nullára viszi le a bankrendszer tartalékrátáját, így biztosítva a bankrendszer likiditását, ezzel 250 milliárd forintot szabadít fel.
1500 milliárd forinttal növelik a bankrendszer likviditását, amit főként állampapírvásárlásra fordítanak. Az MNB 3000 milliárd forintnyi új forrást ad a magyar gazdaságnak összességében.

Nagy Márton alelnök bejelentette, hogy állampapírvásárlási programot indít a jegybank, ennek részleteit jövő héten közlik.

Matolcsy György hozzátette: 2 és 3 százalék közötti gazdasági növekedést vár ebben az évben, ami a tavalyi teljesítmény fele, de ez bravúr lenne idén. Azt is közölte: több millió 20 forintost ver az MNB, amellyel az orvosok, ápolók, védekezésben részt vevők előtt tiszteleg.

Az MSZP szerint viszont a kormány még mindig nem segít a magyar munkavállalókon:

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink