Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-07 06:09:00

Hatásos-e a BCG-oltás a koronavírus-fertőzés tüneteivel szemben?

Erről beszélgetett az ATV Start című műsorban Kárász Róbert Müller Veronikával, a Semmelweis Egyetem pulmonológiai intézetének igazgatója.

 

Müller Veronika beszélt egy epidemiológiai tanulmányról, amely azzal foglalkozik, hogy azokban az országokban, ahol az elmúlt évtizedekben kötelező volt a csecsemőkori BCG-oltás, vagyis a kelet-európai régiók országaiban valamiféle védelem alakult ki az új koronavírus-fertőzéssel szemben.

Ezzel kapcsolatban még további adatokra van szükség, és nagyon fontos az immunrendszer működése is.

A BCG a tuberkulózis, vagyis a bakteriális eredetű gümőkór elleni védőoltás, amit a gyerekek nagyon korán megkapnak, és amely az immunrendszeren keresztül alakít ki védelmet.

Azok a csoportok, amelyek nagy mennyiségben kapták az immunrendszeren keresztül ható oltásokat, élvezhetnek valamiféle védelmet a mostani járvány idején is. Az erre vonatkozó vizsgálatok populáció-szintűek, de az eredmény egyénekre vonatkozó igazolása még várat magára – hangsúlyozta a szakember.

Müller Veronika azt is elmondta: ahogy idősödünk, az immunológiai kompetenciáink romlanak, ezért vannak nagyobb veszélyben az idős emberek a járvány idején, mint a fiatalabbak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink