Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-07 14:08:00

“Aggódunk Boris Johnson miatt, a láza egyre magasabbra szökött, romlott az állapota”

“Mi is kifejezetten aggódunk Boris Johnson miatt, az intenzív osztályon kezelik, a láza egyre magasabbra szökött fel, és a kórházba szállítása óta az állapota egyre romlott” - mondta a külügyi bizottsági meghallgatásán Szijjártó Péter a brit miniszterelnökről, aki koronavírusos lett, és kórházban kezelik.

“Aggódunk Boris Johnson miatt, a láza egyre magasabbra szökött, romlott az állapota”

A külügyi bizottság ülésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a felhatalmazási törvény miatt a kormányra zúdult nemzetközi kritikákkal kapcsolatos kérdésekre úgy reagált: ”nem fér a fejébe, hogy lehet az, hogy az uniós 13-ak, a dán, a svéd, a finn, vagy épp a holland külügyminiszternek hogy van ideje arra”, hogy azzal foglalkozzon, hogy a magyar kormánynak a veszélyhelyzet idejére miért időkorlát nélküli a felhatalmazása. “Vannak emberek, aki erre ráérnek? Nekik a nap 25 órából áll? Nekik van idejük ezzel foglalkozni, amikor emberek fertőződnek meg, halnak meg?” - fakadt ki Szijjártó Péter. Azt elképesztő kettős mércének, képmutatásnak nevezte, hogy például a román külügyminiszter is felhozza ezt, holott ott most halasztják el az önkormányzati választást.

Maszkok

Arról a nap folyamán már beszámoltunk, hogy Szijjártó Péter a parlamentben napirend előtt, de a külügyi bizottsági meghallgatásának az elején elmondta a járvány elleni védekezésről: 116 258 940 darab maszkra van szerződésünk, és ebből már 30 960 096 darab már meg is érkezett. Még ezen a héten érkezik 8 millió 860 ezer maszk Magyarországra. Ezeket az Állami Egészségügyi Központ ( ÁEK ) raktáraiba helyezik el, onnan kapják meg a kórházak és az egészségügyi intézmények. Szijjártó Péter a parlamentben napirend előtt, de a mai külügyi bizottsági meghallgatásán is elmondta a járvány elleni védekezésről: 116 258 940 darab maszkra van szerződésünk, és ebből már 30 960 096 darab már meg is érkezett. Még ezen a héten érkezik 8 millió 860 ezer maszk Magyarországra. Ezeket az Állami Egészségügyi Központ ( ÁEK ) raktáraiba helyezik el, onnan kapják meg a kórházak és az egészségügyi intézmények. Sátoraljaújhelyen már szerelik azt a kínai gépsort, amely a napokban megkezdi működését és havonta 2,8 millió maszkot tud gyártani. A hétvégén érkezett Kínából 400 ezer tabletta, amelynek hatóanyaga a kutatások szerint hatásos lehet koronavírusos megbetegedések esetén. Emelett már 133 ezer teszt és 152 lélegeztetőgép érkezett Magyarországra Kínából - sorolta a miniszter.

A kötelező maszkviselés kapcsán azt mondta, különböző gyakorlatok vannak a különböző országok tekintetében, ő ebben nem tud mit érdemben mondani.

Nem tud olyan szállítmányról a lélegeztetőgépek esetében, ami átverés lett volna - mondta egy másik kérdésre.

Budapest-Belgrád vasútvonal: létjogosult

A 600 milliárdos Budapest-Belgrád vasútvonalra vonatkozó kérdésre azzal válaszolt: a mostani helyzetben is világossá vált, hogy minket logisztikai szempontból megkerülni nem lehet. Az EU-Kína kereskedelmi forgalom nőni fog, ennek 91, 1 százalékát a nyugat-európaiak bonyolítják le. A mostani helyzet a vasút létjogosultságát igazolja, nem a leállítását - jelentette ki.


A stratégiai partnerek - Honban tudnak “eldobbantani”?

Elemi fontosságú, honnan tudnak “eldobbantani” a nagy vállalatok, a kormány stratégiai partnerei - mondta efy másik kérdésre. A multik 56-57 százalékban magyar beszállítókat alkalmaznak, ők az exportlánc részei. Az a kérdés, hogy ezek a nagyvállalatok milyen versenypozíciót tudnak felvenni a világpiacon a járvány után - hangoztatta.(A miniszter a külügyi bizottsági meghallgatásáról tárgyalásra sietett a kiemelt stratégiai cégekkel.)

"Mi a WHO budapesti irodájával folyamatosan kapcsolatban vannak. Ez egy olyan kihívás, amilyennel soha nem álltunk szemben"

- fogalmazott Szijjártó Péter, megismételve: a nemzeti válaszok működnek, de egy ilyen helyzetben ezt természetesnek is tekinthetjük - tette hozzá, utalva arra, hogy az EU-ban a külügyminiszteri értekezleten ott tartottak legutóbb, hogy felvetették, hogyan kellene az egészségügyi eszközbeszerzés koordinációját.

Boris Johnson állapotáról: “kifejezetten aggódunk”

A Boris Johnson állapotáról érkezett kérdésre Szijjártó Péter azt mondta: “mi is kifejezetten aggódunk, információink szerint intenzív osztályon kezelik, a láza egyre magasabbra szökött fel, és a kórházba szállítása óta az állapota egyre romlott. "Tegnap esti információval rendelkezem, amikor a tudatánál volt, és nem kellett még lélegeztetőgépet alkalmazni. Remélem, hogy ez így is marad, reméljük, hogy Boris Johnson meg fog gyógyulni és vissza tud térni a munkájához” - mondta Szijjártó Péter a külügyi bizottságban.

Ajánlom

További belföldi híreink