Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-06 15:36:00

Színházbéke: Megállapodott a kormány Karácsonyékkal

Megállapodott a kormány a fővárossal a színházak működtetéséről - tudta meg az atv.hu. A dokumentum része az is, hogy a kormány 2024 év végéig kizárólag a főpolgármester egyetértésével nevez ki vezetőt a Vígszínház élére, míg a Főváros elfogadja: a Thália Színház, az Operettszínházhoz hasonlóan állami tulajdonú és fenntartású lesz - úgy, hogy a Thália épületét a kormány meg is vásárolja. A Margitszigeti Szabadtéri Színház önálló lesz.

Színházbéke: Megállapodott a kormány Karácsonyékkal

A kormány és megállapodást kötött a fővárossal a budapesti színházak működésének biztosítása érdekében. A megállapodás 2024. december 31-ig szól - tudta meg az atv.hu.

Alapelvek

A megállapodás a következő alapelvek mentén született meg:

- a kormány és a budapesti önkormányzat is a nemzeti kultúra különösen értékes részének tartja a sokszínű, a nézőket magas művészi színvonalon kiszolgáló budapesti színházi életet, közös cél e sokszínűség és magas művészi színvonal megőrzése.

- nagy értéke a budapesti színházi életnek a művészi szabadság teljes érvényesülése. A főváros és a kormány is elkötelezett az alkotói szabadság maradéktalan tiszteletben tartása iránt.

- a megállapodó feleket a színházbéke megőrzése az alapvető cél. “A nyugodt alkotó légkör fönntartása érdekében a kormány és a Főváros kifejezetten törekszik a kultúrharc elkerülésére, a színházbéke megőrzésére Budapesten is” - tartalmazza a megállapodás.

Katona József, Radnóti, Örkény és TRAFÓ - fővárosi hatáskör

A megállapodás értelmében 2020-tól kezdve a főváros egyedül, kormányzati támogatás nélkül finanszírozza a Katona József, Radnóti, Örkény és TRAFÓ színházakat, és e színházak vezetőinek kinevezéséről a Fővárosi Közgyűlés önállóan dönt.

József Attila, a Madách, az Új Színház, a Vígszínház, a Bábszínház Kolibri - a kormány működteti

A József Attila, a Madách, az Új Színház, a Vígszínház, a Bábszínház és a Kolibri színházak megmaradnak fővárosi fenntartású színházaknak, de működésüket egyedül a kormány biztosítja.

Művészeti szabadság - nem adnak utasítást

A megállapodásnak része az is, hogy az aláírók a „színházak művészeti szabadságának korlátozására alkalmas magatartás tanúsításától tartózkodnak, így nem adnak sem utasítást, sem nem gyakorolnak egyéb módon nyomást a színházak ügyvezetőire vagy más munkavállalóira a művészeti szabadság körébe tartozó magatartás tanúsítására vagy ilyen magatartástól való tartózkodásra”.

Vígszínházi vezető: kizárólag a főváros egyetértésével...

A kormány vállalja, hogy 2024 év végéig kizárólag a főpolgármester egyetértésével nevez ki vezetőt a Vígszínház élére, míg a Főváros elfogadja, hogy a Thália Színház, az Operettszínházhoz hasonlóan állami tulajdonú és fenntartású színház lesz, úgy, hogy a Thália épületét és a színházat működtető gazdasági társaságot a kormány külön szerződésben megvásárolja a Fővárostól.

Margitszigeti Szabadtéri Színház önálló színház

A szabadtéri színházak tekintetében a megállapodás megerősíti, hogy a Margitszigeti Szabadtéri Színház önálló színház lesz, működését a kormány biztosítja, vezetőjét az emberi erőforrások minisztere nevezi ki - tartalmazza a megállapodás.

A budapesti független színházak állami támogatását egy külön kuratórium osztja el, amelynek tagjait a miniszter a főpolgármester egyetértésével nevezi ki és a miniszter vállalja, hogy a kuratórium szakmai ajánlásaitól a támogatások odaítélése során nem tér el.

Finanszírozás

A színházak gazdálkodását Budapesten is felügyelő bizottságok ellenőrzik. A felek megállapodtak, hogy a kizárólag önkormányzati finanszírozású színházak működését a kizárólag a Fővárosi Közgyűlés által kinevezett tagokból álló fb-k ellenőrzik. A kormány által kizárólagosan finanszírozott budapesti színházaknál három, a Fővárosi Közgyűlés által kinevezett és kettő, a miniszter által megbízott tagból álló fb ellenőrzi a működést. A főváros vállalta, hogy e felügyelőbizottságok önkormányzat által megbízott egyes tagjai megbízatásának megszűnése esetén annak a képviselőcsoportnak a javaslata alapján bíz meg új tagot, amely a megszűnt megbízatású tagot jelölte.

A megállapodás alapján a kormány olyan társulatok jelentős finanszírozását is vállalja, amelyek nem állami fenntartásban működnek. Ezen társulatok és intézmények működésével kapcsolatban a kormányt semmilyen jogosítvány nem illeti meg.

Így jelentősen megnő a Budapesti Fesztiválzenekar állami támogatása: idén 1,65 milliárd forint, 2021-2024. években évente 2 milliárd forint összegben támogatja az állam a zenekart, míg az önkormányzat évente 240 millió forint támogatást nyújt Fischer Iván társulatának. A budapesti Centrál Színház idén 250 millió forint támogatást kap a kormánytól, és a miniszter törekszik arra, hogy e támogatás a következő években is hasonló nagyságrendű legyen.

A megállapodás öt évre szól, azt súlyos szerződésszegés esetén bármelyik fél felmondhatja - tartalmazza a dokumentum.

Néhány hete még nagy kérdés volt, lesz-e igazi béke:

 

 

Ajánlom

További belföldi híreink