Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-04-06 20:02:00

Gyurcsány megszólalt a 13. havi nyugdíjakról: „színtiszta cinizmus”

A DK elnöke szerint a nyugdíjasok most vannak bajban, rajtuk most kell segíteni. Gyurcsány Ferenc úgy látja: a vírushelyzet most még egy kezelhető állapotban van.

Gyurcsány megszólalt a 13. havi nyugdíjakról: „színtiszta cinizmus”

Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes Beszéd című műsorában először az ingyenes parkolásról beszélt. A DK elnöke szerint a miniszterelnök egyszemélyben döntött arról, hogy hétfőtől nem kell fizetni a parkolásért az országban. Gyurcsány úgy véli, ezt a szituációt a döntéshozatal előtt a polgármesterekkel, költségvetési szakértőkkel kellett volna átbeszélnie Orbán Viktornak. Úgy látja: költségvetési problémákat fog magával hozni ez a döntés. „Ki lehet véreztetni a városokat” – fogalmazott, hozzátette azt is, hogy Orbán Viktor „meg akarja fojtani” azokat a városokat, amelyek szembementek a politikájával. Bár a fideszes városvezetőket is érinti a parkolásról szóló döntés, Gyurcsány szerint ők kapni fognak segítséget, ha a kormányhoz fordulnak, nem úgy, mint az ellenzéki városvezetők.

„A kormányfő, miközben tisztában van a helyzettel, megjátssza az államférfi szerepet, de ez egy üres szerep lett, mert, amit ma bejelentett az egy alkalmatlan, a válságot elmélyítő csomag” – ezt már a hétfőn bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv második fázisáról mondta a volt miniszterelnök. A legfontosabb 5 programpontról itt írtunk. 

Gyurcsány Ferenc azzal kapcsolatban, hogy a gazdasági akcióterv keretében visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, azt mondta: „ez színtiszta cinizmus, a nyugdíjasok most vannak bajban, ehhez képest a kormány jövőre ad pénzt nekik”. A nyugdíjasoknak egyszeri, fix támogatásokat kell adni: az alacsonyabb nyugdíjjal rendelkezőknek 50 ezret, míg azoknak, akik magasabb nyugdíjat kapnak 10-20 ezer forintot – fejtette ki.

„Kommunikációs és hatalmi versenyt akar nyerni, nem pedig segíteni azoknak, akik baj van. A baj közepén azt mondani, hogy jövőre adok 1,9 százaléknyi emelést, az cinizmus”

 – fogalmazott Rónai Egonnak.

A DK elnöke szerint a cégeknek hasonlóan kéne segíteni, mint Németországban, ahol a bajban lévő vállalatoknak a kormány a bérköltségekben segít.

Arról is szólt, hogy a Demokratikus Koalíció egy 20 pontos csomagot dolgozott ki pár napja, amiben nyugati példákat is figyelembe vettek, szerint a kormánynak is ezt kéne tennie.

Szerinte a vírushelyzet most még egy kezelhető állapotban van, de ha most nem avatkozik be a kormány, május végére összedőlhet a gazdaság.

Mint mondta, filozófiájában is máshogy kezelik a mostani válságot, mint a 2008-ast, hiszen most van mozgástér, lehet mit tenni, elébe lehetne menni a bajnak.

Konzultáltak arról, hogy segítene Orbánnak

Volt konzultáció arról náluk, hogy kell-e volt miniszterelnökként segítenie ebben a helyzetben Orbán Viktornak. Szerinte ilyenkor a kezdeményezést a kormányfőnek kell megtennie.

„Miért akarod, hogy megalázzon még egyszer? Házhoz mész egy pofonért?” – ilyen kérdéseket kapott, amikor előállt a felvetéssel. „Bár ott tartana az ország, hogy egy ilyen helyzetben konzultációk vannak” – tette hozzá.

Azt várja el a miniszterelnöktől, hogy megfelelő, arányos döntéseket hozzon.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink