Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-06 17:22:00

Palkovics tárcája felszámolta az orvosi gáz- és oxigénszállítás adminisztratív akadályait

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) soron kívül elfogadott többoldalú nemzetközi megállapodásokkal tette lehetővé az egészségügyben - például lélegeztetésre - használt oxigén, orvosi gázok zavartalan forgalmát, a hazai gyógyszer- és vegyipar folyamatos alapanyag-ellátását.

A koronavírus-járvány terjedésének lassítása, az emberi élet és egészség védelme érdekében Magyarországhoz hasonlóan a legtöbb európai országban korlátozásokat vezettek be. Így számos egyéb dokumentum mellett jelenleg a veszélyes áruk közúti, vasúti és belvízi szállítására feljogosító, lejáró okmányok meghosszabbítására sincs mód. De kapcsolódó szabályzatok alapján a szerződő felek többoldalú megállapodást köthetnek - írja közleményében az ITM.

A megállapodások gyors aláírásának köszönhetően a veszélyes árut szállító közúti járművezetők a következő hónapokban lejáró ADR oktatási bizonyítvánnyal, a közúti járművek lejáró jóváhagyási igazolással is szállíthatnak veszélyes árut.

A közúti és vasúti tartályok - átmenetileg lejáró vizsgálati idejük ellenére is - használhatóak lesznek, a veszélyes árut szállító belvízi hajók személyzete lejáró bizonyítvánnyal is teljesíthet szolgálatot. Az egyes gázok - köztük az orvosi gázok, pl. oxigén, altatógáz - szállítására szolgáló tartályok, többelemes gáz-konténerek ideiglenesen akkor is üzemben tarthatóak, ha vizsgálatuk érvényességi ideje már lejárt.

Az ITM a változásokról tájékoztatta a nemzetközi szakmai szervezeteket, a módosítások hatályba lépéséről szóló közlemény magyar és angol szövege megjelent a Hivatalos Értesítőben.

A rendkívüli, többoldalú megállapodások a világjárvány és a veszélyhelyzeti intézkedések ellenére is lehetővé teszik az egészségügyben használt orvosi gázok és oxigén zavartalan forgalmát.

A minisztériumi lépésnek köszönhetően a hazai gyógyszer- és vegyipar alapanyagokhoz való hozzájutását nem gátolják adminisztratív akadályok.

Na de mit gondol egy magyar háziorvos az országban kialakult helyzetekről?

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink